12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportȘeful Senatului susține că referendumul este o armă foarte periculoasă: A fost...

Șeful Senatului susține că referendumul este o armă foarte periculoasă: A fost utilizată cu precădere de dictaturi

Președintele Senatului și copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că referendumul este o armă foarte periculoasă, „care a fost utilizată cu precădere de dictaturi”.

„Să știți că referendumul este o armă foarte periculoasă, care a fost utilizată cu precădere de dictaturi. Inclusiv în România: în perioada lui Ceaușescu, în perioada lui Carol al II-lea, în perioada lui Antonescu. Ei bine, această armă nu știu dacă înțelegeți că este extrem de periculoasă. De ce? Haideți să ne imaginăm în toate țările din Europa un referendum pe problema… să spunem a pedepsei cu moartea. Să știți că probabil în majoritatea țărilor referendumul ar fi afirmativ. Imaginați-vă un referendum legat de castrarea chimică a pedofililor și a celor care sunt violatori. La fel. Sunt niște lucruri care trebuie să ne pună niște semne de întrebare. Un instrument atât de politic… Știți că în Germania nu este prevăzut instrumentul referendumului. Germania care a făcut experiența nazistă, după ce a făcut noua Constituție, a evitat să pună acest instrument la îndemâna politicienilor. Pentru că ce fac președinții? Președinții vor să sară peste vot, peste Parlament, peste partide, peste instituții și se consultă cu cine? Cu poporul”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marți seară, la Antena 3.

Reacția sa vine după ce, marți, șeful statului Klaus Iohannis le-a transmis președinților celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunță că a declanșat procedura privind organizarea unui referendum național prin care poporul să-și exprime voința cu privire la continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice.

„În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată”, se arată în textul scrisorii transmise lui Liviu Dragnea şi lui Călin Popescu Tăriceanu.


Citește și: Liviu Dragnea, despre referendumul declanșat de Klaus Iohannis: PSD nu este în război cu președintele

PSD nu este în război cu președintele Iohannis, a declarat liderul social-democrat Liviu Dragnea, marți, la sediul PSD, după ce președintele Klaus Iohannis a declanșat procedura privind organizarea unui referendum pe tema justiției.


Primarul general al Capitalei, despre referendumul iniţiat de Iohannis: Este un demers ipocrit. Președintele țării vrea să se așeze cu un steag în fruntea luptei împotriva corupției.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat că inițiativa președintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe tema modificării legislației în materie penală este un ‘demers ipocrit”, gândit doar pentru a începe “foarte devreme campania electorală pentru alegerile prezidențiale”.


 Prima reacţie a premierului cu privire la referendumul iniţiat de Klaus Iohannis: Mi se pare ciudat că nu se folosește termenul de grațiere. Probabil şi-a dat seama că nu e legal să-l folosească în acest context

Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a declarat, marţi, că scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis privind referendumul pe tema justiţiei este “ciudată” fiindcă nu este folosit termenul de graţiere.


 Ministrul de Interne susține că un referendum ar costa foarte mult: Sunt alte priorități. Situația trebuie analizată

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a vorbit despre referendumul propus de președintele Klaus Iohannis. Ea a spus că “este o situație care trebuie analizată”, din pricina faptului că un referendum ar fi foarte scump.


 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă