13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportȘefa DNA, Laura Codruța Kovesi, dezvăluie cât de greu i-a fost să...

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, dezvăluie cât de greu i-a fost să acceadă în carieră

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a explicat, într-un interviu acordat revistei Psychologies, cât de greu i-a fost să acceadă în carieră, mai ales în condițiile în care bărbaţii sunt preferaţi în funcţii înalte. În acest context, șefa DNA a vorbit despre puterea pe care o au femeile în societatea românească, despre feminism, precum și despre cât de mult trebuie să muncească o femeie pentru a dovedi că își poate exercita meseria la fel de bine ca un bărbat.

 Astfel, Kovesi a ținut să arate că profesionalismul şi aptitudinile manageriale sunt importante, indiferent dacă eşti femeie sau bărbat. Mai mult, șefa DNA a arătat că ”puterea” poate fi deținută, la fel de bine, și de o femeie, și de un bărbat.

”Nu ştiu dacă există o conexiune directă între putere şi feminitate, sau între putere şi calitatea de a fi bărbat. Cred că puterea poate fi deţinută şi de o femeie, şi de un bărbat, la fel de bine. Mai important e felul cum se exercită puterea respectivă. Faptul că eşti femeie te influenţează în maniera ta de a exercita puterea? Eu nu simt asta…Cred că ţine de personalitatea şi caracterul fiecăruia. Acestea sunt esenţiale când deţii puterea. Poţi fi o femeie puternică sau un bărbat puternic indiferent de mediu şi de meserie”, a declarat Kovesi.

În acest context, șefa DNA a explicat că și mediul în care activează ea era destinat, în urmă cu 20 de ani, în proporție de 90% bărbaților. Între timp lucrurile s-au schimbat, susține Kovesi, mai ales în condițiile în care percepțiile sunt altele, iar deschiderea oamenilor către diversitate este mult mai mare.

”Dacă e să analizez situaţia mea, vă pot spune că lucrez într-un mediu care, cu cevea timp în urmă, era destinat cam 90% bărbaţilor. Primul lucru pe care îl auzeai când te angajai în Procuratură era: “Procuratura nu-i pentru femei”. Chiar şi repartizările în funcţie se făceau în favoarea băieţilor. Primii intrau băieţii, îşi alegeau posturile convenabile, apoi fetele alegeau posturile care mai rămâneau. Iată că, în 20 de ani, s-au schimbat mult lucrurile. Acum nu mai avem discriminare nici în elul cum accedem în profesie, nici pentru ocuparea unei funcţii de conducere. Eu cred că poţi fi un bun procuror şi dacă eşti femeie, şi dacă eşti bărbat. Felul cum îţi faci meseria ţine de profesionalism, nu de gen”, a spus Kovesi.

Totuși, șefa DNA a spus că, în condițiile în care femeile ajung să lucreze într-un domeniu specific bărbaţilor, acestea vor trebui să muncească mai mult ca să dovedească că sunt la fel de bune ca un bărbat.

Sigur, e cazul tuturor proffesiilor unde bărbaţii predomină. În Armată sau în oricare domeniu unde e nevoie şi de forţă fizică. În general, atunci când lucrezi într-un mediu predominant masculin, trebuie să faci un efort mai mare să dovedeşti că eşti la fel de competitivă ca ei”, a apreciat șefa DNA.

Laura Codruța Kovesi este, din septembrie 2006, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și, în această calitate, membru de drept în Consiliul Superior al Magistraturii.

În 2013, a fost numită procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă