22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportScrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare către CSM nu a urmărit niciun fel de...

Scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare către CSM nu a urmărit niciun fel de imixtiune în justiție

Scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avut un caracter instituțional și nu a urmărit, în niciun fel, crearea de presiuni mediatice, publice sau de orice altă natură și niciun fel de imixtiune în actul de justiție, se arată într-un comunicat al CPBR transmis AGERPRES, ca urmare a Raportului CSM referitor la scrisoarea menționată.

'Privind afirmația din Raportul întocmit de Inspecția Judiciară și dat publicității, în care se subliniază că CPBR ar fi luat o poziție publică față de soluții pronunțate de instanțe, insistăm asupra faptului că adresa transmisă de CPBR către CSM a fost una cu caracter strict instituțional, ce nu a urmărit, în niciun fel, crearea de presiuni mediatice, publice sau de orice altă natură și că apariția pe un site a adresei cu caracter instituțional nu a fost determinată de către CPBR. După cum am mai explicat cu mai bine de o lună în urmă, CPBR nu a urmărit prin scrisoarea transmisă către CSM niciun fel de imixtiune în actul de justiție', se menționează în comunicatul citat.

Reprezentanții CPBR reamintesc faptul că scrisoarea în cauză a fost trimisă cu intenția obiectivă de a releva soluții diametral opuse date de instanțe în cazuri identice, in contextul existenței unei legislații considerată a fi unitară.

'Noi am plecat de la premisa că, judecând pe baza legislației existente, unitare, instanțele vor oferi soluții la fel de unitare, contribuind la sporirea predictibilității pentru toate părțile. În acest context, reprezentanții CPBR au considerat oportun să pună la dispoziție informații și expertiză tehnică în ceea ce privește funcționarea produselor și serviciilor financiare, însă fără a avea intenția de a influența actul de justiție. Acceptarea sau nu a unor asemenea propuneri rămâne, bineînțeles, la discreția decidenților privind desfășurarea unor asemenea programe', se subliniază în comunicatul CPBR.

Mai mult, documentul subliniază faptul că scrisoarea transmisă de CPBR către CSM a fost o corespondență instituțională și este 'regretabilă interpretarea că aceasta ar fi o opinie personală a președintelui Consiliului Director al CPBR, așa cum s-a afirmat în sesizarea care a stat la baza raportului'.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat un raport în care a apreciat că o serie de afirmații făcute de președintele Consiliului Patronatelor Bancare din România și CEO Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, în scrisoarea transmisă CSM la începutul lunii iulie, au fost de natură să afecteze imaginea instanțelor judecătorești, aducând atingere independenței și imparțialității sistemului judiciar în ansamblul său.

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă