13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportSecuii către UDMR: Nu adoptaţi nici o hotărâre care afectează negativ comunitatea...

Secuii către UDMR: Nu adoptaţi nici o hotărâre care afectează negativ comunitatea noastră naţională

Preşedintele Consiliului National Secuiesc (CNS) îi roagă pe liderii UDMR să nu adopte nici o hotărâre care poate afecta negativ “comunitatea naţională” din secuime, intr-o scrisoare deschisa, relateaza Mediafax.

Izsak Balazs le-a scris liderilor UDMR, reuniţi astazi într-o şedinţă a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), la Târgu Mureş, o scrisoare intitulata “Reforma administrativă a României trebuie fundamentată pe solidaritatea colectivităţilor locale” .

Guvernul se pregăteşte să adopte un proiect de reorganizare administrativă care este contrar angajamentelor internaţionale asumate de România şi reprezintă o provocare de scară istorică pentru întreaga comunitate maghiară, se arata in scrisoarea formulata de presedintele Balasz.

“Pe tot parcursul istoriei sale, secuimea avea propriile sale unităţi administrative, care nu au fost desfiinţate nici măcar de reforma administrativă din 1968, ce modifica delimitările administrative în defavoarea populaţiei maghiare autohtone majoritare din regiune. Accesarea fondurilor unionale este doar pretextul planului actual de regionalizare, adevăratul motiv fiind încadrarea într-o unitate administrativă unde, ajungând în minoritate, nu va mai avea un cuvânt în deciziile privind propria sa viaţă comunitară. În numele CNS, vă rog să nu adoptaţi nicio hotărâre care afectează negativ comunitatea noastră naţională”, afirmă presedintele CNS.

Izsak Balazs aminteşte, în acest sens, hotărârea adoptată în 5 septembrie 2009 de Adunarea Aleşilor Locali, care afirmă că “Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă”, iar viitorul acestei regiuni “nu poate fi imaginat altfel, decât ca o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare, cu prerogative sporite, situată între limitele sale regionale fireşti, formate în cursul istoriei”.

Totodată, hotărârea arată că la reîmpărţirea administrativ-teritorială a României trebuie avut în vedere “principiul european conform căruia o regiune nu se marchează, ci se recunoaşte“.

“Trebuie iniţiată fără întârziere asocierea benevolă a autorităţilor locale secuieşti, ca prin aceasta să fie fundamentată regiunea Ţinutul Secuiesc, ca regiune administrativă de sine stătătoare. Indiferent cu ce ne ameninţă puterea centrală, de la aceste principii nu se poate abate pentru niciun compromis”, se afirmă în scrisoarea deschisă a CNS.

Liderii UDMR s-au reunit, astazi, într-o şedinţă, ca sa-si aleaga noua structura a CRU. Şedinţa a debutat cu alegerea noului preşedinte, singurul candidat pentru această funcţie fiind actualul preşedinte, Biro Rozalia.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă