16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportPSD a impus ancheta parlamentară a alegerilor din 2009, deși Parchetul General...

PSD a impus ancheta parlamentară a alegerilor din 2009, deși Parchetul General a declanșat o anchetă

Majoritatea PSD-ALDE-UDMR din comisiile juridice reunite din parlament a votat înființarea comisiei de anchetă parlamentară care vizează alegerile prezidențiale din 2009.  Parchetul general a anunțat ca a deschis o anchetă proprie, iar un articol din Regulamentul Camerei Deputaților prevede Parlamentul nu poate ancheta subiecte anchetate de Parchet.

Comisiile juridice reunite au decis, marţi, să adopte un amendament la proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea comisiei de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009, prin care să elimine din sfera competenţelor comisiei faptele anchetate de Parchet în acest caz, respectiv abuzul în serviciu şi falsificarea documentelor electorale.

Amendamentul privind obiectivele Comisiei de anchetă a fost propus de preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea. El a fost votat de PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce PNL şi USR s-au împotrivit.

„Pentru a nu mai exista niciun fel de confuzii am făcut un amendament (…) în care se precizează foarte clar că obiectul comisiei nu poate să constituie cercetarea în zona infracţiunilor de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor electorale, infracţiune de care nu am prea auzit, în aşa fel încât să nu ne suprapunem peste ancheta făcută de Parchet”, a spus Nicolicea.

Preşedintele Comisiei juridice a fost solicitat să prezinte obiectivele acestei comisii, având în vedere că unele competenţe au fost eliminate, el refuzând.

Eugen Nicolicea a precizat că reprezentanţii instituţiilor publice vor fi obligaţi să vină la audieri, pe când celelalte persoane vor avea doar statutul de invitaţi, având opţiunea de a nu se prezenta.

Întrebat dacă ele pot astfel refuza să participe, Nicolicea a confirmat: "Aşumându-şi riscul de a ascunde adevărul prin această chestiune şi urmările şi consecinţele de rigoare".

Înfiinţarea Comisiei de anchetă va fi votată, miercuri, de plenul reunit al celor două Camere.

Parchetul instanţei supreme a deschis dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi face cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, ancheta fiind începută după informaţiile făcute publice de Dan Andronic.
 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă