16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportRețeta parlamentarilor pentru a obține pensii speciale

Rețeta parlamentarilor pentru a obține pensii speciale

Inițiatorii proiectului au strâns deja 260 de semnături pentru proiectul de lege, în speranța de a forma o majoritate pentru adoptarea acestuia înainte ca documentul să intre în traseul legislativ.

Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect care urmează să fie depus în perioada următoare, iar pensia ar putea ajunge la 4.000 de lei, pentru un ales cu trei mandate, potrivit deputatului PSD Petre Daea. Potrivit proiectului analizat la şedinţa grupului deputaţilor PSD, parlamentarii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar de 7.000 de lei, cu numărul lunilor de mandat, condiția fiind de cel puțin șase luni de mandat. Parlamentarii au început, deja, să își calculeze viitoarea pensie. „De exemplu, pentru indemnizaţia brută de 7.000 cât este acum, pentru un mandat, pensia este undeva la 1.500 lei, pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maximă. Sunt trei praguri, pragul minim de 6 luni de zile, deci dacă ai stat mai puţin de 6 luni de zile nu beneficiezi de această sumă. Şi în Parlamentul European este această practică. Noi ne-am inspirat din această lege a PE şi deci este de la un mandat până la 3 mandate. Dacă sunt peste 4 mandate, nu mai contează”, a explicat Daea.

Vor încasa două pensii

Parlamentarii au găsit și o justificare pentru privilegiile pe care și le pregătesc: faptul că indemnizaţia de parlamentar „nu este purtătoare de spor de vechime”, motiv pentru care pensia ar fi afectată prin acest mod de calcul, iar proiectul de lege „pune în acord lucrurile”. Pensia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Mai mult, indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public sau în alt sistem neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate. Noile pensii vor fi suportate de la bugetul de stat, dar inițiatorii s-au ferit să avanseze o sumă, rezumându-se la asigurări că nu va fi vorba de cheltuieli serioase.

“Impactul este foarte mic, numărul parlamentarilor care beneficiază de un asemnea mecanism este foarte mic, undeva la 100-100 şi ceva. Din evidenţele noastre erau 120 de pensionari în 2010, acum sunt 110”, a spus Daea.

Potrivit unor surse parlamentare, strategia inițiatorilor este de a aduna semnături cât mai numeroase, pentru a facilita aprobarea proiectului chiar dacă liderii politici îl vor respinge oficial, din motive de imagine. “Sunt peste 260 de semnături şi peste 87 de semnături de la opoziţie. Actul normativ este în dezbatere şi vom avea şi punctul de vedere al Guvernului şi poziţia miniştrilor de resort. Îl depunem după ce îl vom termina”, a adăugat Daea.

Cum se poziționează partidele

Pe lângă numărul mare de semnături, proiectul beneficiază, deja, de sprijinul oficial al PSD și UDMR, ceea ce îi asigură majoritatea necesară pentru a fi aprobat. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Marian Neacșu, a recunoscut că știe de existența proiectului și că îl susține. „Parlamentarii sunt printre ultimele categorii socio-profesionale care au avut drepturile de pensii tăiate și care pot reveni la normal”, a fost justificarea oferită de Neacșu. El s-a referit să avanseze sume, afirmând doar că va exista un calcul bazat pe numărul de mandate. La rândul său, Marton Arpad, vicelider al grupului UDMR, a afirmat că sprijină proiectul, pe motiv că parlamentarii își propun să reintroducă toate tipurile de pensii speciale.

În schimb, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a susținut că liberalii nu sprijină proiectul de lege. „Acest subiect nu figurează pe agenda PNL. PNL se va opune proiectului”, a declarat Stroe. El s-a arătat convins că poziția partidului va fi însușită și de cei care ar fi tentați să sprijine proiectul. „Linia politică va fi asumată de toți parlamentarii partidului. Ne vom asigura de acest lucru, vom fi foarte atenți cu traseul acestui proiect”, a asigurat Stroe, adăugând că este prematur să se discute despre sancțiuni.

Parlamentarii nu sunt la prima iniţiativă de acest fel, anul trecut un proiect de lege al deputatului PSD Anghel Stanciu pe această temă a fost discutat la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, dar a fost uitat în seraterele comisiei după ce premierul Victor Ponta și ministrul Muncii, Rovana Plumb au declarat că nu susţin proiectul.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă