19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportReacția MAE, după ce doi angajați ai instituției au fost puși sub...

Reacția MAE, după ce doi angajați ai instituției au fost puși sub control judiciar, pentru luare de mită

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, marţi, că a sesizat în octombrie 2014 Ministerul Public referitor la cei doi angajaţi cercetaţi de DNA, în urma unor verificări făcute de Corpul de Control din cadrul MAE, informează Mediafax.

“În urma unor verificări efectuate în cursul lunii septembrie 2014 de către Corpul de Control din cadrul MAE, în cursul lunii octombrie 2014 MAE a avut inițiativa sesizării Ministerului Public prin plângere penală cu privire la unele fapte ale persoanelor menţionate în comunicatul DNA”, a precizat MAE.

Citește și: Doi angajați ai MAE, sub control judiciar pentru MITĂ

De asemenea, MAE a transmis că sesizarea şi documentaţia referitoare la acest caz au fost înaintate procurorilor şi că “nu se pot transmite mai multe elemente la acest moment”, având în vedere că este o anchetă în curs.

Doi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sunt cercetaţi de DNA sub control judiciar, fiind suspectaţi că au cerut şi au primit peste 13.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, pentru atribuirea unor contracte de lucrări cu Accademia di România din Roma.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunțat, marţi, că şeful Biroului administrativ de la Accademia di România de la Roma (centru cultural aflat în gestiunea Ministerului Afacerilor Externe), Nelu Biţică, este cercetat pentru abuz în serviciu şi luare de mită, iar soția acestuia, Gabriela Bițică, economist la Biroul Financiar al Ambasadei României de la Roma, este cercetată pentru luare de mită, în cazul acestora fiind luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2012 – iulie 2013, cei doi, în calitate de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe, au cerut reprezentanţilor unei societăţi comerciale sume de bani şi un autoturism, reprezentând 10 la sută din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă către firma acestora şi au primit de la aceştia suma de 13.300 de euro.

“Primirea sumei respective de bani de către inculpaţii Biţică Nelu şi Biţică Gabriela s-a făcut în mai multe etape, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, în oraşul Roma din Italia, cu excepţia sumei de 1.450 de euro, pe care soţii Biţică au primit-o la Bucureşti printr-un intermediar. Societatea respectivă a derulat mai multe contracte de lucrări cu Accademia di România din Roma”, precizează DNA.

Conform anchetatorilor, cei doi soți au cerut şi primit suma respectivă de bani pentru a atribui în mod preferenţial contracte şi pentru a îndeplini acte astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificările şi aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate.

Societatea comercială a colaborat cu Accademia di România din Roma şi, în luna iulie 2013, a prezentat un deviz de efectuare a unor reparaţii a 12 spaţii din incinta academiei în sumă iniţială de 19.300 euro.

“Biţică Nelu a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare în scopul atribuirii altor lucrări, cunoscând că o altă firmă propusese un preţ de 25.000 euro, oferta să fie suplimentată cu 5.000 euro. Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat iniţial, Biţică Nelu a produs în dauna Ministerului Afacerilor Externe din România un prejudiciu material de 5.000 euro”, se mai arată în documentul citat.

Şcoala Română din Roma/ Accademia di Romania din Roma este cea mai veche instituţie de cultură românească din străinătate, aceasta fiind înființată de arheologul Vasile Pârvan în 1922.

După înfiinţarea, în 2003, a Institutului Cultural Român, Accademia di Romania a preluat şi sarcinile specifice unui institut cultural românesc în străinătate. Accademia di Romania îsi desfăşoară activitatea în baza Acordului Cultural dintre guvernul român şi guvernul italian. Gestiunea Accademiei este încredinţată Ministerului Afacerilor Externe al României, activităţile sale ştiinţifice fiind coordonate de Academia Româna şi Ministerul Educaţiei de la Bucureşti, iar cele culturale de către Institutul Cultural Român, conform informaţiilor de pe site-ul instituţiei.

 

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă