12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportȘeful DIICOT: SIE nu a ajutat ancheta în dosarul spionilor

Șeful DIICOT: SIE nu a ajutat ancheta în dosarul spionilor

Șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că SIE nu a ajutat cu nici un fel de informații pentru a clarifica cine a comandat spionarea șefei DNA, Codruța Kovesi. 

”Noi am solicitat sprijin de la toate institutiile statului, dar nu am primit informatii. Avem o bănuială, dar încă nu am stabilit cu exactitate cine a comandat actiunea de ”investigare” ”, a precizat Horodniceanu. 

Șeful DIICOT a făcut aceste declarații la Hotel Minerva, în cadrul unei acțiuni organizată de Inițiativa pentru o Justiție Curată (formată din Expert Forum, Freedom House și Centrul Român pentru Politici Europene), cu tema ”Piedicile si performanentele anticoruptiei”. 

De asemenea, și șefa DNA a precizat că SIE nu a furnizat nici o notă informativă în ultimii trei ani. În schimb, a crescut numărul informărilor de la DIPI. 

"În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrare, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar 4 dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. Am văzut, cu toate acestea, că în clasamentul făcut a primit şi SIE un punctaj oarecum mic. Aş putea să spun că în 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici în 2014 nu am primit de la SIE, nici în 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de când am preluat această funcţie nu am primit niciun fel de informare de la SIE", a declarat Kovesi. 

In cadrul lucrarilor organizate de grupul de ONG-uri, Coaliția a lansat, marți, Indexul Sustenabilității DNA si Raportul privind recuperarea produsului infracțiunii: De la prejudiciu pănă la confiscare  În cadrul lansării acestui proiect, au participat șefa DNA, Codruța Kovesi, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, Cornel Calinescu – director în Ministerul Justitiei, reprezentanti de la instanțe, parchete și ministere.

În dosarul firmei de spionaj Back Cube, instrumentat de DIICOT, sunt arestați doi israelieni, pentru spionarea șefei DIICOT. Ron Weiner si David Gelcowicz sunt anchetaţi  pentru spionarea comunicaţiilor şi tentative de compromitere a procurorul şef al DNA. Alți doi cetățeni israelieni, Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţi și co-fondatori ai firmei Black Cube, sunt în vizorul procurorilor în această anchetă. 

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât şi în Londra (UK), împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora", precizează DIICOT.

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă