13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportReexaminarea legii aleșilor locali, respinsă de deputați

Reexaminarea legii aleșilor locali, respinsă de deputați

Reexaminarea legii aleșilor locali a fost respinsă, miercuri, prin votul majorității deputaților. Raportul de respingere a cererii de reexaminare a fost adoptat cu 224 voturi pentru, 88 abţineri şi 3 împotrivă.

Cererea a fost respinsă și în Senat, însă Camera Deputaților este for decizional în această situație.  

Astfel, primarii și președinții de Consilii Județene pot face parte din consiliile de administrație ai companiilor de unități publice. Prin respingerea acestei legi se rezolvă probelma incompatibilităților aleșilor locali.

Totodată, potrivit noii legi, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega, prin dispoziţie, calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei.

Reprezentanţii PSD şi ai UDMR au spus că susţin prima variantă a legii şi sunt împotriva cererii de reexaminare, în timp ce PNL s-a abţinut.

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a arătat că el a iniţiat acest proiect care a avut “un traseu sinusuos”.

“Cine să reprezinte mai bine comunitatea decât cei aleşi din patru în patru ani?”, a întrebat retoric Neacşu, adăugând că nu trebuie să se mai întâmple ca primarii să fie trimişi în judecată pe motiv de incompatibilitate în acest caz.

Deputatul UDMR Antal Isvan a spus că sunt foarte mulţi aleşi care sunt “hărţuiţi pe nedrept” pe motiv de incompatibiliate şi trebuie stabilit clar ce înseamnă această reprezentare pentru ca nicio instituţie să nu mai interpreteze. “În lipsa unor prevederi clare, ANI a interpretat abuziv”, a adăugat deputatul UDMR.

Citește și: 61 de primari, declaraţi incompatibili de ANI. 22 sunt din Gorj, 16 din Teleorman

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice care prevedea şi faptul că primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respective municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice a fost adoptată în iunie 2014, însă preşedintele Traian Băsescu a retrimis-o pentru reexaminare în Parlament.

 “Ca efect al noului text de lege, Agenţia Naţională de Integritate nu ar mai putea constata incompatibilitatea primarilor sau a preşedinţilor consiliilor judeţene care vor face parte din organelle de conducere ale acestor asociaţii”, se menţiona în cererea de reexaminare a legii.

Și Klaus Iohannis a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI) în 2013 pentru că a participat la adunările generale ale acționarilor (AGA) societăților Apă Canal și Piețe. Potrivit Legii ANI, funcția de ales local este incompatibilă cu cea de reprezentant în adunările generale ale unei companii de interes local.

Șeful statului a scăpat de acuzațiile de incompatibilitate, după ce a câștigat mandatul de președinte, în urma unei decizii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). 

Cele mai citite

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă