12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSportDNA: Sebastian Ghiță NU poate părăsi Ploieștiul și nu mai poate exercita...

DNA: Sebastian Ghiță NU poate părăsi Ploieștiul și nu mai poate exercita funcția de deputat. Declarațiile EXPLOZIVE ale deputatului

Parlamentarul Sebastian Ghiță nu are voie să-și desfășoare activitatea de deputat și să părăsească Ploieștiul, după ce a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herțanu. DNA a extins, miercuri dimineață, urmărirea penală, pentru noi infracțiuni de corupție.

Citește și: Dan Turturică: Începe runda finală. Ghiță vs România

Sebastian Ghiță acuză presiuni în dosarul său și spune că măsurile luate de procurorii DNA urmăresc să-l umilească. Deputatul PSD a spus că procurorii nu îl pot obliga pe premierul Victor Ponta să-și dea demisia când vor ei.

Principalele declarații ale deputatului:

– Ghiță atacă DNA și acuză procurorii că îl umilesc: Acest dosar este doar o etapă, (sunt) presiuni constante

Sebastian Ghiță a ajuns la DNA Ploiești miercuri dimineață, la ora 9.30, el spunând că săptămâna trecută a primit citație să se prezinte în fața procurorilor, că nu știe de ce a fost chemat sau dacă a fost extinsă urmărirea penală și că speră ”să nu se întâmple lucruri rele”.

Citește și: DNA extinde urmărirea penală faţă de deputatul PSD Sebastian Ghiţă. Noile acuzații sunt în dosarul cumnatului lui Ponta. Ce spune Ghiță

”Am interdicția să părăsesc Ploieștiul timp de două luni de zile, nu știu de ce. Astăzi mi-am dat seama ce se întâmplă în acest dosar / este doar o etapă în ceea ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni. Multora din țara asta li se întâmplă. Pentru că sunt deputat al României voi lupta cu ce se întâmplă”, a spus Sebastian Ghiță.

Citește și: Cum se apără Sebastian Ghiță de acuzațiile procurorilor

Procurorii DNA  au extins urmărirea penală împotriva deputatului, pentru spălare de bani, atât înainte de a fi ales deputat cât și după, trafic de influență şi exercitare de acte comerciale incompatibile cu funcția de deputat.

Citește și: Cont de 5,5 milioane dolari, dispărut din noua declarație de avere a deputatului Sebastian Ghiță

În dosarul cumnatului lui Victor Ponta, mai sunt cercetați președintele CJ Prahova, Mircea Cosman, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Procurorii de la DNA Ploiești anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.

În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme.

În acelaşi dosar, au mai fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma,

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 – 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

“Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)”, arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

 

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 768. Ministrul de Externe al Ungariei susține că UE, NATO și “stânga” din SUA pot genera un război mondial, prin...

Ministrul de Externe al Ungariei susține că liderii UE și ai NATO, precum și politicienii de stânga din SUA, aduc riscul unui nou război...

Dan Barna: „PNL-ul a murit sufocat de Iohannis cu perna pe gură şi aruncat sub patul PSD”

Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat, luni, la Ploieşti, că PNL-ul pe care îl ştiau cei care credeau în democraţie şi în drumul european...

Julius Meinl Living a cumpărat hotelul Ambasador din București

Julius Meinl Living anunță finalizarea achiziției Hotelului Ambasador din București, cu o suprafață de 12.600 mp. Hotelul se va redeschide în 2027 după renovare...
Ultima oră
Pe aceeași temă