19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportReacții la declarațiile președintelui Traian Băsescu

Reacții la declarațiile președintelui Traian Băsescu

UPDATE 09.10: Potrivit Mediafax, premierul Victor Ponta a răspuns declarațiilor acuzatoare ale președintelui Băsecu în legătură cu apartenența sa la SIE și a declarat că acele afirmații sunt ”numai minciuni”. În Plus, premierul Ponta a subliniat că șeful statului este ”extrem de tulburat și frământat”.

Și fostul președinte Ion Iliescu a reacționat la declarațiile șefului statului. Acesta a precizat că este vorba despre o intervenție ”șmecherească” și o ”făcătură” a lui Traian Băsescu.

"Eu nici nu i-aş da atenţie domnului Băsescu cu asemenea şmecherii pe care le promovează. E o făcătură obişnuită a domnului Băsescu. Nu cred că trebuie luat în seamă. Dacă are ceva concret, ar fi dator să o facă, să explice şi să împiedice asemenea chestiuni", a declarat Ion Iliescu, potrivit Mediafax.

—–

Declarațiile făcute de președintele Trainan Băsescu vu privire la faptul că Victor Ponta ar fi fist ofițer SIE în perioada 1997 – 2001 nu au rămas fără ecou. Imediat au început să apară numeroase reacții pe această temă, unele contrazicând cele spuse de președinte, altele aducând explicații, deznodăminte și așa mai departe.

Astfel, în vreme ce Robert turcescu a comentat, scurt, pe pagina sa de Facebook spunând că ”mai avem multe/mulți de descoperit. Călătoria continuă!”, junralistul Cristian Tudor Popescu scrie că această declarație este ”mai slabă decât sceneta lui Turcescu”. Mai mult, CTP este de părere că această afirmație nu va schimba cu nimic șansele la prezidențiale ale lui Ponta, așa cum nici dovada că acesta a plagiat nu a schimbat cu nimic susținerea pe care o are din partea electoratului. Din contră însă, potrivit lui Cristian Tudor Popescu, declarațiile de luni seara ale președintelui nu vor face altceva decât să-i ofere ocația premierului Ponta să-l acuze, din nou, de legarea interesului național și iresponsabilitate.

La rândul său, analistul Ion Cristoiu consideră că ”prin dezvăluirea de la Realitatea Tv, Traian Băsescu l-a făcut pe Victor Ponta președintele României”. De asemenea, Cristoiu precizează că Băsescu a mers htărât să facă acele declarații în cadrul emisiunii la care a participat luni seara.

Pe de altă parte, Cozmin Gusa este de părere că Prin declarația sa, Traian Băsescu a "revectorizat această campanie electorală pe niște coordonate care se pot modifica, într-un mod extrem de dinamic în următoarea perioadă".

Mai mult, invitații tradiționali și moderatorii postului TV Antena3 au reacționat previzibil și au vorbit minute în șir despre delir și disperare. Astfel, Adrian Ursu a precizat că Traian Băsescu nu face altceva decât să încerce să scape de ”pârnaie” pe motiv de iresponsabilitate, iar Mircea Badea a catalogat declarațiile președintelui drept ”un delir complet”.

Nici politicienii nu au întârziat să reacționeze în urma celor declarate de Traian Băsescu în cursul serii de luni. Astfel, Monica Macovei, candidată pentru prima funcție în stat, a declarat, după dezvăluirile președintelui Băsescu privitoare la calitatea de ofițer acoperit al SIE a premierului Victor Ponta că acesta „trebuie să demisioneze în acest moment din funcția de prim-ministru și să-și retragă candidatura pentru funcția de președinte al României”.

De asemenea, vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că pentru el nu este o noutate faptul că premierul a fost ofiţer al unui serviciu de informaţii. Totuși, Orban crede că acest lucru nu va avea un impact foarte mare pentru că afirmația este făcută de Traian Băsescu.

"Sunt primul care am afirmat că ofiţerul acoperit este Victor Ponta, nu e nicio noutate pentru mine. Trebuie văzut dacă nu era ilegal ca Victor Ponta, fiind procuror la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, să fie în acelaşi timp şi ofiţer de informaţii", a afirmat Ludovic Orban, potrivit agenției Mediafax.

Mai mult, Orban speră ca românii să înţeleagă faptul că "Victor Ponta nu poate să ajungă preşedintele României, în condiţiile în care i-a minţit pe toţi românii ascunzând faptul că a fost ofiţer al unui serviciu de informaţii".

Cele mai citite

Investițiile Guvernului Ciolacu conduc la o creștere semnificativă a producției industriale în România

Premierul Ciolacu își validează strategia de investiții, pe măsură ce producția industrială a României înregistrează o creștere notabilă în 2024. Potrivit datelor publicate de...

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă