12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportSenatorii dezbat o serie de modificări la Legea educației. Proiectul prevede masă...

Senatorii dezbat o serie de modificări la Legea educației. Proiectul prevede masă gratuită pentru elevi, schimbarea modalității de alegere a dirctorilor de școli și de pensionare a

Senatorii dezbat, în această săptămână, cinci modificări la Legea educației, care prevăd cazare şi masă gratuite pentru elevii care urmează învăţământul profesional, posibilitatea ca profesorii să iasă mai repede sau mai târziu, schimbarea modalității prin care sunt aleși directorii de școli. Senatul este for decizional, potrivit News.ro.

Două dintre modificările propuse la Legea educaţiei naţionale figurează pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Senatului, iar alte trei sunt marţi la comisia de învăţământ.

Este vorba de propunerea a 52 de parlamentari PSD ca elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minimum trei ani să beneficieze de masă şi cazare gratuite în cantinele şi internatele şcolare. Astfel, s-ar diminua considerabil abandonul şcolar care are drept consecinţe şomajul, excluziunea socială şi sărăcia, potrivit motivării social-democratului Liviu Pop.

O altă propunere, semnată tot de Liviu Pop, care aşteaptă dezbaterea şi votul final din partea senatorilor, vizează modalitatea de finanţare a şcolilor. Potrivit iniţiativei, unităţile de învăţământ ar urma să primească bani exclusiv de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, eliminându-se astfel primăriile, care în ultimii 16 ani au avut un rol însemnat în finanţarea şcolilor. Motivul acestei propuneri este că nu de puţine ori, din cauza unor conflicte politice locale, primăriile nu au aprobat bugetele, iar şcolile au rămas fără bani de salarii.

Alte două iniţiative de modificare a Legii educaţiei vizează modalitatea de pensionare a profesorilor. Prima permite pensionarea anticipată a cadrelor didactice cu trei ani înaintea împlinirii vârstei legale. Cea de-a doua prevede ca personalul didactic şi de cercetare să se poată pensiona, la cerere, cu cinci ani mai târziu decât prevede legea, adică la 70 de ani, în loc de 65.

O a cincea modificare a legii educaţiei vizează modalitatea de alegere a directorilor şi directorilor adjuncţi de şcoli. Senatorul PSD Ovidiu Donţu propune ca aceştia să fie aleşi din rândul profesorilor care predau la respectiva şcoală.

Toate aceste iniţiative aparţin parlamentarilor PSD şi, cu excepţia celei care vizează eliminarea primăriilor din schema de finanţare a şcolilor, au fost adoptate deja de Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional. 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă