16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportRăzboi politic pe salariile bugetarilor

Război politic pe salariile bugetarilor

În timp ce Guvernul Cioloș pregătește noua lege de salarizare bugetară, parlamentarii PSD au depus zeci de amendamente pe acest subiect, încercând să puncteze electoral. Nota de plată: 1,6 miliarde de lei pe 2016, an în care Guvernul susține că nu există fonduri. Din acest motiv, guvernanții iau în calcul majorarea salariilor de la 1 ianuarie 2017.

Amendamentele au fost depuse la o ordonanță de urgență mai veche a Guvernului Cioloș (57/2015) și potrivit estimărilor Ministerului de Finanțe, aplicarea acestora ar  presupune un efort bugetar de 1,6 miliarde de lei în 2016.

Astfel, social-democrații propun niveluri egale de salarizare pentru funcțiile din administrația centrală și locală. Ca o noutate, salariile din administrația locală  vor crește cu 12%, eliminându-se restricțiile din legislația în vigoare. Astfel, PSD vrea să elimine condiția potrivit căreia cheltuielile de personal trebuie să se încadreze într-un plafon „repartizat conform prevederilor legale”. De asemenea, PSD propune ca de măririle de salarii să aibă parte și angajații din „autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii”.

În plus, legea de aprobare a ordonanței ar urma să le ofere militarilor și polițiștilor posibilitatea de a se pensiona fără vechimea necesară.  Liberalii au criticat valul de propuneri ale deputaților social-democrați. „PSD face ce știe mai bine, minte și îi desconsideră pe cetățeni. Dau speranțe oamenilor, dar va fi greu să fie puse în aplicare. În același timp, îmi pare rău că miniștrii nu au venit să-și susțină punctele de vedere. Legea are un impact major asupra multor categorii de bugetari, impactul bugetar este substanțial și ar fi fost bine ca guvernul să abordeze serios dezbaterea din Comisia de muncă. În absența unor cifre și a unei garanții că aceste amendamente nu reprezintă încă o promisiune electorală a PSD, noi, parlamentarii PNL, ne-am abținut de la vot. În comisiile reunite sper ca discuția să fie tratată cu mai multă seriozitate”, a afirmat Cristina Pocora (PNL), vicepreședinte al Comisiei de muncă.

Pași procedurali

Proiectul de lege privind aprobarea ordonanței urmează să fie avizat de comisiile de muncă și de buget, după care va fi trimis plenului Camerei Deputaților, for decizional.

Social-democrații nu au indicat sursele de finanțare pentru aceste amendamente, ce­ea ce lasă posibilitatea ca legea să fie contestată la Curtea Constituțională (CCR).

În acest caz însă, cei care o vor face își vor asuma prejudiciile de imagine în fața electoratului.

Legea ar putea fi contestată de  Guvernul Cioloș, pe motiv de lipsă de fonduri. Dacă nu va fi contestată la CCR, legea va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Dezbaterile din Comisia de muncă a Camerei Deputaților s-au produs cu o zi înainte de ședința de Guvern în care se va discuta noua lege a salarizării. Din discuțiile din interiorul Guvernului a reieșit că Executivul nu are banii necesari pentru a majora salariile în 2016.

Tocmai de aceea, Guvernul ia în calcul majorarea salariilor de la 1 ianuarie 2017.

Însă, așa cum menționam, amendamentele discutate în Comisia de muncă a Camerei Deputaților urmează să fie aplicate începând din acest an.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul a elaborat două variante ale proiectului de lege a salarizării unitare, una dintre ele fiind multianuală, până în 2020, şi plecând de la nivelul salariului minim, iar cealaltă variantă aplicându-se doar anul viitor, în funcţie de buget.   

Dâncu îl contrazice pe Cioloș

Politica Guvernului de austeritate bugetară este contrazisă și din interior de ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dâncu, fost membru PSD, un apropiat al liderului social-democrat, Liviu Dragnea. Dâncu a declarat, ieri, că pensiile speciale pentru aleşii locali „nu reprezintă un lux”, ci o cerere legitimă. „În acest moment în care administraţia este plătită foarte prost se pot justifica asemenea lucruri”, a spus vicepremierul.  Legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali a fost declarată neconstituţională de către CCR, tocmai la sesizarea Guvernului Cioloș. Săptămâna trecută, Comisia juridică a dat un raport favorabil pe o nouă variantă a legii.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...
Ultima oră
Pe aceeași temă