12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPSD acaparează instituțiile statului

PSD acaparează instituțiile statului

Social-democrații au luat partea leului în conducerile Băncii Naționale, Curții de Conturi și Radioului Public, votate, ieri, de Legislativ. Numirile au fost și un prilej pentru Victor Ponta de a scăpa de oa­meni din Executiv care nu mai erau pe aceeași lungime de undă cu el.

Vacantarea unor posturi în instituțiile de stat subordonate Parlamentului a devenit un nou prilej pentru întărirea controlului exercitat de PSD. Instituțiile pentru care s-a dus bătălia au, fiecare, o miză importantă: Banca Națională are un rol important în plan financiar,

Curtea de Conturi controlează cheltuirea banilor publici iar Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) asigură mediatizarea într-un an electoral.

Postul de guvernator al BNR nu a generat dispute, toate partidele sprijinind păstrarea în funcție a lui Mugur Isărescu, care a fost validat de plenul Parlamentului pentru un nou mandat de cinci ani de zile. În Consiliul de Administrație, PSD a obținut patru locuri. Ieri, social-democrații au făcut două mutări-surpriză pe lista propunerilor pentru BNR: Liviu Voinea, ministru al Bugetului, a fost votat ca viceguvernator al BNR, iar secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gheorghe Gherghina, a devenit membru al CA.

Cei doi urmează să renunțe la posturile în Executiv, pe fondul informațiilor neoficiale potrivit cărora Liviu Voinea că s-ar fi opus inițiativei lui Victor Ponta de a reduce CAS cu cinci procente, fără acordul FMI. Voinea și Gherghina ar fi propus măsuri de tăiere de cheltuieli pentru a compensa reducerea CAS. Atât premierul, cât și Liviu Voinea au susținut că nu ar fi existat divergențe între ei.

Ponta îl contrazice pe Voinea

Totuși, în cursul zilei de ieri au apărut primele semnale că lucrurile nu au stat chiar așa. Premierul Victor Ponta a afirmat, în cadrul unui interviu pentru Agerpres, că România poate accesa în orice moment linia de credit de două miliarde de euro, după ce delegații FMI și CE au părăsit săptămâna trecută Bucureștiul, în urma deciziei Guvernului de a reduce CAS cu cinci puncte procentuale. La sfârșitul săptămânii trecute, Liviu Voinea afirmase exact contrariul: că Executivul nu poate accesa linia de credit pusă la dispoziție de FMI.

Pe de altă parte, mutarea lui Gheorghe Gherghina de la Finanțe este o premieră, acesta fiind un veteran al ministerului și autorul neoficial al proiectelor de buget post-decembriste. De altfel, Gherghina a menționat ieri că lucrează în minister din anul 1987, cu o întrerupere de patru ani, când a fost tot la BNR.

Voinea și Gherghina i-au înlocuit pe alți doi candidați aflați pe lista inițială a PSD, Cristian Popa și Nicolae Dănilă. Aceștia au candidat fără sprijinul PSD și au pierdut căzând victime ale jocurilor politice. De altfel, la comisii nici nu au avut loc audieri, trecându-se direct la vot. Deputatul PDL Andreea Paul a cerut cuvântul şi a declarat în şedinţă că Cristian Popa este cel mai bun profesionist din BNR şi regretă votul acordat de colegii săi.

Pentru celelalte locuri, PSD i-a propus pe Florin Georgescu, care a fost votat prim-viceguvernator, și pe Daniel Dăianu – ales membru în CA.

PSD a încălcat cutuma parlamentară

PNL a obținut un post de viceguvernator pentru Bogdan Olteanu, care va mai rămâne încă cinci ani în Banca Națională. În CA au mai intrat Virgil Stoenescu (susţinut de PDL), Agnes Nagy (susţinută de UDMR) şi Dinu Marin (susţinut de PC).

Împărțirea locurilor în CA al BNR a generat controverse pentru că social-democrații nu au respectat cutuma parlamentară, potrivit căreia mandatele se repartizează direct proporțional cu numărul de parlamentari. PSD a luat patru locuri, iar partidele din opoziție PNL și PDL, au fost puse pe același plan cu UDMR și PC, obținând câte un singur loc. Și aceasta deși PNL are 143 de parlamentari, PDL – 55, UDMR – 26, iar PC – 23.Tot ieri, fostul ministru al Muncii din partea PSD şi fost preşedinte UNPR, Marian Sârbu, a fost avizat de Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament pentru a prelua poziţia de prim-vicepreşedinte al ASF, în locul lui Daniel Dăianu, care a demisionat din funcţie pentru a candida pe o poziţie în CA-ul BNR.

Bătălia pentru Curtea de Conturi

În cazul Curții de Conturi, partidele din arcul majoritar au luat toate funcțiile vacante, încălcând și în acest caz cutuma parlamentară. Astfel, PSD are patru mandate, iar UDMR și PC câte unul. PNL și PDL nu au obținut niciun post, deși au mai mulți parlamentari, comparativ cu UDMR și PC.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a fost validat ieri de Comisiile de buget din Parlament pentru un post de vicepreşedinte la Curtea de Conturi. Ceilalţi consilieri ai Curţii de Conturi sunt Constanţa Donovici (PSD), Dan Firţescu (PSD), Marius Vorniceanu (PSD), Ileana Manuela Pieleanu (PC) şi Dedsi Attila (UDMR).

Legea SRR, încălcată

Potrivit listei de posturi votate de plenul celor două Camere, partidele din arcul guvernamental urmează să domine Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune.

Astfel, PSD a obținut trei locuri, pentru care i-au nominalizat pe Mirela Ioana Fugaru, Ilie Virgil Daniel și Ruxandra Săraru. UDMR și PC vor avea câte un post pentru Demeter Andras Istvan și, respectiv, Alina Stanciu. Tot un post a primit și PP-DD, partid care a inițiat, recent, o colaborare cu PSD și care a nominalizat-o pe Alexandra Dumitraș. PNL și PDL au obținut câte un singur post, nominalizându-i pe Ducu Bertzi, respectiv pe Radu F. Alexandru. Al nouălea loc revine Grupului Minorităților și va fi ocupat de Ana Florea. Această împărțire între formațiunile parlamentare încalcă reglementările din legea radioului public, potrivit cărora cele nouă posturi numite de Parlament se repartizează conform ponderii fiecărui partid. Președintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaților, Gigel Știrbu (PNL), a anunțat că liberalii vor depune o contestație la Curtea Constituțională.

Restul locurilor din CA al SRR au revenit Administrației Prezidențiale, care a propus-o pe Maria Țoghină, Executivului care l-a propus pe Ovidiu Miculescu. Din partea angajaţilor SRR, au fost propuşi ca membri titulari Nicoleta Viorica Balaci şi Adrian Doroş.

Coaliția majoritară nu s-a opit aici. Comisiile juridică, de drepturile omului şi de egalitate de şanse au avizat, ieri, cu majoritate de voturi, candidatura Luminiţei Gheorghiu (propusă de UNPR) pentru un loc în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă