20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportSenatorii juriști au amânat dezbaterea privind modalitatea de numire a conducerii Înaltei...

Senatorii juriști au amânat dezbaterea privind modalitatea de numire a conducerii Înaltei Curți și a procurorilor-șefi. Șeban Nicolae: Din punctul meu de vedere, nu este nicio grabă

Comisia juridică din Senat a amânat, marți, dezbaterea propunerii de modificare a Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, inițiată de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat senatorul Șerban Nicolae, la Parlament, potrivit Digi24.

„Am solicitat de la Consiliul Superior al Magistraturii și de la Ministerul Justiție un punct de vedere. Vom vedea ce e de făcut. Am spus că nu are rost să ne grăbim. Din punctul meu de vedere, nu este nicio grabă”, a afirmat social-democratul Șerban Nicolae.

 

Inițiativa lui Călin Popescu-Tăriceanu propune modificarea modalității prin care este numită conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și numirea procurorilor-șefi.

În 14 martie, Comisia a solicitat un nou punct de vedere de la CSM, cel anterior datând din aprilie 2016. Totodată, l-a invitat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, la ședința Comisiei.   

 În prezent, art. 53 alin. 1 stipulează că președintele, vicepreședintele și președinții de secții de la ÎCCJ sunt „numiți de către președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii ÎCCJ care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani”. alin Popescu-Tăriceanu propune ca art. 53 alin. 6 să fie modificat prin inițiativa să de lege, astfel încât revocarea din funcție a președintelui, a vicepreședintelui sau a președinților de secții de la Înalta Curte să se facă „de ÎCCJ, care se poate sesiză din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor acestora sau la cererea adunării generale a instanței, pentru motivele prevăzute la art. 51, alin. 2, care se aplică în mod corespunzător". 

 În prezent, revocarea acestora din funcție se face de către președintele României, la propunerea CSM. Astfel, inițiatia legislativă semnată de Călin Popescu Tăriceanu propune ca alin. 2 al art. 53 să fie abrogat: „Președintele României nu poate refuza numirea în funcțiile de conducere prevăzute la alin. 1 decât motivat, aducând la cunoștință CSM motivele refuzului". 

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă