10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportRaluca Prună, despre nemulțumirile angajaților din penitenciare: Într-o ţară care are resurse...

Raluca Prună, despre nemulțumirile angajaților din penitenciare: Într-o ţară care are resurse financiare limitate, avem o plăcintă şi problema este cum împărţim plăcinta la câţi suntem

În România se adoptă legi înainte de a se stabili dacă există resurse financiare și umane, a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună, luni, după ce a participat la discuții cu reprezentanții angajaților din penitenciare, la Gherla, potrivit Mediafax.

„Este regretabil că în această ţară adoptăm legi înainte să vedem dacă avem resursa financiară şi resursa umană. Pot cita 20 de legi care sunt minunate, dar într-o lume ideală, pentru care nu există bani. Şi probaţiunea este un exemplu foarte bun (…) Într-o ţară care are resurse financiare limitate, avem o plăcintă atâta şi problema este cum împărţim plăcinta la câţi suntem”, a precizat ministrul Justiției.

 În ceea ce privește aplicabilitatea OUG nr. 20/ 2016, Prună a precizat că va discuta cu ministrul Muncii şi cel al Finanţelor, astfel încât angajaţii din sistemul penitenciar să beneficieze de majorări salariale la fel ca alte instituţii, precum Armata sau SRI.

Totodată, ministrul Raluca Prună a precizat că va cere mai multe posturi la sistemul de probaţiune, unde sunt 355 de persoane care se ocupă de 58.000 de persoane, faţă de 15.000 de persoane din schema de personal a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor care se ocupă de 28.000 de persoane aflate în condamnare.

„Sunt 15.000 de posturi, s-au pensionat 1.000, dar vor fi angajaţi 1.800. În ceea ce priveşte orele suplimentare, voi discuta cu colegii din sistemul de apărare, pentru că nu sunt plătite peste tot aceste ore”, a spus ministrul Justiţiei.


CITEȘTE ȘI: UPDATE: Angajaţii din penitenciare au anunţat mitinguri de protest. Negocierile dintre sindicaliști și ministrul Justiţiei au eșuat. Raluca Prună: Adoptăm legi înainte să vedem dacă avem resursa financiară şi resursa umană


Ea le-a transmis sindicaliştilor că o pot jigni cum vor pe site-urile sindicatelor legat de modul în care se îmbracă şi cum vorbeşte, însă ea va continua să îşi facă treaba.

Sindicaliștii din penitenciare au declanțat, luni, acţiuni de protest în cinci penitenciare din ţară, la Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu şi Codlea, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca angajaţii din sistemul de apărare şi ordine publică. După discuțiile cu ministrul Justiției, Raluca Prună a precizat că negocierile au eșuat.

„După ce au notificat angajatorii cu privire la dezacordul de a se mai depăşi plafonul de 180 de ore suplimentare anual, şi ulterior iniţierii, sub coordonare şi protecţie sindicală, a refuzului muncii suplimentare exprimat de către toţi salariaţii, acţiuni care vor bloca penitenciarele în luna octombrie 2016, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), membru al Federaţiei Publisind şi a Blocului Naţional Sindical şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), membră a Confederaţiei Sindicale Cartel ALFA, declanşează mitinguri în tot sistemul penitenciar şi la Ministerul Justiţiei”, au precizat sindicaliștii, într-un comunicat de presă.

Angajaţii din penitenciare au amenințat că vor refuza să muncească suplimentar și că vor avea mitinguri la sediile Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Acestea „vor continua pe termen nedeterminat până când Guvernul României, Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor înţelege să aplice legislaţia în vigoare şi să trateze personalul din penitenciare în mod egal şi nediscriminator, similar cu angajaţii tuturor instituţiilor publice din sistemul de apărare naţională”.

 

Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă