23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportRadu Boroianu, noul președinte al ICR

Radu Boroianu, noul președinte al ICR

Apropiat al președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, ­politicianul a fost desemnat de senatori șef al Institutului Cultural Român.

Radu Boroianu, vicepre­ședintele partidului creat de președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, este de ieri noul președinte al Institutului Cultural Român (ICR). Propus pentru această funcție de PSD, Radu Boroianu l-a învins pe scriitorul și jurnalistul Iulian Tănase, propunerea PNL, fiind votat de majoritatea senatorilor.

Poziția de la vârful ICR a rămas vacantă după ce luni fostul președinte Lilian Zamfiroiu și-a prezentat demisia după doi ani de mandat. Acesta a anunțat, într-un comunicat de presă, că renunță la funcție deoarece consideră că și-a atins toate obiectivele propuse. Unele surse au precizat însă că Lilian Zamfiroiu vizează scaunul de ambasador al României la Vatican.

De altfel, atât numirea acestuia, în 2013, la conducerea Institutului Cultural Român, cât și mandatul său s-au desfășurat sub spectrul unor ample contestări din partea lumii culturale.

“S-a dus Lilian. A fost numit politic și pleacă tot așa. Din funcție în funcție pâna la victoria totală. Totuși, putea să fie catastrofic. Așa, doar n-a fost. Las că vine alt apolitic, un specialist, vicepreședinte de partid (care partid nu există legal cu acte) și face el din ICR o piață de artă adevărată cu profit, bursă și spectacol pe gustul băieților deștepți din cultură. Bravo!… Să trăiască toți ăia care se gâtuiau de indignare că era ICR sub Președinție și era condus de «ideologul de dreapta» Patapievici. Luați de-aici, prieteni, luați de la Tăriceanu”, a comentat, pe pagina sa de Facebook, unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali români, Dan Perjovschi.

Reacția acestuia vine ca urmare a faptului că și desemnarea lui Radu Boroianu, vicepreședinte al Partidului Liberal Reformator, este contestată de lumea culturală. Fost secretar de stat în Ministerul Culturii între 2013 și 2014, responsabil cu Patrimoniul, noul președinte al ICR s-a remarcat ca un susținător al controversatului ­proiect de exploatare a aurului de la Roșia Montană, oprit după ample proteste de stradă, dar și unul dintre demnitarii care a tolerat demolarea mai multor monumente istorice din București.

“Cel mai sinistru secretar de stat pentru patrimoniu este favorit pentru conducerea Institutului Cultural Român. Curtea de Apel București a anulat recent ordinul de declasare al Școlii 80, semnat de Boroianu, deși Secțiunea de evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor votase în unanimitate împotrivă. Am fost cu Boroianu într-o emisiune la Antena 3 în toamna lui 2013. A spus că a dispus oprirea demolării casei lui Spiru Haret. A mințit, demolarea a continuat”, a susținut Nicușor Dan, președintele Asociației “Salvați Bucureștiul”, unul dintre cei mai activi apărători al clădirilor monument din Capitală.

Iulian Tănase, doar 49 de voturi

Contracandidatul lui Radu Boroianu a fost scriitorul și jurnalistul Iulian Tănase, susținut de PNL. Acesta a primit 49 de voturi „pentru“ şi 64 „împotrivă“ din partea senatorilor prezenți. Deși luni declarase că este dispus să refuze propunerea de a ­candida pentru președinția ICR, ­Iulian Tănase a acceptat în cele din urmă să fie audiat de senatori.

“Mi s-a părut stranie postura în care mă aflam, dar până și viața mea mi se pare, de multe ori, stranie. Am vorbit sincer, deschis, le-am spus membrilor comisiilor că n-am expertiză în administrație și în managementul cultural, dar că nimeni nu s-a născut senator, președinte al ICR sau președinte al României. Am spus că aș vrea ca ICR să redevină o instituție vie, care exportă cultură, nu calorifere, mititei cu muștar și dansuri populare”, a descris Iulian Tănase modul cum a decurs audierea. Acesta susținea încă dinaintea votului din plen că nu crede că are șanse, “deși s-au mai văzut cazuri”.  

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă