11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportReacția președintelui Iohannis, după ce Băsescu și Tăriceanu au susținut că avea...

Reacția președintelui Iohannis, după ce Băsescu și Tăriceanu au susținut că avea probleme cu Justiția când a candidat la Primăria Sibiului și la prezidențiale: Asta e din capitolul „hoțul strigă hoții”. Nu am fost niciodată, în nicio calitate, urmărit penal

Președintele Klaus Iohannis a precizat, joi seara, după ceremonia de numire în funcție a noului ministru al Fondurilor Europene, că nu a fost urmărit penal, în contextul în care fostul președinte Traian Băsescu și șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut că șeful statului avea probleme cu Justiția atunci când a candidat pentru un mandat la primăria Sibiului și la alegerile prezidențiale.

Întrebat de jurnaliști cu privire la declarațiile făcute, în ultimele zile de șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și fostul președinte Traian Băsescu, la adresa sa, Klaus Iohannis a explicat că nu a fost urmărit penal.

„Asta e din capitolul hoțul strigă hoții. Dacă vă referiți la dosare pe care cică le-aș fi avut, pot să vă confirm că nu am fost niciodată, în nicio calitate, urmărit penal. Este o coaliție anti-justiție formată din câțiva penali celebri. Nu am fost urmărit penal, nu am avut probleme. Așadar rămân la părerea mea: cei cu dosare nu au ce căuta în vârful politicii”, a precizat el.

Președintele a mai susținut că nu crede că se va ajunge la o situație în care să se discute despre o suspendare a sa, după alegerile parlamentare, dacă va refuza să numească la conducerea Guvernului un premier care are probleme cu Justiția.

Joi, Călin Popescu-Tăriceanu a susținut că președintele Iohannis era urmărit penal când a candidat la alegerile prezidențiale.

„Din ce știu eu, în România există numai două categorii — cei care sunt nevinovați și cei asupra cărora instanța a stabilit printr-o decizie definitivă vinovăția. Așadar, cred că în România, așa cum și pentru președintele Iohannis se pare că a funcționat, prezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze pentru toată lumea. Vreau să readuc aminte că președintele Iohannis a candidat la alegerile prezidențiale din poziția de penal, așa cum folosește el această stupidă expresie, cum atribuie această calitate unora dintre cei care participă la procesul electoral. Deci Iohannis a fost penal și s-ar putea încă să fie considerat ca atare, pentru că știu că a făcut uz de o cale de atac excepțională care până de curând nu era accesibilă tuturor cetățenilor români și sigur că are o problemă în plus față de noi, că el este și condamnat. Așa încât i-aș recomanda președintelui să fie mai rezervat și să nu mai folosească dubla măsură", a afirmat şeful Senatului.

Totodată, președintele PMP, Traian Băsescu, l-a acuzat, miercuri seara, pe Klaus Iohannis că face „o demonstrație de demagogie”.

„Ce face domnul Iohannis este o demonstrație de demagogie. Dânsul a candidat pentru funcția de primar al Sibiului având dosare de inculpat, inclusiv în 2008. Astăzi are un dosar în care a pierdut o locuință, în condițiile în care  este acuzat de fals în semnături. Deci eu cred că, în momentul de față, soluția corectă este să funcționeze prezumpția de nevinovăție până la o decizie (…) Sunt oameni care își pierd drepturile electorale printr-o condamnare. Problema e dacă respectăm sau nu Constituția României. Când nu și-ai pierdut drepturile electorale, ești un om liber să le ai. Nu putem fi mai catolici decât papa”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, miercuri seara, la B1 TV.

Traian Băsescu a susținut că președintele Iohannis a fost inculpat în două dosare penale la DNA, în 2006 și 2007, și a fost disjuns în 2010. „Deci a candidat în 2008 cu două dosare penale. Avea două dosare penale <<pe cocoașă>>”, a mai spus Traian Băsescu, care susține că „problema e de onestitate”.

„Până în 2014, România nu a fost în genunchi. Dacă o pun acum în genunchi actualii bugetari, sub oblăduirea președintelui Iohannis care, repet, și-a făcut toate campaniile – și de primar și de președinte – sub acuzare de inculpat. Inclusiv cea de președinte din 2014, sub acuzare de incompatibil. Ne dă lecții de dimineața până seara. Problema e la poporul român care nu înțelege ce i se întâmplă”, a mai spus el.

Și la începutul lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis a declarat că după alegeril din 11 decembrie nu va desemna un premier condamnat sau urmărit penal. „În niciun caz nu voi desemna (premier, n.r.) o persoană urmărită penal sau condamnată penal sau care nu respectă criteriile de integritate. Eu, preşedinte României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal'', a precizat șeful statului.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă