20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportPSD securizează prognoza meteo: Administrația Națională de Meteorologie ar putea avea același...

PSD securizează prognoza meteo: Administrația Națională de Meteorologie ar putea avea același statut precum regia SRI

Un grup de deputați PSD și ALDE a propus schimbarea statutului Administrației Naționale de Meteorologie, care ar urma să aibă același regim ca regia SRI, Rasirom.

În expunerea de motive, inițiatorii – printre care se află co-președintele ALDE Daniel Constantin – citează pe larg din Strategia de Securitate Națională.

„Securitatea națională poate fi pusă în pericol de o serie de fenomene grave (…) de natură meteo-climatică“, se arată în strategia citată. În consecință, parlamentarii din coaliția majoritară vor ca Administrația Națională de Meteorologie (ANM) să fie exceptată de la prevederile Ordonanței de Urgență 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Această ordonanță ar presupune ca ANM să fie condusă de către manageri privați, pe principii de eficiență și profitabilitate.

La fel de importantă ca importurile de arme

Parlamentarii PSD și ALDE consideră însă că respectarea acestei ordonanțe ar face să nu mai existe „garanții rezonabile și pârghii de intervenție pentru a menține atribuțiile de interes național“ ale ANM. Agenția a înregistrat profit încă de la înființare, inclusiv în perioada de criză 2009-2010.

În plus, ANM nu are arierate și și-a îndeplinit în fiecare an indicatorii de performanță. În consecință, inițiatorii vor ca agenția să aibă același statut ca Rasirom – regia SRI – și Romtehnica, regia din cadrul Ministerului Apărării care se ocupă de importul și exportul de armanent.

Ambele sunt prevăzute în OUG 109/2011 ca fiind exceptate de la principiile guvernării corporatiste.

Cei opt inițiatori sunt Dîrzu Ioan, Munteanu Ioan, Rotaru Alexandru, Şerban Ciprian- Constantin, Silistru Doina și Stan Ioan, de la PSD, precum și Calotă Florică și Constantin Daniel, de la ALDE.

În 2015, agricultorii au dat ANM în judecată pentru prognoza meteo greșită. Reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli au spus că meteorologii au anunțat că în aprilie, mai și iunie va ploua, însă nu a fost așa. Dacă ar fi dat prognoze corecte, fermierii ar fi știut că va fi o secetă mare, ar fi folosit soiuri timpurii, care se coc repede.   

Cele mai citite

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...
Ultima oră
Pe aceeași temă