16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportRomsilva a retrocedat 117.000 hectare de păduri Bisericii

Romsilva a retrocedat 117.000 hectare de păduri Bisericii

Romsilva a retrocedat peste 3,17 milioane de hectare de păduri, printre care 1,3 milioane hectare către persoane fizice, 958.000 ha către unităţi administrativ teritoriale, 13.888 ha către unităţi de învăţământ, 117.000 ha către unităţi de cult şi 16.000 ha Academiei Române, până la data de 1 decembrie 2014.

"Dezastrul pădurilor României, «descoperit» de Curtea de Conturi, a fost documentat pe baza informațiilor furnizate de către RNP – Romsilva, cu ocazia acțiunii de control desfășurată în anul 2012", a declarat directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, într-o conferinţă în care a prezentat bilanţul companiei pe anul 2014, scrie Mediafax.

Potrivit raportului, au mai fost restrocedate începând cu anul 1991 şi 767.466 hectare de păduri către formele asociative de proprietate, 2.000 de hectare către Fundaţia Elias şi 129 de hectare către Statusul Catolic Cluj.

Din totalul suprafeţei fondului forestier validată pentru retrocedare, de 3,34 milioane hectare, au fost puse în posesie 3,17 milioane de hectare.

Astfel, 472.517 hectare mai fac obiectul constituirii dreptului de proprietate, din care validată prin hotărâri ale comisiilor județene de fond funciar, necontestate în instanță şi nepuse în aplicare – 36.884 ha, validată prin hotărâri ale comisiilor județene de fond funciar și contestate în instanţă şi nepuse în aplicare – 64.625 ha, restituită prin sentințe judecătorești și nepuse în aplicare – 130.645 ha, şi aflată pe rolul instanțelor de judecată – 240.363 ha.
Cazurile soluționate prin hotărâri judecătorești definitive, urmare cărora terenrile forestiere solicitate au rămas în proprietatea publică a statului, au însumat 269.656 de hectare, dintre care Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) în jud. Suceava – 166.814 hectare.

Cazurile a căror soluționare este în curs prin acțiuni în justiție, aflate în diverse faze procesuale, se referă la 201.673 de hectare. În plus, altte 15.006 hectare reprezintă cazuri în care a fost reconstituit dreptul de proprietate cu încălcarea legislației în materie de fond funciar și care pot fi readuse în proprietatea publică a statului.

Referitor la forme asociative de proprietate, în care statul a fost coproprietar, terenurile forestiere deținute de formele asociative, de felul celor menționate mai sus, au fost retrocedate unor entități înființate după anul 2000, fără ca Statul Român să fie cooptat ca membru cu drepturi depline, mai scrie Mediafax.

"În fundamentarea necesității de a se realiza «restitutio in integrum» s-a acreditat ideea falsă că statul deținea în 1948 circa 1,8 milioane hectare pădure. În realitate, în 1949 (și nu în 1948) statul deținea pe lângă aceste suprafețe încă circa un milion hectare (suprafață estimată) ce provine din (printre altele) din pădurile care au aparținut Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, Eforiei Spitalelor Civile, Eforiei Spitalului Sf.Spiridon, Casei Școalelor etc., desființate prin acte normative anterioare momentului deposedării foștilor proprietari, din păduri ce au aparținut unor societăți comerciale (societăți anonime, bănci, etc) ce nu fac obiectul retrocedării, în conformitate cu prevederile legislației speciale în materie, păduri pierdute în favoarea statului prin sentințe definitive (de exemplu ipoteci), păduri naționalizate, cu plata de despăgubiri, prin aplicarea reformei agrare din 1921sau prin alte reglementări legale şi din bunurile confiscate criminalilor de război, condamnați definitiv de instanțe de judecată", potrivit unui raport al Romsilva.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă