12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportReducerea pedepsei pentru deținuții încarcerați în condiții improprii, motiv de dispută în...

Reducerea pedepsei pentru deținuții încarcerați în condiții improprii, motiv de dispută în Comisia juridică a Camerei Deputaților. Nicolicea a cerut reducerea în bloc a pedepselor, însă Ministerul Justiției s-a opus

Comisia juridică a Camerei Deputaților a reluat, marți, dezbaterile privind proiectul Guvernului care prevede reducerea pedepselor pentru deținuții încarcerați în condiții inumane. În acest context, social-democratul Eugen Nicolicea a solicitat ca legea să fie regândită, prin clasificarea penitenciarelor în funcţie de condiţii, şi acordarea de beneficii în bloc condamnaţilor.  Pe de altă parte, ministerul Justiţiei s-a opus ideii, solicitând ca pedepsele să fie reduse de la caz la caz, informează News.ro.

Marţi, preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea, a cerut reluarea subiectului condiţiilor din închisori, în pofida protestelor USR. Eugen Nicolicea a avansat ideea schimbării radicale a filosofiei legii, astfel încât deţinuţii să nu mai primească reduceri de pedepse de la caz la caz, în funcţie de cum au executat pedeapsa, ci să primească reduceri automat toţi deţinuţii dintr-o clădire a unei închisori în care condiţiile au fost stabilite ca fiind „inumane".  

„Dacă un deţinut dintr-o anumită clădire a primit o decizie CEDO pentru condiţii inumane, e clară (situaţia din penitenciar – n.r.). Mai avem şi un raport al Avocatului Poporului şi o autoevaluare a penitenciarelor, care ştie cel mai bine. În urma acestor documente propuse ca această clasificare, care se va publica în Monitorul Oficial, să se facă din ordin al ministrului Justiţiei. (…) Consider că penitenciarele sunt în subordinea ministrului Justiţiei, este autoritatea competentă care să emită un astfel de ordin", a afirmat Eugen Nicolicea.

El a spus că după această evaluare se vor da compensări, „în funcţie de cât ai stat" în penitenciar, intuind că ea se va aplica şi celor care şi-au ispăşit deja pedeapsa, pentru că legea ar trebui să conţină şi "o nouă compensare", dacă încă eşti încarcerat. Ideea lui Nicolicea este ca această clasificare să fie reluată anual.

Pe de altă parte, reprezentantul Ministerului Justiţiei, prezent la lucrările Comisiei, s-a împotrivit, afirmând că instituția nu este „cea mai potrivită" pentru a face această clasificare. Astfel, reprezentantul MJ a cerut ca Parlamentul să anexeze la lege această măsură, moment în care Nicolicea a răspuns iritat: „Parlamentul este cel mai lent organism. În ceea ce mă priveşte, eu doresc o soluţie simplă şi rapidă. Dacă dumneavoastră spuneţi să facem o lege de clasificare…".

Şi deputatul UDMR Marton Arpad a criticat poziţia Ministerului Justiţiei. „M-a surprins, aţi pus sub semnul întrebării întreaga lege. Adică, această lege se va aplica, adică actualul guvern Grindeanu, prin reprezentantul Ministerului Justiţiei, nu mai este de acord cu un proiect de lege dat de acest Guvern? Nu vă supăraţi, dar asta am dedus din expunere, că se pune sub semnul întrebării viabilitatea acestei legi", a spus deputatul.

Reprezentantul Ministerului a încercat să argumenteze că nu se poate face o clasificare pe întreaga clădire, având în vedere că unele spaţii sunt conforme, iar altele nu, idee care a fost, la rândul ei, respinsă de Nicolicea.

„Nu putem merge pe cămăruţă, ci pe clădire. Unii vor fi dezavantajaţi de asta, alţii vor fi avantajaţi. Dacă vrem o soluţie rapidă, aşa facem. Dacă ai o cameră cu condiţii proaste, e vina penitenciarului", a spus preşedintele Comisiei juridice. El a precizat că această clasificare cu compensări trebuie să meargă şi în trecut, "până la data la care cel mai vechi deţinut a executat pedeapsa".

Reprezentantul Ministerului Justiţiei a insistat ca filosofia actualei legi să nu fie schimbată, respectiv reducerile de pedepse să se dea de la caz la caz.

„Versiunea pe care o susţinem este cea regăsită în forma asumată de Guvern. (…) Deci nu o aplicare globală, care să faciliteze inechităţi, ci fiecare caz în parte, să se vadă dacă acele persoane au stat supraaglomerate. Forma iniţială a Guvernului nu avea în vedere o clasificare a penitenciarelor", a spus el.

Decizia lui Eugen Nicolicea a fost înfiinţarea unui grup de lucru în interiorul Comisiei juridice, format dintr-un singur membru din partea fiecărui grup parlamentar, care să analizeze această propunere. Din grup vor face parte Eugen Nicolicea (PSD), Steluţa Cătăniciu (ALDE), Marton Arpad (UDMR) şi Stelian-Cristian Ion (USR). PMP şi PNL nu au momentan reprezentant, fiind absenţi de la lucrări, liberalii venind după momentul în care subcomisia a fost stabilită.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dezbătut, luni, proiectul de lege privind reducerea pedepselor private de libertate pentru deţinuţii încarceraţi în condiţii necorespunzătoare, UDMR propunând ca beneficiul să fie de nouă zile pe lună, în loc de trei, aşa cum a prevăzut iniţial Guvernul. Deputaţii PSD şi ALDE au anunţat că susţin această majorare.

 

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Cum să alegi parfumul potrivit pentru orice ocazie

Viața este frumoasă dacă facem alegeri bune, iar parfumurile de lux ne pot aduce o dimensiune extraordinară în experiența vieții și în felul cum...
Ultima oră
Pe aceeași temă