10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportReacția CSM, în cazul evacuării Antenelor: Declarațiile politicienilor afectează independența justiției

Reacția CSM, în cazul evacuării Antenelor: Declarațiile politicienilor afectează independența justiției

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a explicat, joi, că declarațiile făcute de reprezentanții politici, în contextul controversei privind evacuarea sediilor Antenelor, riscă să afecteze independența și prestigiul justiției din România, „prin deviere de la principiile statului de drept”.

Astfel, CSM avertizează că dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii Executive şi Legislative, începând cu preşedintele şi premierul  României, preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin „aprecieri  de natură a pune sub semnul precarităţii  o procedură judiciară  ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal, şi anume executarea hotărârii judecătoreşti”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacției.

 Citește și: UPDATE: Iohannis a pierdut peste 12.000 de “like”-uri, în nici 24 de ore de la declarațiile despre Antene

Mai mult, preşedintele CSM, judecătorul Mircea Aron a transmis că „îşi manifestă îngrijorarea faţă de exprimarea  publică a unor opinii în cauză, fără a distinge între actul de justiţie şi acţiunile autorităţii publice responsabile cu punerea în executare a hotărârii judecătoreşti” și a făcut apel la o abordare „echilibrată, lucidă şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de matură asumare a logicii democratice şi a echilibrului puterilor în stat”.

CSM amintește o serie de prevederi din Constituție, pentru a explica cadrul în care s-a dispus măsura confiscării. Astfel, „nimeni nu este mai presus de lege”, iar cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Mai mult, „judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii”, transmite CSM.

Citește și: Băsescu: Chemarea premierului Cioloș în fața Senatului, pe subiectul Antena Group, este ilegitimă

Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care pune în executare sentinţa penală din 2013, rămasă definitivă. 

În august 2014 Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare, şi pe Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului, la opt ani de închisoare.

Citește și: UPDATE: Cioloș, în Parlament: Suspendarea licenței de emisie a unui post de televiziune ține doar de CNA

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă