10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportPSD nu se dezminte: Arestarea lui Ion Diniță mai poate aștepta

PSD nu se dezminte: Arestarea lui Ion Diniță mai poate aștepta

Confruntați cu o adevărată avalanșă de cereri de arestare preventivă împotriva unor colegi de partid sau de alianță, social-democrații aleg fuga de răspundere. Pentru a nu fi acuzați în campanie că îl apără pe deputatul PC Ion Diniță, colegii acestuia au preferat, ieri, să plece din sală la momentul oportun.

Deputații trebuiau să se pronunțe, luni, asupra cererii DNA de arestare preventivă a conservatorului Ion Diniță, acuzat de corupție în dosarul președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu. În mod convenabil, solicitarea procurorilor a fost pusă ca ultim punct pe ordinea de zi a plenului, după moțiunea îndreptată împotriva ministrului delegat pentru Românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, moțiune care a antrenat ample argumentații din partea reprezentanților puterii (deputatul PSD Ana Birchall a vorbit inclusiv despre supranumirea României drept „grădina Maicii Domnului“). Când s-a trecut la dezbaterea cererii DNA, „surpriză“: în sală mai erau doar 116 aleși, motiv de suspendare a ședinței. Potrivit opoziției, absențele majore ar fi fost tocmai de la PSD, din cei 187 de social-democrați fiind prezenți doar 22.

Citește și: UPDATE. Votul deputaţilor prividn ridicarea imunităţii lui Ion Diniţă, amânat din lipsă de cvorum

În cazul Diniță, dezbaterile ar urma să continue lunea viitoare. Rămâne de văzut dacă se va da și un vot sau se va amâna decizia (cel mai probabil, de respingere a cererii DNA) până după alegerile prezidențiale.

A crescut prețul cu 1.046% ca să nu… iasă în pierdere

În discursul susținut în fața colegilor, deputatul de Brașov Ion Diniță a arătat că nu s-ar impune în mod real arestarea sa preventivă, dar că un rol l-ar juca, în cazul său, „conjunctura nefastă a campaniei electorale“. Invocând articolul din Regulamentul Camerei care permite urmărirea penală sau trimiterea în judecată a aleșilor, conservatorul a declarat că „procurorul este liber să ia măsura controlului judiciar“ dacă crede că ar fi în scopul bunei desfășurări a procesului. „Nu influențez mersul anchetei, nu reprezint un pericol pentru ordinea publică“, a mai spus Diniță.

Cât despre acuzațiile procurorilor, cum că firma sa ar fi mărit nejustificat costurile lucrărilor efectuate pentru CJ Brașov, deputatul s-a apărat dând vina pe majorarea prețurilor la materiale și manoperă. „Exista riscul concret ca executarea în continuare a contractului să devină păgubitoare pentru societate“, a încercat Diniță să-și convingă colegii.

Deputații juriști nu au aprobat cererea DNA

Solicitarea DNA Brașov de încuviințare a arestării preventive a lui Diniță nu a fost aprobată nici de Comisia juridică a Camerei, deoarece nu a întrunit numărul necesar de voturi. Concret, din cei 23 de aleși prezenți la ședință, doar nouă s-au pronunțat în favoarea cererii procurorilor, unul s-a abținut, iar 13 au votat „contra“. Cine sunt deputații care au considerat că trebuie să-și apere colegul în fața justiției este greu de spus, deoarece ședința Comisiei juridice a fost secretă, iar votul, de asemenea.

Diniță a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu. Procurorii au susținut că „lăsarea în libertate a inculpatului ar influența negativ activitatea de urmărire penală“, deoarece ar exista „riscul real“ al influențării martorilor sau suspecților.

Potrivit anchetatorilor, CJ Brașov ar fi fost prejudiciat cu peste 7,6 milioane euro ca urmare a plăților nelegale făcute firmei lui Ion Diniță. Mai precis, SC Gotic SA a primit de la consiliul condus de Aristotel Căncescu (PNL) două contracte, în septembrie 2007 și noiembrie 2006, pentru întreținerea, repararea și salubrizarea, respectiv pentru reabilitarea unor drumuri din județ. Ulterior, contractele au fost „actualizate“ în folosul firmei, prin dispoziții decizionale abuzive ale lui Aristotel Căncescu și prin complicitatea funcționarilor CJ Brașov. „Urmarea acestor acte infracționale a constituit-o creșterea cu 1.046% a costurilor lucrărilor plătite SC Gotic SA“, susțin procurorii DNA. Mai trebuie precizat că dosarul în care s-a cerut arestarea deputatului PC Ion Diniță numără 12 volume, însumând peste 4.400 de pagini.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Ligia Deca nu crede că școlile pot efectua testare antidrog

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat miercuri că majoritatea şcolilor nu sunt dotate cu infrastructura necesară pentru a efectua testări antidrog în mod eficient. Deca...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă