13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportSenatorii juriști dezbat, marți, ordonanţa privind interceptările. Ministrul Justiției: Guvernul nu...

Senatorii juriști dezbat, marți, ordonanţa privind interceptările. Ministrul Justiției: Guvernul nu avea altă opţiune

UPDATE 15.14: Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat marţi, în Comisia juridică a Senatului, că OUG privind interceptările reprezintă o soluţie de etapă, deoarece Guvernul nu-şi permitea să creeze o „sincopă”, potrivit Agerpres.

„Nu-mi face plăcere ca ministru să trebuiască să promovez o ordonanţă care modifică legi organice, dar spun cu toată tăria şi în faţa comisiei (…) că nu aveam altă soluţie. Guvernul a spus, în momentul adoptării acestei ordonanţe, că ceea ce face este să dea o soluţie de etapă, deci să se asigure că România, care a investit mult în aducerea sistemului judiciar la un nivel în care urmărirea penală este una eficientă, Guvernul deci nu-şi permitea să creeze o sincopă, pe de o parte. Pe de altă parte, nu se putea găsi de pe o zi pe alta nicio altă soluţie”, a afirmat Prună. 

Potrivit ministrului, acest subiect urmează să facă obiectul unor dezbateri ample, pentru a fi găsită o soluţie „cuvenită”. „Plecând de la decizia Curţii Constituţionale, Guvernul nu avea altă opţiune decât să adopte un act care să pună repede în acord textul de lege cu cerinţele Curţii”, a explicat Prună. 

Ministrul Justiţiei a arătat că, prin această ordonanţă, nu i s-au conferit SRI competenţe în plus faţă de cele pe care le avea înaintea deciziei CCR şi nu aduce atingere drepturilor fundamentale. 

„Ceea ce face ordonanţa este că, plecând de la constatarea Guvernului că o agendă europeană ne obligă să vedem că sunt infracţiuni grave, cum sunt terorismul şi titlul 10 din Codul penal, avem nevoie ca un personal instruit special să poată pune în executare mandatele şi acest personal instruit special este la SRI. Din acest motiv am definit SRI ca organ de cercetare specială, dar asta nu înseamnă nici că i s-au oferit competenţe noi, nici că se aduce vreo atingere drepturilor fundamentale. Dimpotrivă, ordonanţa nu face decât să restrângă accesul resursei umane a SRI la punerea în executare a tuturor mandatelor. Aveau vocaţie de la lege să facă acest lucru pentru toate mandatele”, a susţinut Prună. 

Ministrul Justiţiei a mai spus că mandatele de punere sub supraveghere sunt toate date de un judecător, pe o perioadă determinată şi nu privesc numai infracţiunile de corupţie, ci şi cele de drept comun – violul, omorul.

———–

Comisia juridică a Senatului dezbate, marţi, proiectul de lege pentru aprobarea Odronanței de Urgență 6/2016, care vizează unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, informează Agerpres.

Săptămâna trecută, dezbaterile au fost amânate din lipsă de cvorum. 

Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate sunt sesizate pentru raport de către Biroul permanent în cazul acestei ordonanţe, în timp ce Comisiile de apărare, muncă şi drepturile omului, pentru aviz. Comisiile de apărare şi drepturile omului au acordat săptămâna trecută aviz favorabil acestei ordonanţe. 

Citește și:  Kovesi: Eliminarea din OUG privind interceptările a posibilităţii de conectare la Centrul Naţional de Interceptări ar fi un pericol

„Ordonanţa este o chestiune extrem de sensibilă, urmărită cu mare atenţie de opinia publică şi nu numai. Eu cred că Parlamentul trebuie să găsească soluţia cea mai bună, o îmbinare perfectă între nevoia de securitate, dar şi de respectare integrală a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi a garanţiilor acestora”, afirma luni senatorul Ioan Chelaru, membru în Comisia juridică. 

El a precizat că va fi aşteptat atât punctul de vedere al Comisiei de constituţionalitate referitor la această ordonanţă, dar şi opiniile liderilor grupurilor parlamentare după consultările de la Cotroceni. 

Citește și: Aviz favorabil ordonanţei privind interceptările, în comisia de apărare din Senat

„Nu ştim dacă se va da raport. Textul ordonanţei este deja funcţional. El este aplicabil. Anumite instituţii funcţionează şi îşi exercită prerogativele în baza acestei ordonanţe. O săptămână mai devreme sau mai târziu nu ştiu dacă mai contează foarte mult, deşi orice clipă de libertate este esenţială. Vom vedea cu ce vor veni şi liderii grupurilor parlamentare după consultările de la Cotroceni”, arăta Chelaru. 

 

 

Cele mai citite

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă