13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPSD împinge Codul Penal în Parlament. Cum poate fi resuscitată ordonanța 13....

PSD împinge Codul Penal în Parlament. Cum poate fi resuscitată ordonanța 13. Prevederile care au scos 600.000 de români în stradă, ascunse în legile pe care le pregătesc oamenii lui Dragnea

PSD și ALDE au majoritate în Parlament și pot reintroduce modificările controversate din Codul Penal fie în noua lege pregătită de Ministerul Justiției, fie la dezbaterile care vizează ordonanța de abrogare.

 

Guvernul PSD a făcut, ieri, mai multe anunțuri contradictorii în privința modificării Codului Penal, după abrogarea controversatei ordonanțe de urgență 13/2017, printr-o altă ordonanță de urgență – 14/2017. Inițial, ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că proiectul de lege privind Codul Penal întocmit de minister va fi trimis Parlamentului.

Noul proiect relua multe din prevederile controversate din ordonanța 13, retrasă de Executiv cu doar o zi înainte,  mai puțin pe cele referitoare la introducerea pragului de 200.000 de lei în privința abuzului în serviciu.

În proiectul respectiv, se menţin exceptările membrilor de familie şi rudelor până la gradul II de la infracţiunea de favorizarea făptuitorului (art. 269 Cod Penal), precum şi a „emiterii, adoptării sau semnării actelor normative”.Ulterior, Ministerul Justiției s-a dezis, declarativ de acest act normativ,  anunțând că „nu este preocupat” să elaboreze un nou proiect.

Însă, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că a primit proiectul de lege de la Ministerul Justiției pentru avizare și că a declanșat procedurile în acest sens, urmând să dea un răspuns până pe 15 februarie. Pe holurile Parlamentului, Florin Iordache a venit cu o nouă explicație. ”Vreau o dezbatere mai largă, nu-l mai pun nicăieri. Am dat un comunicat, care-i problema?”, a afirmat ministrul, după care a fugit de jurnaliști, fără a explica dacă a trimis CSM un document oficial de retragere a proiectului.

Cu alte cuvinte, va exista un proiect de lege privind Codul  Penal care va ajunge în Parlament, fie în forma trimisă ieri la CSM, fie într-o nouă formă. Indiferent de forma proiectului trimis de Ministerul Justiției, odată ajuns în Parlament, proiectul de lege poate suferi amendamente.

Or, merită remarcat că șefii celor două comisii juridice, care vor întocmi rapoartele de fond, sunt Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae, doi dintre social-democrații care au sprijinit, pe fond, modificările controversate din ordonanța 13. De exemplu, aceștia au afirmat, în repetate rânduri, că este necesar un prag cât mai ridicat pentru abuzul în serviciu.

 

PSD așteaptă decizia CCR

 

Nu este singura cale prin care pot fi reintroduse modificările controversate. Ordonanța de  abrogare a modificărilor (14/2017) a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, după ce anterior fusese publicată și în Monitorul Oficial. Ordonanța de abrogare a intrat în vigoare, dar actul normativ trebuie dezbătut și de Legislativ și aprobat sau respins printr-o lege.

Solicitările PNL și USR ca ordonanța de abrogare să fie dezbătută cât mai repede au rămas fără răspuns din partea PSD.

De fapt, surse din PSD afirmă că social-democrații așteaptă decizia Curtții Constituționale (CCR)  în privința primei ordonanțe – 13/2017. CCR a fost sesizată de Avocatul Poporului și nu poate renunța să mai discute textul sesizării. CCR va decide miercuri dacă sesizarea a devenit sau nu inadmisibilă în urma revocării. În cazul în care CCR respinge ordonanța cu modificările care au provocat scandal,  aceasta nu mai poate produce efecte.

Însă, dacă ordonanța este declarată constituțională, lucrurile se complică.

O serie de juriști au atras atenția asupra pericolului ca PSD și ALDE să respingă în Parlament ordonanța 14 ceea ce ar putea avea ca efect revenirea la ordonanța 13, chiar dacă aceasta nu a fost niciun moment în vigoare. “Dacă ordonanța 13 este declarată constituțională iar ordonanța 14 este respinsă prin lege de Parlament, se poate reveni la ordonanța 13. În textul legii de respingere trebuie menționate efectele respingerii, iar unul din efecte este tocmai revenirea la situația anterioară, adică la ordonanța 13”, au afirmat surse din CCR.

​Fuga de răspundere politică

Premierul Grindeanu a afirmat, ieri, că nu își va da demisia  din fruntea guvernului. În ceea ce-l privește pe ministrul Justiției Florin Iordache, aceasta ar urma să aibă o discuție cu premierul pe această temă abia după dezbaterea moțiunii de cenzură a PNL, programată miercuri. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut că decizia privind soarta lui Iordache trebuie luată de premier. În interiorul PSD există nemulțumiri față de premierul Sorin Grindeanu, fiind posibil ca unii parlamentari social-democrați să voteze moțiunea de cenzură inițiaTă de PNL și USR.

 

Manifestații și contramanifestații
 

250.000 de bucureșteni și alti 250.000 de români din numeroase orașe mari și mici din țară și străinătate  au ieșit duminică seara în stradă, pentru  a șasea zi la rând. Manifestanții cu cerut demisia Guvernului Grindeanu, în condițiile în care nu există garanții că PSD va renunța la modificarea legislației penale. În paralel, 1.500 de oameni, majoritatea de vârsta a treia,  au ieşit în stradă în faţa Palatului Cotroceni, la un miting menit să arate susţinerea pentru Guvernul PSD. Imaginile difuzate de televiziuni arătau că Piața Victoriei, locul manifestației anti-PSD era curată după miting.  În schimb, peisajul lăsat în urmă de susținătorii guvernului Grindeanu,  a fost cu adevărat dezolant: sticle de plastic goale, pancarte rupte, ambalaje.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă