15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportRomânia are nevoie de 11.000 de asistenţi sociali

România are nevoie de 11.000 de asistenţi sociali

România are nevoie de 11.000 de asistenţi sociali, a arătat Colegiului Asistenţilor Sociali din România, în urma unei cercetări care a relevat faptul că doar 5.500 de asistenţi sociali profesează, din 30.000 de absolvenţi, conform Mediafax

Astfel, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România (CNASR) a finalizat prima cercetare efectuată în România asupra profilului asistentului social şi a nevoilor sociale reale la nivel naţional.

Aşadar, în premieră în cei 85 de ani de când a început formarea profesională pentru această meserie, beneficiarii serviciilor de asistenţă (persoanele cu handicap, femeile abuzate, persoanele defavorizate, copiii instituţionalizaţi, persoanele private de libertate şi alte categorii) pot înţelege profilul celor care îi ocrotesc, iar factorii politici decidenţi pot înţelege nevoile reale ale societăţii din acest punct de vedere şi, în consecinţă, pot lua măsurile legislative eficient şi în cunoştinţă de cauză, fără a irosi resurse bugetare, potrivit CNASR.

Salariul unui asistent social: 1000 de lei

Majoritatea asistenţilor sociali sunt femei (88%), au în jur de 36 de ani şi o experienţă profesională bogată, în ciuda unui salariu cuprins între 800 şi 1.000 lei în mediul rural. Peste 70% lucrează în sistemul public de asistenţă socială, restul fiind angajaţi ai organizaţiilor neguvernamentale, inclusiv cele ce ţin de biserică, potrivit cercetării făcute de CNASR.

Un studiu al Băncii Mondiale arată că 34 la sută din administraţiile locale nu au înfiinţat servicii publice de Asistenţă Socială, deşi Legea 292 prevede acest lucru încă din anul 2011.

“Strategia naţională în domeniul incluziunii sociale şi combaterii sărăciei 2014 – 2020 elaborată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale prevede un necesar de încă 11.000 de noi asistenţi la nivel naţional, deşi acum sunt activi în România doar circa 5.500 din cei peste 30.000 în a căror formare statul a investit în ultimii 25 de ani. Această situaţie duce la supra-încărcarea profesională pe fondul unor remuneraţii deja disproporţionate în raport cu specificul meseriei. Pentru a răspunde nevoilor reale, mai ales în zonele rurale, este nevoie de angajarea acestor asistenţi deja formaţi profesional”, spune preşedintele CNASR, Doru Buzducea.

Însă, “pentru a acoperi necesarul de asistenţi sociali, este nevoie de adoptarea legii salarizării unice în sistemul public şi de clarificarea statutului asistentului social astfel încât să se elimine ambiguităţile ce permit angajarea unor persoane cu alte calificări ce ocupă, cu precădere în mediul rural, posturi plătite de stat fără a oferi serviciile atât de necesare celor în nevoie”, a mai spus Doru Buzducea.

Studiul integral, realizat de conf. univ. dr. Florin Lazăr, membru al Comisiei de Cercetare în Asistenţă Socială din cadrul CNASR, poate fi descărcat de pe site-ul www.cnasr.ro.

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă