25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportSCANDAL în CNA. Ședința Consiliului, boicotată

SCANDAL în CNA. Ședința Consiliului, boicotată

După ce au apărut mai multe afișe prin care se cerea demisia președintei Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, în sala de ședință a CNA și pe holul instituției, Valentin Juncan, membru CNA a blocat desfășurarea ședinței Consiliului, în semn de protest faţă de Georgescu, relatează Mediafax. 

Astfel, doi membri ai CNA, Valentin Jucan şi Florin Gabrea, au expus pe birourile lor din sala de şedinţă a Consiliului şi pe peretele din spatele lor coli cu mesaje prin care au cerut demisia Laurei Georgescu.

CNA nu mai vrea la DNA

De asemenea, pe holul din faţa sălii de Consiliu şi pe uşa sălii au fost lipite coli cu mesaje precum “Demisia, Laura Georgescu”, “CNA nu mai vrea la DNA” şi “Părinţi: Daţi şansa de a putea fi mândri de voi!”.

Pe o masă s-au strâns şi semnături ale angajaţilor Consiliului, care cer demisia Laurei Georgescu. Circa 30 de angajaţi, dintre cei peste 130 ai CNA, şi patru dintre cei 11 membri ai Consiliului (Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Valentin Jucan şi Dorina Rusu) au semnat o listă prin care se cere demisia Laurei Georgescu.

Totodată, Florin Gabrea a spus la începutul şedinţei de marţi că vrea să afle părerea fiecărui membru al Consiliului care participă la această şedinţă (la care nu este prezentă Laura Georgescu) privind o eventuală solicitare comună a membrilor CNA de demisie a actualului preşedinte al instituţiei.

Gabrea a spus că nu vrea să urgenteze demisia Laurei Georgescu, ci vrea să afle părerea colegilor săi despre o eventuală cerere în grup de demisie a Laurei Georgescu. “Nu umblu cu toporul după doamna Georgescu prin oraş”, a spus Gabrea.

Totodată, Florin Gabrea a pus pe holul CNA și în sala de ședințe un text adresat președintelui Consiliului și intitulat “Laura Georgescu, privește-ți unghiile!”. “Laura Georgescu, adună-ți forțele interioare, abandonează îndoielile sterile, spaimele existențiale și nesiguranța! Fiecare om trece în viață prin momente de grea cumpănă. Încă nu este prea târziu pentru a lua o hotărâre decisivă. Lucrezi într-o instituție unde calitățile umane și morale sunt la mare căutare și se pot pune în slujba unei meserii nobile și utile (…)”, spune Florin Gabrea în acest text.

Pe de altă parte, membrii CNA Monica Gubernat şi Dorina Rusu au spus că trebuie ca majoritatea Consiliului să facă nişte demersuri concrete pentru o eventuală înlăturare a Laurei Georgescu de la conducerea Consiliului.

“Nu putem doar să protestăm. Trebuie să avem o formă de document cu cereri concrete către cei care pot să facă ceva (Parlamentul, n.r.)”, a spus Dorina Rusu. “Mi se pare normal să şi facem ceva concret, ce să ne tot ascundem după piersic?”, a spus Rusu.

Membrul CNA Lorand Turos a spus, însă, că demisia este un act unilateral. “S-a modificat Legea audiovizualului, există posibilitatea sau instituţia demiterii preşedintelui. De aici încolo, Parlamentul, la propunerea comisiilor (de cultură ale Parlamentului, n.r.), atunci când analizează raportul de activitate (al instituţiei, n.r.), poate să ia această măsură. Această provocare de a da un vot simbolic, să spun aşa, dacă suntem de acord sau nu cu demisia preşedintelui, care nu are nicio valoare juridică… Cu asemenea provocări, cred că ultima dată s-au întâlnit oamenii în anii ’50. Bunicii, străbunicii mei au povestit cum au venit agitatori, tovarăşi care au cerut fel de fel de lucruri”, a spus Lorand Turos.

“Crezi că cei care umblă cu afişe sunt agitatori?”, l-a întrebat Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, pe Lorand Turos.

La rândul său, Florin Gabrea i-a atras atenţia lui Lorand Turos să nu îl compare cu “activiştii de pe vremea lui Gheoghiu Dej”. “Nu am cum să fiu eu comparat cu activiştii de pe vremea lui Gheoghiu Dej. Eu cer ceva limpede. Eu n-am spus că influenţez demisia doamnei Laura, că îi strâng degetele în uşă”, a mai spus Gabrea.

Pe de altă parte, Monica Gubernat a spus că ea a făcut ceva concret în sensul ridicării sprijinului Laurei Georgescu ca preşedinte al CNA, însă Parlamentul – instituția în subordinea căreia funcționează Consiliul – nu a luat nicio măsură în acest sens.

La rândul său, Valentin Jucan a declarat că va boicota şedinţele CNA până când Laura Georgescu îşi va da demisia. Ulterior, acesta a dat drumul unei înregistrări cu solicitările protestatarilor care au manifestat în ultima săptămână în Bucureşti, prin care se strigau lozinci precum “Hoţii”, “Jos Parlamentul!”, “Toate partidele, aceeaşi mizerie” şi “România trezeşte-te”. Jucan a mai spus că este dispus să îşi dea demisia din funcţia de membru alCNA, pentru ca Laura Georgescu să nu mai fie preşedinte al Consiliului. “Ori plecăm toţi acasă, ori Laura Georgescu”, a afirmat Jucan.

“Laura Georgescu trebuie să demisioneze sau întregul Consiliu să fie dizolvat. Prezența, în continuare, a Laurei Georgescu în fruntea CNA, după mai bine de un an de scandal, este de neacceptat. Este trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, a dovedit un comportament nedemn pentru funcția pe care o ocupă, a ignorat toate contestările noastre și ale Parlamentului, ceea ce a condus acum la reacțiile protestatarilor din Piața Universității care i-au cerut demisia”, și-a justificat Valentin Jucan demersul de a bloca desfășurarea ședințelor Consiliului.

Jucan a mai spus că în fiecare ședință a CNA va da volumul la maximum la înregistrarea cu “vocea străzii”, astfel încât Consiliul să nu-și mai poată desfășura activitatea. De asemenea, el și-a cerut scuze anticipat reprezentanților radiodifuzorilor care vor fi afectați de gestul său extrem.

Pe de altă parte, membrul CNA Monica Gubernat, cea care conduce şedinţa de marţi a CNA, a suspendat evenimentul pentru 30 de minute, precizând că nu se poate ca Valentin Jucan să ia decizii în nume personal care să afecteze buna desfăşurare a şedinţelor instituţiei.

“Nicio instituţie din România nu a fost boicotată de capii ei. Este abuz, tu, ca lider, boicotezi propria instituţie”, a spus Gubernat.

“Nu e CNA-ul tău”, i-a spus şi Radu Călin Cristea lui Valentin Jucan, în timp ce ieşea din sala de şedinţe a CNA.

Pe de altă parte, vicepreședintele CNA, Răsvan Popescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este solidar cu angajații Consiliului. “Sunt solidar cu colegii noștri din aparatul tehnic. Cred că au dreptate să protesteze. Cred că s-au adunat o mulțime de probleme și cred că doamna Laura Georgescu ar trebui să înțeleagă că nu poți să conduci niște oameni când nu mai ai respectul și sprijinul lor. De aceea, am semnat și eu pentru demiterea doamnei Georgescu și cred că Parlamentul are prerogativele necesare pentru a lua în discuție acest caz și a ajunge și la o finalitate”, a spus Popescu.

Răsvan Popescu nu a fost însă de acord cu modul de acțiune al lui Valentin Jucan, precizând, la fel ca și Dorina Rusu, că ședințele Consiliului trebuie să se desfășoare și să nu se transforme într-un haos.

“De când am venit în CNA, am cerut împreună cu colegii mei, am fost și la Comisiile de Cultură (ale Parlamentului, n.r.) să cerem să voteze ceea ce noi am votat în ședință (retragerea Laurei Georgescu de la șefia CNA, n.r.). Sunt de acord ca acum să ne adresăm Parlamentului în așa fel încât să reia demersul unde l-a lăsat nu știu din ce motive. De vreme ce tot s-a modificat legea în așa fel încât atunci când cade raportul să cadă președintele, este logic că cererea pe care trebuie să o facem este aceea a vota raportul și a demite președintele, însă nu sunt de acord cu acest haos. Nu sunt de acord. Cred că trebuie să acționăm într-un cadru instituțional, normal. Și cred că Parlamentul, chiar dacă PSD nu are interesul din diverse motive, în momentul ăsta să o demită, cred că trebuie să facem toate demersurile și să nu ne oprim până când o să o demită. Dar totuși cred că trebuie să funcționeze instituția pentru că și așa opinia publică ne învinovățește că nu facem ce trebuie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dorina Rusu.

La rândul său, membrul CNA Gabriel Tufeanu a spus că este curios dacă ceea ce face Valentin Jucan nu este abuz în serviciu. “Sunt curios. Probabil că cei care se pricep și sunt în măsură să analizeze aceste lucruri or să considere sau nu dacă este abuz”, a declarat Gabriel Tufeanu. “Eu am venit la muncă, pentru că de asta sunt plătit. Să vin și să ținem ședințele. Noi ne-am prezentat. Dacă nu suntem lăsați…”, a mai spus Gabriel Tufeanu.

Pe de altă parte, după ce ședința de marți a fost reluată și în timp ce încercau să își desfășoare activitatea, mai mulți membri ai Consiliului au acuzat faptul că nu se pot concentra din cauza sonorului dat foarte tare de Valentin Jucan la înregistrări cu scandările protestatarilor.

“Vă simțiți stresați? Dar angajații CNA nu sunt stresați?”, i-a întrebat Valentin Jucan pe colegii săi.

Membrul CNA Radu Herjeu l-a acuzat însă pe Valentin Jucan că folosește, în interesul său personal, angajați ai Consiliului Național al Audiovizualului. “Mi se pare inadmisibil că ați atras angajații de bună-credință ai CNA în circul ăsta, pentru interesele dumneavoastră personale”, a spus Herjeu.

“Pe mine nu mă manipulează nimeni”, a afirmat Maricela Mierlea, şefa Biroului Cancelaria Consiliului, care a fost prezentă la ședință purtând pe piept o foaie cu textul “Demisia Laura Georgescu”.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu i-a atras atenția lui Valentin Jucan că pe înregistrările de la protestele care au avut loc săptămâna trecută și care au fost difuzate cu sonorul foarte tare în sala de ședințe a CNA nu se referă nimeni la Laura Georgescu, ci se scandează “Jos Parlamentul” și “Toate partidele, aceeaşi mizerie”.

“N-ai ceva și cu «Jos Laura Georgescu»? Noi (CNA, n.r.) suntem sub autoritatea Parlamentului”, i-a spus Răsvan Popescu lui Valentin Jucan.

La rândul său, Dorina Rusu s-a întrebat de ce Valentin Jucan difuzează înregistrări cu slogane referitoare la demiterea Parlamentului. “Cere Parlamentului să o demită pe Laura Georgescu, când el crede că Parlamentul este aceeași mizerie”, a mai spus Dorina Rusu.

În momentul difuzării acestei știri, ședința CNA este din nou suspendată, urmând ca membrii Consiliului să se reîntâlnească după o pauză de consultări, după cum au precizat mai mulți dintre aceștia.

Pe ordinea de zi a ședinței CNA de marți se află și un punct referitor la modul în care televiziunile au difuzat informațiile despre incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv din Bucureşti. Din cauza blocării ședinței, până la momentul difuzării acestei știri, membrii CNA nu au putut să analizeze acest subiect.

Pe de altă parte, până în momentul difuzării acestei știri, Laura Georgescu nu a făcut precizări referitoare la scandalul din ședința CNA. Ea a fost chemată la Comisia de Cultură a Camerei Deputaților pentru a fi audiată referitor la modul în care CNA a abordat, în relația sa cu televiziunile, chestiunea incendiului din clubul Colectiv

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă