14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPSD pregătește un nou atac. Vrea haos în legile de bază ale...

PSD pregătește un nou atac. Vrea haos în legile de bază ale Justiției. Legalizarea hoției numai pentru gulere albe

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să propună modificări  ale legilor întregului sistem judiciar. Scopul schimbărilor ar fi limitarea puterii magistraților și a CSM, comasarea DNA cu DIICOT, schimbarea procurorului general, subordonarea/intimidarea magistraților prin impunerea răspunderii materiale, distrugerea independenței Inspecției Judiciare și resubordonarea acesteia față de ministrul Justiției, spun sursele „României libere“. 


Cacealma. Ce ascunde pasul înapoi făcut de PSD și Liviu Dragnea | ANALIZĂ



Ministrul Justiției, Florin Iordache, încearcă, de fapt, răsturnarea întregului sistem judiciar, care a „devenit prea independent“. De altfel, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a confirmat  intențiile actualei puteri.

 

„Trebuie să respectăm principiul separaţiei puterilor în stat şi, în virtutea acestui principiu, sunt dispus să ascult punctele de vedere, dar până la urmă, corpul legiuitor este suveran în adoptarea legislaţiei, iar judecătorii şi procurorii trebuie să pună în aplicare legea pe care legiuitorul a decis-o, ca să ştim foarte bine care sunt rolurile noastre în societate“. 

Altfel spus, Tăriceanu i-a avertizat pe magistrați să nu mai critice proiectele de lege pe care le propun parlamentarii și Guvernul, deși legea CSM impune consultarea judecătorilor și procurorilor în legătură cu proiectele de legi care vizează Justiția.

Pentru că magistrații, respectiv membrii CSM, între care și procurorul general Augustin Lazăr,  au respectat legea  și și-au exspus public opiniile față de ordonanțele lui Iordache, liderul ALDE i-a acuzat că  „în ultima perioadă, o serie de instituţii, Procurorul General, CSM şi nu numai au început să devină din ce în ce mai politice.“


Gabriel Liiceanu îi explică lui Liviu Dragnea cine manipulează protestul anti-PSD: Fiecare protestatar este manipulat de cel mai mare manipulator pe care-l cunoaște omenirea



Pentru că membrii CSM și-au luat rolul în serios și  apără independența Justiției, actuala putere dorește schimbarea legii de organizare și funcționare a instituției (Legea 317/2004), spun sursele noastre, pentru a slăbi autoritatea judecătorească.

Se dorește comasarea DIICOT cu DNA

O altă lege pe care ministrul și coaliția PSD+ALDE  o vrea modificată este Legea 304/2004 de organizare judiciară (organizarea parchetelor, a instanțelor de judecată etc). Intenția ar fi de unificare a DIICOT cu DNA, spun sursele noastre, pentru schimbarea conducerii celor două instituții. În plus, se dorește și înlăturarea procurorului general al României, Augustin Lazăr. Coaliția PSD+ALDE ar intenționa  să modifice  și  Statutul magistraților (Legea 303/2004) și să pună un text special pentru ei de răspundere materială, penală și administrativă, deși aceste texte normative există atât în legislatia penală și civilă comună pentru toți cetățenii României, cât și în legea specială (Statutul magistraților).

Cum va fi slăbită puterea judecătorească

Florin Iordache i-a rugat pe șefii Justiției să vină cu propuneri pentru modificarea/îmbunătățirea celor trei legi principale care reglementează funcționarea Justiției.  Aceste propuneri – a promis ministrul – vor face parte din trei proiecte care vor modifica legile Justiției, după ce trec prin Parlament. 

În realitate, ar fi vorba de o capcană întinsă magistraților deoarece proiectele de modificări acceptate de magistrați vor suferi modificări majore în Parlament, spun sursele noastre. Modificările, prin amendamentele adoptate de parlamentari, vor slăbi puterea judecătorească, vor slăbi independenața magistraților pentru ca politicienii să nu mai fie încurcați în planurile lor de către magistrați prea independenți, mai spun sursele noastre.  

Haosul, raiul infractorilor

Simultan cu slăbirea puterii judecătorești prin legi care îi va subordona pe magistrați, actuala putere are intenția să promoveze și textele prin care să se protejeze de răspunderea penală. Ordonanțele controversate, transformate în proiecte de lege prin care sunt legalizate infracțiuni săvârșite de politicieni cu funcții publice și rudele lor până la nivel de afini de gradul al II-lea, sunt deja la avizare la CSM (nu au fost retrase așa cum a anunțat, ieri, ministrul Iordache). Practic, se poate spune că se va legaliza hoția, legalizare valabilă pentru funcționarii publici-gulere albe.

S-a demarat și acțiunea așa-zisei armonizări a deciziilor CCR ( absolut necesară, de altfel!) cu legislația penală, în sensul că se contabilizează deciziile CCR care încă nu au fost armonizate cu legile în vigoare, acțiune care trebuia făcută înainte de promovarea ordonanțelor care au scos sute de mii de români în stradă.

Se va face încă un proiect de “armonizare”, pe lângă proiectele existente deja. Armonizările la armonizări, plus modificările legilor Justiției vor crea haos.  Când e haos în Justiție, infractorii zburdă liniștiți.


Opiniile jurnalistilor Romania libera pe aceasta tema

Răzvan Chiruta, redactor-șef
PSD trebuie să „abroge“ şi Guvernul Grindeanu
Cariera politică a lui Liviu Dragnea poate fi rezumată în doar două declaraţii. Prima a fost enunțată la numirea premierului Sorin Grindeanu, când pesedistul-şef se simţea pe cai mari și se vedea guvernând ţara timp de patru ani cu mâna de fier cu care era obişnuit pe moşia sa Teleorman… continuarea aici!


Malin Bot, redactor-sef online:
Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu nu au fost votați ”pe persoană fizică”, demisiile lor nu schimbă rezultatul alegerilor | OPINIE
Problma este că votul din decembrie 2016 a fost dat unor partide și unor programe de guvernare. Niciunde în aceste programe de guvernare nu exista planul împotriva Justiției pe care ei acum încearcă să-l pună în practică… continuarea aici!


Silviu Sergiu, senior editor

Am apărat Justiția de politicieni! Cum ne apărăm de Justiție?
Ce ar trebui să se schimbe după această formidabilă descărcare de energie civică? Descărcare pe care, sincer, nu o mai credeam posibilă, după absenteismul de la alegerile parlamentare, care a făcut posibilă victoria PSD. Mărturisesc că mă bântuie întrebarea în aceste zile, în care românii își apără democrația în stradă, refuză abuzurile politicienilor la adresa Justiției și cer schimbarea din temelii a mentalităților care domină clasa politică… continuarea aici!



 

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă