13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportProiectul unui eurodeputat român care poate influența deciziile UE

Proiectul unui eurodeputat român care poate influența deciziile UE

Laboratorul de Inovare pentru Politici Publice este un proiect-pilot propus de eurodeputatul Siegfried Mureșan (PMP) în cadrul proiectului de buget al Uniunii Europene pentru 2016 și care a fost aprobat de Parlamentul European în luna octombrie 2015.

Laboratorul urmează să funcționeze în cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene și beneficiază de o finanțare pentru primul an în valoare de 500.000 de euro, bani alocați în totalitate din bugetul UE.

Rolul laboratorului este de a propune noi metode de legiferare la nivel european care să scadă costurile totale atât pentru autoritățile europene și naționale, dar mai ales pentru cei afectați direct de legislația europeană: cetățenii europeni și întreprinderile private. Laboratorul ar urma să propună soluții pentru cele mai variate probleme de la cea a imigranților până la combaterea șomajului.

De altfel, potrivit lui Sigerfied Mureșan, ideea inițiativei a pornit de la necesitatea de a reduce șomajul în rândul tinerilor. Mureșan, care face parte din grupul PPE, a explicată că astfel de laboratoare există în țările din Europa Occidentală (Germania, Franța, Belgia, Olanda) dar nu și în Europa de Est. Noua inițiativă își propune să creeze o rețea la nivelul UE.

„Prima etapă este următoarea: să aducem la aceeaşi masă laboratoarele inovatoare de politici publice din statele membre ale UE ca să schimbe idei, să înveţe unii de la alţii, să vadă cum pot coopera mai bine. Vrem să atragem în acest proiect statele care nu au în acest moment asemenea laboratoare de inovare, precum România. Este o soluţie pentru reducerea decalajului dintre noi şi restul statelor europene”, a menționat Mureșan.

Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat vicepreședinta Comisiei Europene pentru buget, Kristalina Georgieva sau comisarul european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics.

Cum a luat naștere proiectul

Fiecare membru al Parlamentului European, grup politic din Parlament și comisie parlamentară are dreptul să propună, în cadrul procedurii bugetare anuale, proiecte-pilot sau acțiuni pregătitoare (etapa următoare a unui proiect-pilot și anterioară unei eventuale transformări a inițiativei într-un instrument permanent) în diverse domenii cu condiția ca acestea să nu fie acoperite sau vizate de politici europene deja existente sau să nu primească finanțare prin intermediul unor instrumente care funcționează deja la nivel comunitar. Propunerile sunt trimise inițial spre evaluare Comisiei Europene care se pronunță asupra viabilității sau oportunității lor, evaluarea fiind notată pe o scara de la A la D, unde A echivalează cu un calificativ maxim, iar D, cu un calificativ minim. După depunerea amendamentelor bugetare și eventuala lor aprobare, proiectele-pilot sau acțiunile pregătitoare intră în mandatul de negociere al Parlamentului cu Consiliul UE în procedura bugetară anuală. După aprobarea finală a bugetului UE pentru anul următor Comisia Europeană are responsabilitatea integrală a implementării proiectului-pilot. Propunerea eurodeputatului Siegfried Mureșan de înființare a Laboratorului de Inovare pentru Politici Publice a fost evaluată cu calificativ maxim (A) de către Comisia Europeană și, în urma parcurgerii întregii proceduri bugetare, i-a fost alocat pentru anul curent un buget de 500.000 de euro.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă