10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportRefuzul președintelui Iohannis de a o numi pe Sevil Shhaideh ca premier,...

Refuzul președintelui Iohannis de a o numi pe Sevil Shhaideh ca premier, în presa internațională. AFP: Veto prezidențial pentru candidata stângii la funcția de prim-ministru

Agențiile de presă internaționale scriu, marți, despre decizia președintelui Klaus Iohannis de a o desemna pe Sevil Shhaideh ca premier. De exemplu, agenția France Presse susține că decizia președintelui ar putea duce la declanșarea unei crize politice. Totodată, agenția Reuters îl citează pe jurnalistul „România Liberă” Mircea Marian, precizând că PSD a pierdut mult făcând această propunere, potrivit Agerpres.

AFP titrează: „Veto prezidențial pentru candidata stângii la funcția de prim-ministru”. Sevil Shhaideh ar fi fost prima femeie musulmană șefă a unui guvern din Uniunea Europeană, mai scriu jurnaliștii agenției franceze, adăugând că decizia președintelui ar putea să ducă la declanșarea unei crize politice, mai ales că liderul social democrat Liviu Dragnea a anunțat că nu va accepta să facă o altă propunere.

Reuters îl citează pe jurnalistul „România Liberă” Mircea Marian, care susține că „PSD a pierdut mult făcând această propunere, care a fost o surpriză și pentru electoratul lor”. El a mai spus că, deși președintele nu a explicat de ce a luat această decizie, motivele care ar fi putut sta în spatele respingerii propunerii de premier ar pute fi legate de securitatea națională. „Este căsătorită cu un cetățean sirian, ceea ce ar putea pune probleme în ceea ce privește securitatea națională”, a adăugat Marian, citat de Reuters.

Bloomberg scrie că între șeful PSD, Liviu Dragnea, și președintele Klaus Iohannis a început o bătălie. Agenția îl citează pe Dragnea spunând că nu va face o altă propunere de premier și că „ne vom vedea în altă parte”. „Iohannis are opțiunea de a numi alt premier, care ar trebui să treacă prin același proces. Două tentative de a forma un guvern fără succes ar declanșa alegeri anticipate, conform Constituției României”, mai scrie Bloomberg.

„Shhaideh ar fi devenit prima femeie musulmană șef de guvern din UE. Nominalizarea sa a contrastat cu sentimentele anti-musulmane din ce în ce mai frecvente printre mișcările populiste din țările UE”, mai afirmă agenția, care remarcă și faptul că moneda națională nu și-a schimbat cursul față de euro.

Agenția spaniolă EFE mai scrie că Shhaideh ar fi putut fi prima femeie șef de guvern din România, însă a fost criticată pentru lipsa de experiență politică și apropierea de șeful PSD Liviu Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că  nu acceptă numirea lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru. „Am cântărit cu grijă”, a precizat șeful statului, fără a explica motivele care l-au determinat să refuze această numire.


Citește continuarea aici: VIDEO. Președintele Iohannis nu acceptă numirea lui Sevil Shhaideh ca prim-ministru


În replică, liderul PSD și șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, s-a declarat „stupefiat” de anunțul președintelui. 

 „Urmăriți cu stupefacție anunțul președintelui Iohannis la propunerea noastră privind desemnarea prim-ministrului. Am analizat cu colegii mei, să găsim care sunt resorturile cinstite sau constituționale care ar fi putut sta în spatele acestei decizii. Nu am putut găsi un motiv constituțional sau care să țină de alte riscuri. Părerea noastră este că acest om vrea să declanșeze o criză politică în România. Joi, după consultări, a sunat-o pe doamna Shhaideh, pentru a discuta despre programul de guvernare (…) i-a dat câteva teme”.


Citește și: Liviu Dragnea: O să vă spun un secret. Sâmbătă am încercat să îl sun pe Iohannis. Suna închis

Reacția lui Tăriceanu, după ce președintele Iohannis a refuza propunerea de premier: Este vorba despre un exces de putere. Forțează declanșarea unei crize politice


„Cred că dumnealui și alți acoliți sunt speriați de două lucruri: de posibilitatea certă ca programul de guvernare votat de români să fie pus în practică și de faptul că a înțeles că nu vrem să mai perpetuăm un sistem ocult și toxic pentru România. Asta nu-l îndreptățea să anunțe astăzi decizia lui, fără niciun fel de explicație. Nu are niciun fel de importanță toată campania securistoidă declanșată de aparatul de propagandă tradițional”, a mai spus șeful PSD, în conferința de presă.

„Probabil că până mâine seară va trebui să luăm o decizie. Parafrazându-l pe cel care a vorbit la 12.00, vreau să „cumpănesc” foarte bine. Nu are rost să ne ascundem după degete, este o avalanșă de mesaje de la oameni care se consideră jigniți și care cer suspendarea președintelui”, a continuat Dragnea.

„Va fi constituită o comisie care să decidă dacă gestul președintelui este constituțional sau nu este constituțional”, a conchis el.


Citește și: Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, despre refuzul şefului statului de a o desemna pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier: Preşedintele a respectat Constituţia

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Cătălin Predoiu, a declarat că refuzul preşedintelui de a o desemna pe Sevil Shhaideih în funcţia de premier al României este un demers constituţional.


Citește și: Şefa interimară a PNL, Raluca Turcan, despre decizia lui Klaus Iohannis de a refuza s-o desemneze pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier: Guvernul României nu trebuie transformat într-un executiv personal

Preşedintele interimar al Partidului Naţional Liberal, Raluca Turcan, a salutat decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea alianţei ALDE – PSD pentru funcţia de premier. Turcan a menţionat că viitorul Guvern trebuie ferit de orice fel de vulnerabilități.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă