14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportSăptămâna neagră a Educației: Cum încearcă PSD să blocheze depolitizarea învățământului

Săptămâna neagră a Educației: Cum încearcă PSD să blocheze depolitizarea învățământului

Social-democrații încearcă să blocheze depolitizarea învățământului, anunțată de Guvern, și să dilueze regulile de depistare a plagiatelor. Cele două acţiuni au fost realizate prin două proiecte de lege, aprobate în diverse foruri ale Legislativului.

Comisia de învăţă­mânt a Senatului, condusă de Ecaterina Andro­nescu (PSD), a introdus recent o modificare la Legea Educaţiei prin care ar putea fi amânate concursurile pentru posturile de directori din școli până vara viitoare, deși Minis­terul Educației a programat competiţia pentru această toamnă. „Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director și de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, la începutul noului an școlar”, prevede un aliniat nou din Legea Educației Naționale (1/2011), introdus ca amendament de Comisia de învăţământ.

Modificarea modului cum se organizează concursurile pentru postul de director a fost realizată folosindu-se ca pretext un act normativ care nu are nicio legătură cu managementul școlilor. Este vorba de un proiect iniţiat de deputatul PSD Andrei-Valentin Sava care vizează modificarea articolului din Legea Educaţiei Naţionale unde este reglementată consili­erea în carieră a elevilor. Reglementarea privind  desemnarea prin concurs a directorilor școlari apare doar în anexă, unde sunt trecute în mod explicit modificările legislative. Raportul comisiei ar urma să intre în plenul Senatului, acesta fiind Cameră decizională.

Posibile efecte

Votul din comisie a generat controverse pe două planuri. Pe de o parte, este vorba de impactul asupra sistemului de învățământ, dacă legea va fi adoptată și de către plen. Ministrul Educaţiei Naţionale, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordin de ministru, pe 10 septembrie, metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director și director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar. Prima etapă a concursului ar urma să aibă loc pe 12 octombrie (proba scrisă), pe baza unei metodologii pregătite împreună cu sindicatele, obiectivul fiind depolitizarea învăță­mântului. „În fruntea acestor entități ale statului se află doar oameni agreați politic, sprijiniți de primari, nominalizați chiar de primari. Extrem de multă politizare. Nu-i placi primarului, nu ești director”, a explicat Anton Hadâr, liderul Federației Alma Mater, de ce sunt necesare schimbările.

Acum, un eventual vot final în Senat poate da peste cap aceste planuri, dar Ecaterina Andrones­cu susține că lucrurile sunt mai nuanțate. „Ceea ce se întâmplă acum este că la concurs vor intra circa 15.000 de posturi de directori și directori adjuncţi, după cum bănuiesc. Pe această bibliografie elaborată de minister, nu vor reuși nici 30% din cei înscriși să câștige concursul. Astfel, circa 10.000 de oameni, care nu vor mai fi directori, se vor întoarce pe normele de titulari, care pot fi în școlile unde sunt directori sau în alte școli. Acele norme didactice nu puteau rămâne vacante, sunt ocupate acum de alţi profesori care suplinesc. Ce ne facem cu clasele care finalizează anul prin examen, le schimbăm titularul la mijlocul anului școlar?”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Cine a semnat și cine nu

Pe de altă parte, însă, nu este clar dacă procedura de adoptare în comisie a fost una legală. Secretarul comisiei, Dumitru Oprea (PNL), a reclamat faptul că, deși a lipsit de la lucrări, totuși, cineva a semnat raportul în locul său. Acesta a explicat că Regulamentul Senatului precizează că rapoar­tele comisiilor de specialitate sunt contrasemnate de către secretarul comisiei, iar el nu și-a de­legat această atribuție altcuiva.

După ce, inițial, a refuzat să dea explicații presei pe această temă, Ecaterina Andronescu a ieșit la rampă cu un răspuns. „Știu că secretarul comisiei, domnul Dumitru Oprea, a lipsit, eu am semnat raportul ca președinte al comisiei. Doamna consilieră de la comisie a luat semnătura de la domnul Dănuţ (Cristian Dănuţ Mihai – n.red.), vicepreședinte al comisiei, care tot de la PNL este”, a declarat Andronescu. Însă, acesta din urmă neagă că a semnat raportul în locul secretarului Oprea.

În aceste condiții, liberalii au anunțat că vor cere plenului Senatului retrimiterea amen­damentului la Comisia de învățământ. 

Ordonanța plagiatelor, la un pas de votul final

Cu câteva zile înainte, plenul Camerei Deputaților operase alte modificări la Legea Educației, de data aceasta la reglementările vizând plagiatele. Astfel, deputații au aprobat pe articole un proiect prin care au eliminat Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) din procesul de analiză și soluționare a posibilelor cazuri de plagiat.

În varianta inițială, reglementată de Guvernul Cioloș prin ordonanță de urgență, decizia finală urma să aparțină CNATDCU, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei. Parlamentarii au înlocuit acest articol cu unul care exclude   CNATDCU de la luarea deciziilor, iar președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea proiectului. Însă, parlamentarii au refuzat să renunțe la schimbări.

„Comisia de doctorat propune acordarea titlului de doctor, propunere care se înaintează Senatului universitar, în vederea acordării titlului de doctor”, se menționează în raportul Comisiei de învățământ, sprijinit de PSD și votat de toate partidele, mai puțin de PNL. Or, tocmai aceste modificări fuseseră criticate de președintele Iohannis.

„Deși aparent se simplifică procedura, în fapt se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale și de calitate prevăzute în programul de cercetare știinţifică. Astfel, se ajunge în situaţia în care structura administrativă care a stabilit cerinţele de elaborare a tezei de doctorat, procedurile și standardele de calitate și etică profesională pentru tezele de doctorat și care a acordat calitatea de conducător de doctorat prin atestate de abilitare este aceeași care acordă și titlul de doctor“, menționa președintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare.    

LEGEA EDUCAȚIEI. În ce stadiu se află modificările

* Ordonanța plagiatelor: La vot final în Camera Deputaților, merge la Senat.

* Concursuri pentru directori: La vot final în Senat, for decizional.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă