25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportRenunță la administrație pentru imunitate. Baronii locali dau năvală în Parlament

Renunță la administrație pentru imunitate. Baronii locali dau năvală în Parlament

O serie de actuali și foști aleși locali vor face parte din Parlament. Ei renunță la administrarea unor bugete consistente dar vor beneficia de imunitatea parlamentară.

Opțiunea aleșilor locali pentru Parlament vine după ce, în timpul campaniei electorale mulți dintre ei au promis că nu vor părăsi comunitățile locale, susținând că vor doar să ridice scorul partidului. Exemplul cel mai elocvent este cel al primarului din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, care a promis că nu va abandona orașul pe care îl conduce. Odată aleasă în Camera Deputaților, Vasilescu revine astfel în Parlament, din care a mai făcut parte între 2000 și 2012, unde a reprezentat PRM și, ulterior, PSD. Acum, ea a optat să facă parte din Comisia de apărare a Camerei Deputaților. Totuși, ieri, Lia Olguţa Vasilescu a informat conducerea Camerei că îşi rezervă dreptul de a opta în termenul de 30 de zile între funcţia de primar al municipiului Craiova şi cea de deputat.

Lia Olguţa Vasilescu a fost aleasă în 5 iunie pentru un nou mandat de primar al Craiovei. Ea a fost trimisă în judecată pe 19 iulie, fiind acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni). Tribunalul Bucureşti a hotărât, recent, ca dosarul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, să se întoarcă la DNA.

Baronii PSD urmează o indicație în acest sens a președintelui PSD, Liviu Dragnea. „Aleșii locali ai PSD nu au candidat ca să tragă lista, pentru că nu a tras lista nimeni dintr-un judeţ, ci programul nostru. Din moment ce au mers în campanie şi au vorbit cu oamenii şi le-au spus oamenilor să aibă încredere în ei, atunci ei vor rămâne aici, în Parlament”, a precizat -Dragnea.

Posturi de conducere 

Tot pentru Parlament au optat și alți baroni locali PSD. Adrian Țuțuianu a renunțat și el la postul de președinte al CJ Dâmbovița pentru un post de senator. Țuțuianu va face parte din Comisia juridică a Sena-tului, deși este anchetat pentru abuz în serviciu. Cu alte cuvinte, o eventuală cerere de arestare sau reținere a sa va fi discutată chiar în comisia din care el face parte. Șeful CJ Teleor-man, Adrian Gâdea, a optat și el pentru un post de deputat, el urmând să dețină postul de secretar al Comisiei de muncă a Camerei -Deputaților. 

Șefia Comisiei pentru administrație din Senat a fost preluată de Florin Cârciumaru (PSD), primarul orașului Târgu Jiu, intrat în vizorul ANI pentru conflict de interese și reclamat într-un dosar de mită electorală.

Pentru politica la centru a optat și fostul președinte al CJ Olt, Paul Stănescu, care a intrat în Biroul Permanent al Senatului, obținând postul de chestor. Din Senat va face parte și Dragoș Benea, lansat în politică de Viorel Hrebenciuc. Benea este acum senator, fiind membru al Comisiei pentru administrație. În schimb, fostul președinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a optat pentru Comisia economică a Camerei Deputaților. 

În alte cazuri, vorbim de întoarceri după o scurtă activitate în administrația locală. Şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, și-a dat demisia din conducerea instituţiei, pentru a-şi prelua mandatul de parlamentar în Camera Deputaţilor. Laurenţiu Nistor a fost pentru şase luni preşedinte al Consiliului Judeţean. În iunie anul acesta, Nistor renunțase la postul de parlamentar pentru a prelua șefia CJ Hunedoara. Nistor a mai fost parlamentar între 2008 și 2016. 

Alți aleși locali ai PSD au părut că au ezitări. Cristian Resmeriță se află pe lista senatorilor validați, optând pentru Comisia de mediu. Cu toate acestea, el afirmase, într-o ședință PSD, că nu ar vrea să renunțe la administrația locală. Cristian Resmeriţă este un  fost de-putat PSD din anul 2008, devenit în 2016 primar în Lupeni. 

A urmat la conducerea administraţiei din Valea Jiului după 16 ani în care municipiul a fost condus de tatăl său, Cornel Resmeriţă, judecat pentru infracţiuni de corupţie. 

Mutările PNL

Decizii similare au luat și unii aleși locali ai PNL. Fostul președinte al CJ Călărași, Răducu Filipescu, a fost ales în Senat, urmând să fie secretar al Comisiei pentru dezvoltare. Tot din Senat va face parte și primarul din Caransebeș, Marcel Vela. El va face parte din conducerea Senatului, fiind ales în postul de -secretar. Fostul președinte al CJ Bihor Cornel Popa va avea și el un post de conducere – cel de vicepreședinte al Comisiei pentru administrație pu-blică din Senat.   

RATEURI

Alți baroni locali au ratat Parlamentul, fie eșuând pe plan local, fie candidând din partea unor partide care nu au trecut pragul electoral. Așa s-a întâmplat cu fostul primar din Pitești Tudor Pendiuc, care a deschis lista ALDE la Senat în Argeș, însă partidul lui Tăriceanu nu a obținut niciun senator în acest județ. Pendiuc este trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Nu a reușit să intre în Legislativ nici Gheorghe Nechita, fostul primar din Iași, care a candidat pe listele PRU, formațiune care nu a trecut pragul electoral. Nechita este și el trimis în judecată în două dosare. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă