18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportSemnificațiile votului pentru Guvernul Ponta 4

Semnificațiile votului pentru Guvernul Ponta 4

Noul Cabinet condus de Victor Ponta a fost validat de Legislativ cu o majoritate largă. Premierul a reușit să supraviețuiască temperând nemulțumirile din PSD, negociind la sânge cu partidele din coaliție, dar și cu UDMR.

În favoarea noului Guvern restructurat au votat 377 de parlamentari, 134 votând „împotrivă“, iar alte 12 voturi fiind anulate, potrivit rezultatului anunțat luni seară. Practic, se poate spune că mobilizarea coaliției guvernamentale a fost maximă. Partidele din arcul guvernamental, PSD, UNPR, PLR, PC, PP-DD, Minorități, însumează 351 de voturi. UDMR, care a votat restructurarea, deși a părăsit puterea, are 26 de senatori și deputați. În total, Ponta se baza pe 377 de voturi, pe care le-a și obținut. Probabil, eventualele mici dezertări, cum ar fi cazul lui Mircea Geoană, care a anunțat că s-a abținut la vot, au fost acoperite din zona parlamentarilor neafiliați. Dacă și alți susținători ai lui Geoană i-au urmat exemplul, ei s-ar putea regăsi în zona celor 12 voturi anulate. Cert este că poziția premierului Ponta s-a întărit în Parlament. Astfel, acum Opoziția a strâns doar 134 de voturi împotriva Executivului, comparativ cu 154 la moțiunea de cenzură din luna septembrie. Este, de asemenea, semnificativ că în luna martie Guvernul Ponta 3, din care făceau parte PSD, UNPR, PC și UDMR, a obținut doar 346 de voturi, cu 31 mai puțin comparativ cu Guvernul Ponta 4.

Jocurile din coaliție

Cum poate fi explicată întărirea poziției lui Victor Ponta în Legislativ, la o lună după pierderea alegerilor prezidențiale? În 2004 și 2009 rezultatul alegerilor prezidențiale a antrenat și schimbarea majorității parlamentare. Un prim focar de nemulțumiri a apărut chiar în interiorul PSD. Deocamdată, însă, nici Mircea Geoană, nici Marian Vanghelie, excluși din PSD, nu și-au pus în practică amenințările de a determina câteva zeci de parlamentari social-democrați să voteze împotriva Executivului. Interesant este și jocul politic pe care îl face Liviu Dragnea. Acesta a acceptat să facă un pas înapoi, renunțând la poziția de vicepremier, dar păstrând Ministerul Dezvoltării Regionale. Dragnea pare să se concentreze, acum, pe bătălia pentru șefia PSD mai ales că, în calitate de ministru al Dezvoltării, el este cel care alocă fondurile pentru baronii locali. Strategia sa pare cu bătaie lungă: dacă ar câștiga șefia PSD, în luna martie, ar putea să revendice și postul de premier. La rândul lui, Ponta a părut determinat să își asigure supraviețuirea la Palatul Victoria, în speranța că, în acest fel, va rămâne și șeful PSD. El i-a oferit lui Gabriel Oprea singurul post de vicepremier, desființându-le pe celelalte trei, în condițiile în care sprijinul UNPR este esențial în ecuația parlamentară. Așa se și explică afirmațiile liderilor UNPR potrivit cărora partidul lor îl sprijină pe Victor Ponta ca premier, și nu orice alt candidat al PSD.

Negocieri cu UDMR

Ponta a negociat și cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, deși Uniunea a ieșit de la guvernare. UDMR a votat în favoarea noului Cabinet, chiar și după izbucnirea scandalului din Covasna. Săptămâna trecută, Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată, în 4 iunie, în municipiul Sfântu Gheorghe. Oficial, atitudinea UDMR este justificată de faptul că Victor Ponta a păstrat vechiul program de guvernare, care cuprinde și un capitol special pentru minorități.

Ceremonia de depunere a jurământului de către noul Cabinet condus de Victor Ponta urma să aibă loc astăzi dimineaţă, la ora 9.00, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Evenimentul va avea loc mai târziu decât momentul convenit iniţial, adică marți seară, din motive care ţin de agenda celor doi oficiali.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă