19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportReacția lui Aurescu, după încheierea acordului nuclear

Reacția lui Aurescu, după încheierea acordului nuclear

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat închierea acordului privind programul nuclear între Iran și Marile Puteri, subliniind că este un pas decisiv pentru restaurarea încrederii și întărirea securității.

De asemenea, Aurescu a felicitat, pe Twitter, toți negociatorii din acordul nuclear și a precizat că acum implementarea acordului este esențială. 

Citește și: Acordul privind programul nuclear iranian, FINALIZAT. Reacția Israelului

De asemenea, Bogdan Aurescu a precizat că speră că progresul obținut în dosarul nuclear va avea în viitor un impact pozitiv și asupra altor aspecte de interes din perspectiva securității internaționale. 

”Salut acordul istoric în privința dosarului nuclear iranian și transmit sincere felicitări tuturor părților implicate în procesul de negociere. Asistăm astăzi la începutul unei noi etape în relația Iranului cu comunitatea internațională. Am convingerea că soluționarea finală, cuprinzătoare și de durată a dosarului nuclear iranian va contribui semnificativ la îmbunătățirea securității la nivel regional și internațional. Îmi exprim speranța că implementarea pe deplin a măsurilor prevăzute de acord va marca un pas decisiv și ireversibil în direcția restabilirii încrederii comunității internaționale în natura exclusiv pașnică a programului nuclear iranian. Totodată, sperăm că progresul obținut în dosarul nuclear va avea în viitor un impact pozitiv și asupra altor aspecte de interes din perspectiva securității internaționale, inclusiv programul balistic iranian”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe.

Totodată, MAE și-a exprimat deplina apreciere faţă de eforturile diplomatice consecvente şi substanţiale ale statelor E3+3, precum şi faţă de implicarea substanţială a Înaltului Reprezentant UE Federica Mogherini. Totodată, MAE salută flexibilitatea și spiritul constructiv manifestate de Iran pe parcursul negocierilor, potrivit unui comunicat al instituției. 

”MAE consideră că este esenţială implementarea pe deplin a măsurilor asumate, conform Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune, astfel încât comunitatea internațională să poată conta, în permanență, pe garanţii incontestabile asupra naturii exclusiv paşnice a programului nuclear iranian, în acord cu dreptul legitim al Iranului de a utiliza paşnic energia nucleară, în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare şi cu respectarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului Guvernatorilor AIEA”, se arată în comunicatul MAE. 

Totodată, MAE reiterează rolul deosebit de important al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, inclusiv în privinţa monitorizării punerii în aplicare a măsurilor prevăzute de Planul Comun și Cuprinzător de Acţiune. MAE consideră că punerea în aplicare a Foii de parcurs va marca un pas semnificativ în vederea clarificării tuturor chestiunilor nerezolvate în relația dintre AIEA și Iran, inclusiv posibila dimensiune militară a programului nuclear iranian. Totodată, MAE apreciază că Foaia de parcurs completează cadrul soluției finale și cuprinzătoare la care s-a ajuns, la aceeași dată, în formatul de negociere E3+3.

Citește și: Barack Obama, despre programul nuclear: Un acord istoric, dar reversibil

Teheranul şi cele şase puteri mondiale au ajuns marţi la un acord privind programul nuclear iranian, au declarat surse iraniene şi occidentale. 

Miniştrii de Externe ai celor şase puteri (Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi Statele Unite) şi omologul lor iranian se vor întâlni la Viena la ora locală 10.30 (11.30, ora României) pentru a ratifica acordul, a cărui finalizare a durat luni de zile. Ulterior, ei urmează să susţină o conferinţă de presă în capitala Austriei pentru a prezenta detaliile.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Doi urși au ajuns în câteva localități din Harghita

Doi urși au fost văzuți în ultimele 24 de ore în localități din județul Harghita. Autoritățile au informat populația. Echipe mixte au fost trimise...
Ultima oră
Pe aceeași temă