7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportReacția ANI, după ce deputații NU l-au revocat din funcție pe Adăscăliței:...

Reacția ANI, după ce deputații NU l-au revocat din funcție pe Adăscăliței: Subminează încrederea cetățenilor în justiție

Agenția Națională de Integritate (ANI) a subliniat că decizia deputaților din Comisia Juridică de a nu îl revoca din funcție pe deputatul Constantin Adăscăliței reprezintă neaplicarea unei decizii definitive și irevocabile emisă de instanța de judecată și subminează încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și în statul de drept. 

”Agenția Națională de Integritate precizează faptul că decizia Comisiei Juridice din Camera Deputaților de a nu dispune sancțiunea disciplinară de revocare din funcție în cazul deputatului Constantin Adăscăliței (fost Consilier județean – C.J. Iași) reprezintă neaplicarea unei decizii definitive și irevocabile emisă de instanța de judecată și generează consecințe deosebit de grave, subminând, totodată, încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și în statul de drept”, se arată în comunicatul ANI. 

Citește și: Deputatul Constantin Adăscăliței, trimis în judecată pentru infracțiuni comerciale

Mai mult, ANI a arătat că au trecut șase luni de la decizia ÎCCJ prin care recursul lui Adăscăliței a fost respins cu consecința menținerii raportului de evaluare emis de ANI cu privire la starea de incompatibilitate a deputatului. 

 ”Menționăm faptul că au trecut mai bine de șase luni de la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a respins recursul lui ADASCĂLIȚEI CONSTANTIN împotriva sentinței nr. 251/2012 a Curții de Apel Iași, cu consecința menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia”, a subliniat ANI. 

Totodată, ANI a arătat că problema aplicării sancțiunilor disciplinare în cazul rapoartelor de incompatibilitate definite și irevocabile, care vizează membri ai Parlamentului, a fost des invocată și în rapoartele MCV. 

„Pplicarea de către Parlament a deciziilor ANI (și anume a celor care au fost confirmate în instanță) este în continuare inegală, în ciuda speranței că reformele vor spori gradul de aplicare automată a acestora. Într-un caz emblematic, soluția n-a fost găsită decât după ce senatorul în cauză și-a dat demisia. Într-un alt caz, Camerei Deputaților i-au trebuit mai multe luni să ia o decizie, în pofida argumentelor conform cărora normele în vigoare fac ca respectarea unei hotărâri judecătorești definitive să se facă acum în mod automat”, se arată în paportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România pe Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) din 28 ianuarie 2015. 

ANI a constatat acum trei ani, pe 15 iunie 2012, că Constantin Adăscăliței, pe atunci consilier județean la CJ Iași că a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, întrucât societatea comercială la care acesta era asociat a încheiat un contract în cuantum de 3.354 Lei cu o societate comercială al cărei unic acționar era C.J. Iași.

Constantin Adăscăliţei (PSD) este la primul mandat de deputat, el fiind ales în 2012, într-un colegiu din Iaşi. Anterior, Adăscăliţei a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi (2008-2012), viceprimar al municipiului Iaşi (2004-2008) şi consilier municipal (2000-2004). Deputatul a deţinut, în perioada 2002-2012, funcţia de vicepreședinte al PSD – filiala Iași.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă