6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE. Revocarea lui Zgonea, din nou în atenția aleșilor. Ce au votat...

UPDATE. Revocarea lui Zgonea, din nou în atenția aleșilor. Ce au votat comisiile

UPDATE. 16:28. Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat marţi în şedinţa Comisiei de specialitate, astfel încât preşedintele forului legislativ poate fi revocat la propunerea grupului parlamentar care l-a desemnat în funcţie, scrie Agerpres
“S-a pus în concordanţă Regulamentul Camerei Deputaţilor cu punctul de vedere de la Comisia pentru statutul parlamentarilor, cea mai importantă modificare este aceea care prevede că preşedintele poate fi revocat la propunerea grupului parlamentar care l-a propus, pentru că este în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale care prevede că funcţia aparţine grupului parlamentar care l-a propus”, a declarat Florin Iordache, unul dintre membrii Comisiei pentru Regulament, la finalul şedinţei. 
Potrivit lui Iordache, pentru aceste modificări au votat cinci membri ai Comisiei, unul – reprezentantul PNL – fiind împotrivă. 
Deputatul a explicat că modificările la Regulament urmează să fie votate de plenul Camerei Deputaţilor, iar după ce acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial se va lua act în plen de cererea PSD de revocare a preşedintelui şi tot plenul va da o hotărâre de vacantare a postului. 
Tot în şedinţa de marţi s-a decis introducerea în Regulament a noului mod de vot electronic. 
“Am hotărât şi aplicarea votului cu cartelă, s-a modificat Regulamentul pentru a fi pus în concordanţă cu modul de operare, mai întâi se apasă pe butonul de ‘prezent’, apoi se votează, pentru a nu mai exista acea controversă că votează cartele şi nu votează deputaţi”, a mai spus Iordache.

————–

13.30. Comisia comună pentru Statutul deputaţilor şi senatorilor a votat, marți, modificarea care va permite revocarea lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

În urma votului s-a stabilit că, ”odată cu pierderea sprijinului politic, un deputatul sau un senator îşi va pierde şi funcţia în care a fost promovat politic”, potrivit lui Bogdan Voiculescu Duvăz. 

Raportul va ajunge în discuţia Birourilor Permanente reunite şi, pentru ca să poată fi aplicată, modificarea trebuie votată în plen. Intrarea ei în vigoare va însemna că Valeriu Zgonea nu mai este preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca urmare a excluderii sale din PSD.. Singurul care s-a opus a fost reprezentantul PNL, deputatul Mircea Toader.

Votul împotrivă pentru revocarea lui Valeriu Zgonea de la șefia Cemerei Deputaților a aparține lui Mircea Toader. UDMR, UNPR, PSD au fost printre partidele care și-au trimis reprezentanții la vot.

Liviu Dragnea, șeful PSD, a declarat, luni, despre revocarea lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaților, că, cel mai probabil, acest lucru va fi posibil după alegerile locale din 5 iunie.

Citește și: Liviu Dragnea, despre ”debarcarea” lui Valeriu Zgonea de la șefia Camerei: Trei săptămâni Zorro se mai joacă puțin prin Parlament

Liderul PSD a explicat și că este puțin probabil ca plenul Senatului să fie întrunit, iar Zgonea revocat, în condițiile în care candidații și membrii partidelor sunt ocupați cu organizarea alegerilor locale din luna iunie a anului 2016.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă