13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportSe cere sesizarea Curţii Constituţionale pe LEGILE ELECTORALE

Se cere sesizarea Curţii Constituţionale pe LEGILE ELECTORALE

Deputatul Remus Cernea şi Cristian Pârvulescu, preşedintele onorific al Asociaţiei Pro Democraţia, i-au cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR privind prevederi din pachetul de legi electorale, Pârvulescu susţinând că listele de semnături pentru susţinerea candidaţilor favorizează partidele mari, informează Mediafax.

Într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului emis, luni, se arată că în urma întâlnirii de săptămâna trecută dintre cei doi şi Victor Ciorbea s-a stabilit că  Ei (Pârvulescu şi Cernea -n.r.) au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate privind anumite prevederi din cadrul respectivului pachet de legi”, menţionându-se că s-a stabilit ca Pârvulescu şi Cernea “să depună la sediul Avocatului Poporului un memoriu referitor la aspectele discutate, urmând ca Avocatul Poporului să studieze argumentele prezentate şi să acţioneze conform prevederilor legale“.

Cristian Pârvulescu, a declarat, luni, că listele de semnături pentru susţinerea candidaţilor favorizează partidele mari, respectiv PSD şi PNL. Credem că noua lege electorală conţine articole neconstituţionale şi încercăm să facem o demonstraţie legată de listele de susţinere ale candidaţilor. Nu este singura nemulţumire pe care o avem, legată de legea electorală, dar aceasta ni se pare că intră cel mai flagrant în contradicţie cu nediscriminarea şi tratamentul egal, prevăzut de Constituţie, de care trebuie să beneficieze candidaţii“, a spus Pârvulescu care mai susţine că listele de semnături strânse pentru susţinerea candidaţilor “favorizeză, în mod evident, partidele mari, în special cele două partide mari, PNL şi PSD, defavorizând partidele mici pe care noua lege a partidelor le-a făcut posibile“.

Pârvulescu a afirmat că, deşi rolul Legislativului este să asigure cadrul legal pentru tratament egal, prevederea legată de semnăturile pentru susţinerea candidaţilor instituie un tratament diferenţiat, subliniind că, mai mult, “nu există niciun fel de mecanism pentru a constata validitatea acelor semnături care sunt necesare în campania electorală“. Politologul a mai susţinut că este vorba “despre o falsă deschidere a politicii către noi formaţiuni şi o încercare de a conserva puterea partidelor mari“, adăugând că “o competiţie deschisă şi egală este singura care poate asigura o dezvoltare solidă a democraţiei româneşti“.

Potrivit politologului, prevederea privind obligativitatea depunerii listelor de susţinători favorizează partidele mari “în sensul în care aceste partide beneficiază de un aparat puternic, de activişti care pot să se mobilizeze pentru a strânge acele semnături“. Pârvulescu spune, însă, că are rezerve legate de posibilitatea reală a acestor partide mari de a strânge acele semnăturile impuse de legea electorală.

Cristian Pârvulescu a mai spus că este de dorit ca Avocatul Poporului să analizeze cât mai repede memonandumul pe care el alături de deputatul Remus Cernea îl vor depune, arătând că, în eventualitatea în care CC ar constata neconstituţionalitatea legii electorale, competitorii politici să poată să cunoască acest lucru din vreme. Memorandumul urmează să fie înaintat Avocatului Poporului în cursul acestei săptămâni.

 

Cele mai citite

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă