6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportScandal la Primăria Drobeta Turnu Severin. Curtea de Conturi a descoperit plăți...

Scandal la Primăria Drobeta Turnu Severin. Curtea de Conturi a descoperit plăți nelegale de peste șapte milioane de lei

Primăria Drobeta Turnu Severin a făcut, în perioada 2010-2013, plăți nelegale de peste șapte milioane de lei, potrivit unor documente ale Curții de Conturi Mehedinţi, făcute publice, miercuri, de viceprimarul liberal, care a cerut demisia primarului Constantin Gherghe, informează Mediafax

Viceprimarul liberal al municipiului Drobeta Turnu Severin, Daniel Cărjan, a declarat, miercuri, că a făcut, în 15 aprilie, împreună cu viceprimarul UNPR, Liviu Nicolicea, o solicitare către Curtea de Conturi Mehedinţi, pentru a primi rezultatele auditurilor financiare făcute în anii 2010, 2011, 2012 şi 2013 la Primăria Drobeta Turnu Severin, precum şi rapoartele de control ale acestora.

Cârjan a spus, citând răspunsul Curţii de Conturi Mehedinţi, că în anul 2011, potrivit Deciziei nr.21/2011 emisă de instituție, la Primăria Drobeta Turnu Severin s-au făcut plăți nelegale de 1.140.197 lei.

Viceprimarul a mai prezentat Decizia nr. 40/24.07.2012, emisă de Camera de Conturi Mehedinti, care arată că s-au descoperit plăţi nelegale de 370.299 lei, Decizia nr. 56/12.08.2013 prin care s-au găsit nereflectate în evidenţa contabilă achiziţii ilegale, plăţi nelegale, plăţi nejustificate, abateri financiare în sumă de aproximativ 3.118.833 lei, dar şi Decizia nr. 46/22.07.2014 care indică plăţi nelegale, plăţi nejustificate, abateri financiare în sumă de aproximativ 2.756.000 de lei

”La un calcul simplu se poate observa că în doar patru ani, între 2010 şi 2013, Primăria Drobeta Turnu Severin, condusă de Gherghe Constantin, a făcut plăţi nelegale în valoare de aproximativ 73,84 miliarde de lei vechi (aproximativ două milioane de euro). O parte din prejudiciu a fost recuperat, dar asta nu înseamnă că faptele sau făptaşul au dispărut! (…) În calitate de cetăţean, în calitate de contribuabil, în calitate de severinean, în calitate de copreşedinte al PNL Drobeta Turnu Severin şi nu în ultimul rând în calitate de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin vă solicit, domnule Gherghe Constantin, demisia din funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, Daniel Cărjan.

Citește și: Deputatul PNL Ion Ochi riscă arestarea. Și-a finanțat campania electorală cu bani publici furați

O altă plată nejustificată pe care a făcut-o Primăria Drobeta Turnu Severin vizează achiziţia de arbori şi arbuşti ornamentali pentru spaţiile verzi din oraş prin intermediul a două societăţi care aparţin omului de afaceri Constantin Bădescu, cercetat într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 12 milioane de euro.

Astfel, firma care se ocupă de amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi şi a zonelor de agrement în municipiul Drobeta Turnu Severin a cumpărat, în perioada noiembrie 2011 – martie 2012, 3.215 arbori şi arbuşti ornamentali de la societatea SC Trans Baco SRL, deşi firma respectivă nu avea calitatea de frunizor atestat de arbori şi arbuşti ornamentali.

Ulterior, echipa de audit de la Curtea de Conturi Mehedinţi a solicitat Gărzii Financiare să facă verificări la sediul SC Trans Baco SRL, stabilindu-se că societatea, la rândul ei, a achiziţionat arbuştii ornamentali de la SC BC Distribution SA, firmă care aparţine tot omului de afaceri Constantin Bădescu şi care avea calitatea de furnizor atestat. Arbuştii respectivi au fost vânduţi apoi societăţii care se ocupă de amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi şi a zonelor de agrement din Drobeta Turnu Severin, SC Fruct Prod Com SRL.

Echipa de audit a reţinut, însă, că preţurile de achiziţie a arborilor respectivi erau mult mai mici decât preţurile justificate de SC Fruct Prod Com SRL şi acceptate la plată de către Primăria Drobeta Turnu Severin.

“Entitatea verificată (n.r. – Primăria Drobeta Turnu Severin) a acceptat şi decontat material dendrologic la preţuri mai mari de la furnizori care nu sunt atestaţi legal. În aceste condiţii, ţinând cont de preţurile unitare ale materialului dendrologic de la furnizorul atestat, de cheltuielile de manipulare de 10 la sută şi cheltuielile cu redevenţa de 11,5 la sută, la care se adaugă TVA în procent de 24 la sută, echipa de audit a determinat diferenţele decontate nejustificat către SC Fruct Prod Com SRL, care sunt în sumă totală de 288.435 lei, aferente perioadei de achiziţie noiembrie 2011 – martie 2012”, se arată în raportul Curţii de Conturi Mehedinţi din august 2013, prezentat de viceprimarul Daniel Cârjan.

Reprezentanţii Primăriei Drobeta Turnu Severin au declarat că, în urma raportului întocmit de Curtea de Conturi Mehedinți, s-a încheiat o convenţie prin care prejudiciul de 288.435 lei a fost recuperat de la SC Fruct Prod SRL.

Un alt exemplu de cheltuieli decontate de Primăria Drobeta Turnu Severin şi nerealizate se referă la reabilitarea Cimitirului Ortodox din municipiu. Astfel, în 2012, s-a realizat obiectivul de investiţii ”Reabilitare alei şi iluminat public în Cimitirul Sfântul Gheorghe”, iar Curtea de Conturi a stabilit că ”pentru categoriile de lucrări decontate şi neexecutate s-a decontat fără justificare legală suma de 315.206 lei.”

Totodată, în 2010, s-a realizat obiectivul “Reabilitarea taluz, gradene şi refacere căi de acces Stadion Municipal”, în valoare de 2.900.000 de lei, Curtea de Conturi Mehedinţi stabilind că valoarea estimată a abaterii a fost de 600.762 lei.

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe (UNPR), a refuzat să comenteze acuzaţiile aduse de viceptimarul Daniel Cârjan.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă