10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportScandalul interviului cu Dacian Cioloș, nedifuzat la TVR. Irina Radu susține că...

Scandalul interviului cu Dacian Cioloș, nedifuzat la TVR. Irina Radu susține că decizia ei nu este un act de cenzură: Nu înțeleg de ce întreabă lumea când dăm, de ce dăm

UPDATE 16,45: Irina Radu, preşedinte – director general al TVR, a declarat, luni, la Parlament, că decizia de amânare a difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloş pentru emisiunea “Viaţa Satului” nu înseamnă cenzură.

Irina Radu a anunțat că luni Consiliul de Administraţie al SRTV, întrunit într-o ședință care fusese programată cu multă vreme înainte, a decis să sesizeze Comisia de etică pe acest subiect.

“Cenzură nu asta înseamnă, cenzură înseamnă să interzici să apară ceva, nu să planifici la o altă dată difuzarea sau să dai dintr-un interviu. Să fi dat 10 minute, iar 30 tăiate, aia era cenzură. Aşa, s-a vorbit despre o altă planificare şi nu înţelegem de ce neapărat trebuie să întrebe lumea când dăm, de ce dăm, de ce nu dăm. Asta mie, ca om şi ca jurnalist, îmi creează suspiciuni”, a declarat Irina Radu, după discuția din Comisia de cultură a Camerei.

Irina Radu a mai fost întrebată, luni, de ce în anul 2014, TVR a difuzat, tot la “Viaţa Satului”, un interviu cu Victor Ponta, care era la acel moment premier şi candidat la alegerile prezidenţiale.

“Eu nu eram preşedinte atunci, a fost altcineva preşedinte, dar ţin minte ce s-a întâmplat. Şi chiar acel preşedinte – şi i-am respectat curajul – a spus la un post de televiziune că trebuie să vorbim cu subiect şi predicat. TVR-ul a luat o decizie bună”, a declarat Radu.

”Cred că ne-am dat cu toţii seama, şi domnii parlamentari, şi noi, că trebuie schimbată legislaţia privind tratamentul personalităţilor în campania electorală. Din punctul meu de vedere, ar trebui făcute precizări mult mai clare, pentru că această situaţie a domnului premier Cioloş este fără precedent. Bun, nu candidează, dar se află pe afişe, în spoturi şi tot ce am zis în comunicat”, a precizat Irina Radu.


UPDATE 16,30: Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, liberalul Gigel Știrbu, a declarat, luni, că va sesiza CNA cu privire la decizia Comitetului Director al SRTV pe tema amânării difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloș pentru emisiunea “Viața Satului”, informează Agerpres.

Gigel Știrbu a declarat că în acest caz este vorba de cenzură.


Șefa TVR, Irina Radu, va fi audiată, luni, în Parlament, după ce a decis amânarea interviului acordat de premierul Dacian Cioloș postului public de televiziune, care trebuia să fie difuzat în emisiunea „Viața Satului”, informează Mediafax.

Președintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Știrbu, a declarat, pentru Mediafax, că Irina Radu va da explicații în Parlament, începând cu ora 14.00.

„Audierea a fost solicitată de mai mulţi colegi din Comisie. Sunt câţiva colegi care, pe bună dreptate, sunt revoltaţi. Nouă ni se solicită de fiecare dată să salvăm TVR, să găsim soluţii, iar conducerea instituţiei ia decizii, din punctul meu de vedere, deloc benefice. Care este rolul TVR în definitiv, dacă şefa instituţiei ia astfel de decizii de a cenzura apariţia primului-ministru pe postul public de televiziune?”, a declarat deputatul PNL Gigel Ştirbu.

El a precizat că Irina Radu, preşedintele CA al TVR, a fost convocată la ora 14.00 pentru a fi audiată cu privire la motivele pentru care TVR 1 a decis să nu difuzeze un interviu acordat de premierul Dacian Cioloş.

„Având în vedere perioada de campanie electorală pe care o traversăm, conducerea SRTv a decis amânarea difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloş emisiunii «Viaţa Satului». Dorim evitarea oricăror interpretări care s-ar putea naşte din mai multe motive. Primul motiv decurge din faptul că premierul reprezintă imaginea de campanie a unui partid, ceea ce poate crea impresia unei emisiuni de campanie — şi ar fi incorect; imaginea premierului apare atât pe afişele, cât şi în clipurile electorale care se difuzează pe toate posturile, inclusiv la TVR”, a comunicat duminică TVR

Duminică, TVR a amânat, până după finalizarea campaniei electorale, un interviu cu prim-ministrul Dacian Cioloș, pe care acesta l-a acordat pentru emisiunea „Viața satului”. Decizia televiziunii publice, anunțată printr-un comunicat de presă, vine în contextul în care interviul i-ar fi fost solicitat premierului chiar de către jurnaliștii TVR. Discuția cu Dacian Cioloș a fost anunțată atât pe pagina oficială de Facebook a emisiunii „Viața satului”, cât și pe site-ul Guvernului.

„Având în vedere perioada de campanie electorală pe care o traversăm, conducerea SRTv a decis amânarea difuzării interviului acordat de premierul Dacian Cioloș emisiunii Viața Satului. Dorim evitarea oricăror interpretări care s-ar putea naște din mai multe motive. Primul motiv decurge din faptul că Premierul reprezintă imaginea de campanie a unui partid, ceea ce poate crea impresia unei emisiuni de campanie – și ar fi incorect; imaginea Premierului apare atât pe afișele cât și în clipurile electorale care se difuzează pe toate posturile, inclusiv la TVR. Un alt motiv este faptul că în interviul acordat nu există știri la zi sau comunicări importante și urgente, care să nu poată fi difuzate post-campanie electorală. Nu în ultimul rând, adaugăm că Premierul a fost invitat deja la TVR, în timpul acestei campanii electorale, participând la o emisiune live, pe TVR 1, o oră, săptămâna trecută, pentru a face bilanțul unui an de guvernare”, se arată în comunicat remis de către televiziunea publică.


Citește și: Alina Gorghiu sugerează că interviul cu Cioloș nu a fost difuzat, din cauza unui șef din TVR căruia i-au fost stricate planurile de a ajunge consul


O situație similară s-a petrecut și în octombrie 2014. Cu toate acestea, poziția TVR a fost cu totul diferită, la acel moment. O ediție „Viața satului” care l-a avut ca invitat pe premierul Victor Ponta a fost difuzată pe post, în ciuda faptul că acesta era și candidat în alegerile prezidențiale. Timp de o oră, Victor Ponta a vorbit despre „succesele” sale în fruntea guvernului, declarând că este susținătorul principal al agriculturii românești. În timpul emisiunii, Victor Ponta și Daniel Constantin (azi co-președinte ALDE) au repetat că banii europeni pentru subvenții vor fi plătiți până la sfârșitul lunii, pentru că premierul “personal” ar fi făcut un mare efort pentru a da în avans banii. 

Acum doi ani, trei membri ai Consiliului de Administraţie al TVR, Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu, au protestat față de decizia de a difuza interviul cu Victor Ponta, invocând faptul că acesta şi-a făcut publicitate electorală pe bani publici, într-o emisiune care nu avea caracter electoral.


Citește și: Interviu cu Dacian Cioloș, scos de la difuzare de către TVR. Emisiunea va fi reprogramată după campania electorală. În 2014, într-o situație similară, TVR a difuzat un interviu cu Victor Ponta. Alina Gorghiu lansează acuzații: unui șef nu i-a fost aprobat un post de consul


 

 

 

Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă