10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportScandalul de la Operă: Vicepremierul stă de vorbă cu protestatarii

Scandalul de la Operă: Vicepremierul stă de vorbă cu protestatarii

Vicepremierul Vasile Dîncu a mers, marți, la Opera Națională din București, pentru a sta de vorbă cu protestatarii. El le-a transmis că îi va înștiința pe premierul Dacian Cioloș și pe președintele Klaus Iohannis despre situația de la ONB, informează Agerpres.

„Noi avem… şi o să propun premierului… avem un Corp de control al premierului şi o să îi propun (să trimită Corpul de control – n.r.)”, a afirmat Dîncu, după aproape două ore de discuţii cu protestatarii de la Operă. 

Potrivit acestuia, Corpul de control ar urma să vină la Operă în zilele următoare. 

„Înţeleg că este o soluţie administrativă care vine în întâmpinarea a ceea ce dumneavoastră cereţi”, a adăugat vicepremierul. 

Vasile Dîncu s-a întâlnit marţi cu protestatarii de la Opera Naţională Bucureşti, cărora le-a spus că a venit la ONB în calitate de mediator. 

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet. Proaspăt numit în funcţia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis să şteargă numele lui Kobborg de pe site-ul instituţiei, acolo unde era menţionat ca director al Corpului de balet, motivând că o asemenea funcţie nu există în organigramă.

După ce Johan Kobborg a anunţat că va pleca de la Operă, în aceste noi condiţii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis să numească un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat în funcţia de adjunct. Mai mult, a anunţat crearea unei noi funcţii în organigramă, cea de director artistic al baletului.

Citește și:  FOTO: Acces interzis la Operă pentru Alina Cojocaru și Johan Kobborg

Miercurea trecută, ministrul Culturii a luat o nouă decizie, aceea de a-l repune în funcţie pe fostul director interimar George Călin, context în care Johan Kobborg a acceptat să revină la Operă, dar alte câteva sute de angajaţi ai instituţiei au declanşat proteste, încă în desfăşurare. Deşi i-a convocat pe angajaţii ONB la o întâlnire, miercuri, ministrul nu a venit, motivând, ulterior, că a fost informat că la Operă ar avea loc o contramanifestaţie.

Vlad Alexandrescu a ajuns, însă, într-o vizită neanunţată, joia trecută, şi a vorbit cu artiştii protestatari de la Opera Nationala Bucuresti (ONB), chiar în sala de spectacole. Cu cortina trasă, scena a fost locul unde ministrul a dat asigurări că va fi deschis la dialog, rugându-i, totodată, pe artişti, să lucreze împreună pentru prestigiul instituţiei.

Vineri, Johan Kobborg a transmis că şederea lui la Bucureşti nu depinde de numirea unei anumite persoane la conducerea instituţiei şi că este deschis negocierilor.

Citește și: VIDEO. Nou protest la Operă: Reprezentația de sâmbătă seară a fost ANULATĂ. Mesaj de scuze către spectatori

Potrivit unei adrese oficiale interne semnată, luni, de șeful Serviciului de resurse umane şi de şefa Biroului de salarizare, Balerina Alina Cojocaru și coregraful Johan Kobborg nu mai au voie să intre în clădirea Operei Naționale București (ONB), informează Digi24.

Motivul invocat este că lui Kobborg, Cojocaru și altor șapte persoane le-au încetat contractele. Astfel, persoanelor nominalizate pe listă li se interzice accesul în clădirea Operei. Documentul a fost trimis și firmei de pază, care trebuie să pună în aplicare decizia. Documentul prevede ca, în cazul în care una dintre persoanele incluse pe listă dorește să intre în clădire, șeful de la Personal trebuie anunțat, iar respectiva persoană va fi însoțită permanent. Adresa este semnată de Constantin Şorop, şeful Serviciului Personal, şi de Sanda Bucur, şefa Biroului Salarizare. Cel căruia i-a fost trimisă a anunţat şi el, mai departe, firma care se ocupă de paza Operei.

Tot luni, Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, i-a cerut ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, printr-o scrisoare semnată în numele Senatului UNITER, să îşi dea demisia. În scrisoare se arată că o altă variantă ar fi ca prim-ministrul Dacian Cioloş să îl demită. 

Caramitru îl acuză pe Vlad Alexandrescu de un comportament discreţionar şi abuziv faţă de managerii unor instituţii de cultură şi pentru „situaţia conflictuală, fără precedent, pe care a creat-o şi întreţinut-o la Opera Naţională din Bucureşti”. 

Citește și: O nouă demisie cu scandal la Opera Naţională. Greva artiştilor continuă

„Am urmărit cu atenţie felul în care aţi organizat şi s-a desfăşurat evaluarea anuală ori evaluarea finală a activităţii unor manageri cu certe calităţi şi pot afirma că, în fiecare caz în parte, aţi eludat prevederile legii, încercând să impuneţi, în mod discreţionar, oameni fără pregătirea şi experienţa necesare conducerii unei instituţii publice de cultură, precum şi soluţii vădit amatoristice. În acest sens, cazul Operei Naţionale din Bucureşti este flagrant, scandalos şi vă descalifică din poziţia de ministru. Acţiunile dumneavoastră – unele cu vădită tentă revanşardă – încalcă flagrant litera şi spiritul Legii privind managementul instituţiilor publice de cultură”, afirmă Caramitru în scrisoarea adresată ministrului Culturii, potrivit Agerpres. 

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, i-a răspuns, marți, lui Caramitru, precizând că se aștepta ca el să vină cu soluții pentru rezolvarea conflictelor de la Opera Națională București, în loc să „caute să producă un nou scandal”.

„Având în vedere experienţa dvs. în domeniul artelor spectacolului şi a managementului instituţiilor publice de cultură, m-aş fi aşteptat ca în aceste clipe dificile pentru o instituţie emblematică pentru România, să veniţi cu soluţii pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Naţională Bucureşti şi să nu căutaţi să produceţi un nou scandal. Ca ministru deschis dialogului direct (fie și prin intermediul spațiului public) apreciez vigilența şi spiritul critic de care daţi dovadă și consider în continuare că trebuie să lucrăm împreună la îmbunătăţirea cadrului legal din domeniul managementului cultural, existând, încă o dată, deplină disponibilitate din partea Ministerului Culturii în acest sens.Sunt convins că amândoi simțim față de aceste arii ale activității creative o responsabilitate pe masura provocărilor foarte dificile pe care situația le manifestă. Mulţumesc, de asemenea, şi membrilor Senatului UNITER care, spuneţi dvs., sunt în acord cu solicitarea dvs., le respect părerea şi îi invit cu plăcere la discuţii aprofundate pe acest subiect de interes major”, a scris ministrul Culturii pe Facebook, după ce, luni, Ion Caramitru i-a cerut demisia.

 

Cele mai citite

Ligia Deca nu crede că școlile pot efectua testare antidrog

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a subliniat miercuri că majoritatea şcolilor nu sunt dotate cu infrastructura necesară pentru a efectua testări antidrog în mod eficient. Deca...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă