11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportScandalul între Primărie și ArcelorMittal Galați referitor la taxa de mediu

Scandalul între Primărie și ArcelorMittal Galați referitor la taxa de mediu

 

După ce la un moment dat părea să se fi ajuns la o înțelegere între administrația ArcelorMittal și Primăria Galați în ceea ce privește cuantumul taxei de mediu pe care combinatul trebuie să o plătească municipalității, lucrurile nu stau nici pe departe așa.

Încă din anii trecuți, administrația ArcelorMittal a contestat cuantumul de 1,8 milioane euro perceput anual de primărie, bazându-și contestația pe faptul că au fost închise multe capacități de producție de pe platforma siderurgică și în aceste condiții cuantumul taxei trebuia redus începând cu anul 2009, când a fost închisă Uzina Cocso-Chimică. Primăria și Consiliul Municipal au fost de acord ca începând din 2015 cuantumul taxei de mediu să fie calculat în funcție de nivelul producției.

Reprezentanții combinatului găsesc această măsură salutară, dar sunt nemulțumiți că nu este aplicată și retroactiv, în condițiile în care compania a câștigat mai multe acțiuni în instanță. „Ne bucurăm pentru această decizie, dar, din câte știm, se aplică doar pentru 2015, nu retroactiv“, ne-a declarat CEO ArcelorMittal Galați, Bruno Ribo, potrivit căruia asta nu schimbă cu nimic punctul de vedere al companiei în ceea ce privește taxele percepute în anii trecuți: „Poziția mea este foarte clară. Noi ne-am redus foarte mult indicatorii de poluare. Într-adevăr, o parte din această reducere a poluării este generată de scăderea așa-zisei amprente industriale, dar și de închiderea cocseriei. Pentru partea rămasă s-au făcut eforturi mari pentru îmbunătățirea indicatorilor de mediu. În același timp, taxa de mediu percepută de municipalitate a crescut. În opinia noastră nu este o abordare corectă. De aceea am decis să ne apărăm poziția în cadru legal“, a precizat Ribo.

Directorul general al combinatului spune că taxa de mediu percepută la Galați este cea mai mare din țară și dacă la aceasta se adaugă și „taxa de stâlp“, pe care guvernul intenționează să o descentralizeze, pentru a fi încasată de autoritățile locale, se ajunge la un mediu administrativ și economic care descurajează producția industrială, pentru că firmele românești nu pot concura pe piețele externe cu companii din alte țări, care nu se confruntă cu un astfel de nivel de fiscalitate: „Galațiul este singurul oraș din România care emite o taxă atât de mare, iar asta nu înseamnă un mediu foarte bun pentru industrie. În al doilea rând, este vorba și de noua taxă emisă de guvern, așa zisa «taxă de stâlp». Din câte știu, se discută ca și această taxă să fie re-routată către administrațiile locale. E clar că toate aceste taxe nu ne ajută să fim mai competitivi pe piețele în care ne luptăm“, ne-a declarat Bruno Ribo, potrivit căruia măsurătorile efectuate demonstrează că la Galați aerul nu este poluat de activitatea din combinat: „Sunt ONG-uri care verifică indicatorii de mediu în oraș și din acest punct de vedere la Galați calitatea aerului este mult mai bună decât în alte orașe din țară“.

Ce a decis instanța

Cuantumul taxelor de mediu plătite de combinat în 2012 și 2013 au făcut obiectul unor acțiuni în instanță. ArcelorMittal a plătit cu titlul de taxă de mediu suma de 7.885.100 lei în 2012, iar în 2013, suma de 8.198.927 lei. Administraţia combinatului a deschis două acţiuni în instanţă, în care a contestat cuantumul taxelor de mediu plătite şi a înregistrat o primă victorie, obţinând anularea Hotărârii Consiliului Municipal nr. 462/24.11.2011, prin care a fost stabilit cuantumul taxei de mediu pentru activităţile din siderurgie pentru anul 2012. În dosarul 1002/44/2012, Curtea de Apel Galaţi a pronunţa sentinţa nr. 207/14.10.2013, prin care a admis acţiunea administraţiei ArcelorMittal.

„Admite în parte acţiunea reclamantei. Anulează în parte Hotărârea Consiliului Local Galaţi nr. 462/24.11.2011 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2012, în ceea ce priveşte taxa stabilită pentru activitatea de metalurgie şi siderurgie practicată de intreprinderile foarte mari“, se spune în sentinţa Curţii de Apel. Primăria şi Consiliul Municipal au făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, și pe data de 26 februarie instanța a amânat pronunțarea. Administraţia ArcelorMittal a mai deschis o acţiune de contestare a cuantumului taxei plătite în 2013, în dosarul 276/44/2013, Curtea de Apel Galaţi a anulat Hotărârea Consiliului Local nr. 141/22.11.2012, prin care era stabilită taxa de mediu pentru 2013.   

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă