7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSportDirectorul SRI, Eduard Hellvig, va fi audiat la Comisia parlamentară SRI în...

Directorul SRI, Eduard Hellvig, va fi audiat la Comisia parlamentară SRI în data de 25 ianuarie

UPDATE 14,00: Directorul SRI, Eduard Hellvig, a fost chemat să fie audiat la Comisia SRI la data de 25 ianuarie, a anunțat, marți, președintele Comisiei, Adrian Țuțuianu.

”Am formulat o adresă prin care am solicitat conducerii SRI să fie prezent pe 25 ianuarie, la ora 11:00, la sala de ședințe a Comisiei de Control cu două subiecte. Primul, legat de cazul Coldea, iar al doilea, legat de bugetul SRI pe 2017. Am convenit cu directorul SRI să vină cu toate documentele”, a afirmat Țuțuianu.


Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, ar putea fi chemat, marți, în Parlament, a anunțat președintele comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, senatorul PSD Adrian Țuțuianu, potrivit Mediafax.

„’Mâine vom face o primă întâlnire mai informală a Comisiei de control pentru că dorim să vedem exact ce avem de făcut, să vedem Regulamentul Comisiei. Apoi, instituţional voi adresa o solicitare directorului SRI, domnului Hellving, şi vom stabili de comun acord o odată şi o oră pentru audiere pe acest subiect şi pe altele dacă vom aprecia că sunt necesare audieri şi pe alte subiecte”, a declarat preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, întrebat dacă îl va chema la comisie pe Eduard Hellving după afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă.


Citește și:  Culisele negocierilor pentru șefia Comisiei SRI din Parlament. Fostul șef al CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, cercetat de DNA, este noul președinte al forului. De ce nu a fost susținut Călin Popescu-Tăriceanu pentru această funcție


 

Totodată, Țuțuianu a fost întrebat dacă îl va audia doar pe Eduard Hellving sau şi pe Florin Coldea. În acest context, el a precizat că va fi audită „conducerea SRI” şi că se va consulta cu membrii comisiei pentru a decide acest lucru.

Duminică seara, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Antena 3, că noua comisie de control parlamentar al SRI, care se va constitui luni, după votul plenului reunit al Parlamentului, va trebui să îl cheme la audieri pe directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, pentru a clarifica decizia suspendării generalului Florian Coldea.

 „S-a discutat dacă noua Comisie SRI ar trebui să ancheteze aceste lucruri (n.r – suspendarea prim-adjunctului SRI Florian Coldea). După părerea mea, noua Comisie SRI trebuie să facă acest lucru, să-l cheme audieri pe Eduard Hellvig. O audiere fără patimă, făcută serios, este în beneficiul tuturor, şi al SRI, şi al Parlamentului, şi a opiniei publice”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

În opinia sa, în cadrul audierilor, Eduard Hellvig va avea posibilitatea să răspundă la întrebări şi să lămurească multe lucruri care trebuie lămurite.

„Instituţia e mult prea importantă, pentru că este vorba despre credibilitatea SRI, unde lucrează oameni profesionişti. O audiere civilizată, fără patimă, dar foarte serioasă, este necesară”, a mai spus președintele Camerei Deputaților.

El a precizat că luni plenul reunit va vota constituirea Comisiei de control parlamentar al SRI, dar şi al SIE.


Citește și: Exclusiv X-Press. Doi ofițeri în rezervă SRI discută cu jurnalistul Sabin Orcan despre cazul Ghiță-Coldea. Daniel Florea: Punerea la dispoziție a prim-adjunctului SRI nu este prevăzută în Lege. Când l-am cunoscut părea un om normal. Mai târziu a adoptat un stil dictatorial

Doi ofițeri în rezervă SRI, Ion Dedu și Daniel Florea, sunt invitați, duminică seara, la emisiunea X-Press, moderată de directorul editorial al ziarului „România Liberă”, jurnalistul Sabin Orcan. Astfel, discuția vizează cazul Ghiță-Coldea. „Vă voi arăta și cum a beneficiat generalul Coldea de proptele de la fosta Securitate pentru a avansa rapid în democrația noastră originală. Vorba aia, sângele (de securist) apă nu se face!”, a precizat Sabin Orcan, într-un mesaj postat, duminică, pe pagina sa de Facebook.


Joi, Serviciul Român de Informaţii a anunţat suspendarea prim-adjunctului SRI, Florian Coldea, după ce deputatul căutat de autorități, Sebastian Ghiță, a lansat o serie de acuzații la adresa acestuia.

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea”, a precizat SRI.

 

 

 

Cele mai citite

Marea Britanie și SUA acuză China că desfășoară o amplă campanie de spionaj cibernetic

Marea Britanie și SUA au acuzat luni China în legătură cu o amplă campanie de spionaj cibernetic, prin care au fost afectate oficialități din...

Simona Halep o face praf pe Wozniacki: „Ar trebui să citească decizia mai bine. Şi dacă nu o înţelege, să i se traducă”

Simona Halep a revenit în România după ce săptămâna trecută a participat la turneul WTA de la Miami, primul de după ridicarea suspendării în...

Cătălin Cîrstoiu exclude varianta de a se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei: „Sunt un om care îşi câştigă luptele pe care le începe”

Candidatul PSD - PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, spune că este exclus să se retragă din cursa electorală, întrucât, din spusele sale, este...
Ultima oră
Pe aceeași temă