12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportScandalul vilei pentru Băsescu: Cum își schimbă Ponta declarațiile de la o...

Scandalul vilei pentru Băsescu: Cum își schimbă Ponta declarațiile de la o zi la alta

Premierul Victor Ponta s-a contrazis în decursul a două zile cu privire la vila de la Scroviștea, unde s-a mutat fostul președinte Traian Băsescu. Dacă, luni, primul ministru afirma că nu a trecut prin Guvern o decizie în acest sens, marți seara, Ponta a precizat că RA-APPS l-a informat de reședința temporară a lui Băsescu. 

Șeful Executivului a declarat, luni, că Guvernul nu a discutat despre mutarea fostului preşedinte Traian Băsescu la Scroviştea.

“Nu cunosc, întrebaţi-i pe cei de la RA-APPS. Nu a trecut aşa ceva prin Guvern. Măi, oameni buni, haideţi să vorbim limba română: nu a trecut aşa ceva prin Guvern, nu mă ocup de pagina de Facebook a lui Băsescu, întrebaţi la RA-APPS”, a răspuns Ponta jurnaliştilor care i-au solicitat să comenteze mutarea lui Traian Băsescu la Scroviştea, fapt anunţat de acesta pe Facebook.

Citește și: Victor Ponta, despre vila Lac 3: Traian Băsescu nu a vrut să plece

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) este însă subordonată direct Secretariatului General al Guvernului (SGG). În lipsa unei hotărâri de Guvern în acest sens, conform procedurii legale, mutarea lui Traian Băsescu într-un spaţiu al RA-APPS de la Scroviştea ar fi posibilă doar în urma unei înţelegeri între cele două părţi.

Marți seara, în cadrul unei intervenții la B1 TV, Victor Ponta a ezitat să răspundă concret dacă RA-APPS l-a informat de mutarea lui Băsescu la Scroviștea, subliniid că fostul președinte a refuzat să părăsească vila lac 3. Ulterior, prermierul a precizat că totuși a fost informat de RA-APPS după ce a apărut scandalul, pentru a preciza că i s-a spus că Traian Băsescu a cerut să fie mutat la vila de la Scroviștea, temporar. 

„Până la urmă, după ce 100 de zile am încercat pe o cale civilizată, fără executori judecătorești și mascați, să îl convingem pe fostul președinte să elibereze locuința care îi revine acum lui Iohannis (..) rămâne să se facă reparațiile și apoi domnul Iohannis se va muta.  M-au informat după ce au văzut scandalul, dar eu le-am zis, e adevărat, m-au informat, că domnul Băsescu nu iese. Băsescu le-a spus că nu pleacă din vilă, nu voiam să aduc mascații acolo, era și așa destul de penibil”, a precizat primul ministru.

Citește și: Băsescu s-a mutat provizoriu într-o vilă RA-APPS de la Scroviştea

După intervenția lui Victor Ponta, fostul șef al statului Traian Băsescu a precizat pentru B1 TV că premierul a încălcat legea și că este o chestiune de securitate ca actualul președinte să se mute la vila Lac 3. 

”Conform legii 406 pe data de 21 decembrie 2014 trebuia să îmi pună la dispoziție o vilă de protocol care să fie reședință a unui fost șef de stat, să îndeplinească câteva condiții, nu de spațiu, ci de securitate erau primele condiții. Acolo unde ar fi vrut Ponta să mă mut cu ferestrele pe trotuar,.orice nebun să dea cu piatra, vedeți ce se întâmplă și când mă duc la Parchet, au gruparea de fluierași, gata să dea cu pietre cu orice, nu pot să îmi expun familia la așa ceva. Cum a înțeles Ponta să respecte legea? Dându-mi o locuință în renovare. Aș fi putut rămâne în Lac 3 până îmi punea la dispoziția reședința securizată din Gogol 2, pentru că scrie în lege că trebuie să fie păzită. Și eu și soția mea suntem oameni cu bun-simț, am preluat mesajul transmis de doamna Iohannis când s-a plâns că nu are încă reședință. S-a găsit această soluție, după ce am făcut toate cererile pentru o locuință provizorii. Vila Lac 3 nu e o vilă oarecare, are toate echipamentele și buncărul, e de condamnat bătaia de joc a lui Ponta, e o chestiune de securitate națională”, a precizat fostul președinte.

Citește și: Klaus Iohannis, bilanț la 100 de zile de la începerea mandatului

Marți, Klaus Iohannis, a precizat că la împlinirea a 100 de zile de la preluarea mandatului de președinte, statul român, încă nu i-a pus la dispoziție reședința oficială. 

Cele mai citite

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă