8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportȘeful Senatului îl atacă din nou pe președintele Iohannis: Și-a asumat riscul...

Șeful Senatului îl atacă din nou pe președintele Iohannis: Și-a asumat riscul major al încălcării Constituției, deoarece se apropie momentul când va avea de dat niște răspunsuri privind obținerea unor spații imobiliare în Sibiu cu acte false

Șeful Senatului și copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția, obținând spații imobiliare în Sibiu „cu acte false”. Totodată, el îl acuză pe șeful statului că „este într-o evidentă campanie electorală”.

„Președintele Iohannis este într-o evidentă campanie electorală. Atenționările noastre publice privitoare la încălcarea flagrantă a Constituției și la greaua responsabilitate pe care și-o asumă nu au avut niciun efect, ci dimpotrivă, au potențat propaganda sa pro-PNL și pro-USR și împotriva celorlalți competitori. Trebuie subliniat că încercarea sa de a impune <<guvernul meu>> și  <<partidul meu>>, indiferent de rezultatul alegerilor, sunt doar obiectivele sale pregătitoare. Președintele și-a asumat riscul major al încălcării Constituției, deoarece se apropie momentul când va avea de dat niște răspunsuri privind obținerea unor spații imobiliare în Sibiu cu acte false”, a precizat Tăriceanu, într-un comunicat de presă remis reacției.

În opinia sa, „prședintele speră să scape de problemele cauzate de folosirea unor acte false”, folosindu-se de „un parlament, un guvern și un partid pe care să le controleze discreționar”.

„Cu un parlament, cu un guvern și cu un partid pe care să le controleze discreționar, președintele speră să scape de problemele cauzate de folosirea unor acte false și, în plus, să nu-și plătească la ANAF datoriile pe care le are față de statul român. Acest adevăr a fost confirmat în declarația pe care a făcut-o ieri la Cotroceni: <<Nu am fost niciodată urmărit penal. Se poate verifica fără niciun fel de problemă>>. Am verificat. Iată rezultatul: Iohannis Klaus Werner a fost nu doar urmărit penal, ci chiar învinuit în dosarele penale nr. 270/P/2006 și 5/P/2007, lucru lesne de verificat în sistemul informatic al Justiției”, a mai precizat Călin Popescu Tăriceanu.

Și joi, Călin Popescu-Tăriceanu a susținut că președintele Iohannis era urmărit penal când a candidat la alegerile prezidențiale.

„Din ce știu eu, în România există numai două categorii — cei care sunt nevinovați și cei asupra cărora instanța a stabilit printr-o decizie definitivă vinovăția. Așadar, cred că în România, așa cum și pentru președintele Iohannis se pare că a funcționat, prezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze pentru toată lumea. Vreau să readuc aminte că președintele Iohannis a candidat la alegerile prezidențiale din poziția de penal, așa cum folosește el această stupidă expresie, cum atribuie această calitate unora dintre cei care participă la procesul electoral. Deci Iohannis a fost penal și s-ar putea încă să fie considerat ca atare, pentru că știu că a făcut uz de o cale de atac excepțională care până de curând nu era accesibilă tuturor cetățenilor români și sigur că are o problemă în plus față de noi, că el este și condamnat. Așa încât i-aș recomanda președintelui să fie mai rezervat și să nu mai folosească dubla măsură", a afirmat şeful Senatului.

Totodată, președintele PMP, Traian Băsescu, l-a acuzat, miercuri seara, pe Klaus Iohannis că face „o demonstrație de demagogie”.

„Ce face domnul Iohannis este o demonstrație de demagogie. Dânsul a candidat pentru funcția de primar al Sibiului având dosare de inculpat, inclusiv în 2008. Astăzi are un dosar în care a pierdut o locuință, în condițiile în care  este acuzat de fals în semnături. Deci eu cred că, în momentul de față, soluția corectă este să funcționeze prezumpția de nevinovăție până la o decizie (…) Sunt oameni care își pierd drepturile electorale printr-o condamnare. Problema e dacă respectăm sau nu Constituția României. Când nu și-ai pierdut drepturile electorale, ești un om liber să le ai. Nu putem fi mai catolici decât papa”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, miercuri seara, la B1 TV.

Traian Băsescu a susținut că președintele Iohannis a fost inculpat în două dosare penale la DNA, în 2006 și 2007, și a fost disjuns în 2010. „Deci a candidat în 2008 cu două dosare penale. Avea două dosare penale <<pe cocoașă>>”, a mai spus Traian Băsescu, care susține că „problema e de onestitate”.

„Până în 2014, România nu a fost în genunchi. Dacă o pun acum în genunchi actualii bugetari, sub oblăduirea președintelui Iohannis care, repet, și-a făcut toate campaniile – și de primar și de președinte – sub acuzare de inculpat. Inclusiv cea de președinte din 2014, sub acuzare de incompatibil. Ne dă lecții de dimineața până seara. Problema e la poporul român care nu înțelege ce i se întâmplă”, a mai spus el.

 La rândul său, președintele PSD, Liviu Drangea, susținut că șeful statului „bate câmpii”, după ce a reiterat că nu va desemna, după alegerile parlamentare din 11 decembrie, un premier care are probleme cu Justiția, afirmând şi agenţilor de pază li se cere cazierul la angajare.

„Eu văd că omul ăsta în ultimele zile bate câmpii. Am văzut că e preocupat de angajarea paznicilor, de condiţiile de angajare a paznicilor. Vreau să îi transmit ceva – nu o făceam, dar m-au rugat mai mulţi români din afara ţării destul de revoltaţi. Nu există nicăieri în Europa ca un om care a avut un necaz în viaţă – să zicem că a furat un ou sau o pâine de foame şi a făcut puşcărie şase luni – în concepţia domnului Iohannis acel om trebuie condamnat la moarte. După ce ispăşeşte acea pedepeapsă nu mai are nicio şansă de reintegrare pentru că regale nostru a spus că nu mai poate fi angajat nici măcar paznic. Acel om ce trebuie să facă? Să fure”, a spus Liviu Dragnea, joi.

În replică, președintele Klaus Iohannis a răspuns:

„Asta e din capitolul hoțul strigă hoții. Dacă vă referiți la dosare pe care cică le-aș fi avut, pot să vă confirm că nu am fost niciodată, în nicio calitate, urmărit penal. Este o coaliție anti-justiție formată din câțiva penali celebri. Nu am fost urmărit penal, nu am avut probleme. Așadar rămân la părerea mea: cei cu dosare nu au ce căuta în vârful politicii”.

Criticile la adresa președintelui au fost stârnite de declarațiile sale, potrivit cărora nu va desemna un premier care are probleme cu Justiția, după alegerile din 11 decembrie.

„În niciun caz nu voi desemna (premier, n.r.) o persoană urmărită penal sau condamnată penal sau care nu respectă criteriile de integritate. Eu, preşedinte României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal'', a precizat șeful statului, la începutul lunii octombrie.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă