13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPSD se autoincriminează

PSD se autoincriminează

Parlamentarii vor putea fi reținuți, arestați sau percheziționați cu încuviințarea majorității membrilor prezenți la ședința respectivă. Modificarea a fost introdusă în Statutul deputaților și senatorilor în urma unui vot al plenului reunit al celor două Camere. Parlamentul a schimbat, astfel, prevederea din statut potrivit căreia hotărârile se luau cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, punând astfel în acord prevederile Statutului parlamentarilor cu prevederile Constituţiei. Schimbarea operată ieri se va aplica după publicarea în Monitorul Oficial. Însă, votul echivalează cu o recunoaștere din partea majorității PSD că a aplicat un statut neconstituțional în cazul Dan Șova.

Ședința a fost programată, ieri, în regim de urgență, deși senatorii intraseră în minivacanța de sărbători.

Liberalii i-au acuzat pe liderii majorității că s-au grăbit cu modificarea statutului, pentru a lăsa fără obiect contestațiile depuse la CCR pe cazul Șova, care urmează să fie judecate astăzi. „PSD și domnul Tăriceanu fac astăzi o ultimă mutare într-un meci pe care știu că oricum îl vor pierde: încearcă să lase în ofsaid contestațiile la CCR făcute în urma votului din Senat“, a comentat copreședintele PNL, Alina Gorghiu.

Statutul modificat ieri a fost invocat, alături de Regulamentul Senatului, acum două săptămâni drept argument pentru respingerea cererii procurorilor de arestare preventivă a senatorului PSD Dan Șova. La vremea respectivă, 79 de senatori au fost pentru arestare și 67 împotrivă.

Conducerea Senatului a anunțat că solicitarea DNA a fost respinsă, pe motiv că nu s-au întrunit 85 de voturi, adică majoritatea membrilor Senatului. Această decizie contravenea însă Constituției, care prevede că hotărârile Camerelor se aprobă cu votul majorității parlamentarilor prezenți.

Decizia Parlamentului de ieri vine la o săptămână după ce Senatul a adoptat, la rândul său, modificarea articolului 173 din Regulamentul Senatului, privind votul cu majoritate simplă în cazul hotărârilor, punând astfel în acord legea de funcţionare a Senatului cu prevederile Constituţiei.

Ședința de ieri a fost precedată de un episod inedit chiar și pentru politica românească. PNL a cerut premierului Victor Ponta să lămurească situația
curselor TAROM, acuzându-l că se foloseşte de instituțiile statului pentru a împiedica Opoziția să fie prezentă la dezbaterea din Parlament privind modificarea Statutului senatorilor și deputaților. Reacţia liberalilor a venit după ce mai mulţi parlamentari din Opoziţie nu au putut ajunge în Bucureşti, pentru a participa la activităţile Parlamentului, aceştia spunând că sunt blocaţi pe aeroporturi “în Banat, Crişana şi jumătate din Moldova“.    

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă