13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportSenatorii sfidează iarăși Justiția: cazurile Andronescu și Mihăilescu, după alegeri

Senatorii sfidează iarăși Justiția: cazurile Andronescu și Mihăilescu, după alegeri

PSD a impus în Comisia juridică a Senatului amânarea luării vreunei decizii cu privire la cererile DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva foștilor miniștri Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu. Motivul invocat? Dorința de a solicita procurorilor date suplimentare referitoare la dosarul Microsoft.

Pretextul este cu atât mai șubred cu cât, în urmă cu două săptămâni, senatorii-juriști au refuzat să se pronunțe asupra cererilor DNA pe motiv că foile din dosar nu ar fi numerotate. Pentru a nu mai fi deranjați de presă cu întrebări pe dosarul Microsoft, acum, în focul alegerilor prezidențiale, social-democrații și aliații lor au decis, ieri, ca solicitările DNA referitoare la cei doi miniștri să mai figureze pe ordinea de zi a Comisiei juridice de abia după 17 noiembrie încolo.

Presupuneri și fugă de demisie

Întrebat ce date suplimentare ar putea fi solicitate DNA, președintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, a invocat „presupuneri“ ale colegilor de la putere cum că ar fi apărut date noi. „În opinia noastră erau date suficiente, dosarul era exact cum DNA ni l-a trimis, trebuia să se dea un vot în comisie pentru că dosarul oricum ajungea în plenul Senatului“, a arătat și senatorul PDL Alin Tișe.

La rândul său, senatorul PSD Ioan Chelaru, autorul propunerii de amânare a discuțiilor cu trei săptămâni, a refuzat să explice presei ce date suplimentare a avut în vedere.

Audiată în Comisia juridică, Ecaterina Andronescu a susținut că nu există probe în dosarul trimis de DNA și că nu își dă demisia din Parlament deoarece nu se consideră vinovată. „Eu cred că noi trebuie să acceptăm că unii oameni pot să fie nevinovați și, ca urmare, nu trebuie să-i îngropăm de vii“, a mai spus jurnaliștilor fostul ministru al Educației. Lipsa probelor a fost invocată și de Șerban Mihăilescu, fost șef al Secretariatului General al Guvernului în timpul lui Adrian Năstase, actualmente senator UNPR . Acesta a susținut și că Eugen Bejinariu, care i-a succedat la șefia SGG, „a făcut altfel de declarații decât scriu domnii procurori acolo“. Cât despre relația cu Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme NIRO, Mihăilescu a negat că ar fi vorbit cu acesta lucruri legate de activitatea guvernamentală, dar a admis că este prieten cu omul de afaceri „dinainte de ’99“.

Unii reținuți, alții apărați

În dosarul Microsoft, DNA a cerut ­avize pentru începerea urmăririi ­penale împotriva a nouă foști miniștri. În cazul a cinci dintre ei, care nu mai sunt membri ai Parlamentului ­României sau ai Legislativului ­european – Daniel Funeriu, Alexandru ­Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău – președintele Traian Băsescu a semnat avizele la o săptămână de la formularea cererii DNA (pe 3 octombrie, mai ­precis). După alte zece zile, procurorii anticorupție au primit de la ­Camera Deputaților undă verde pentru ­urmărirea penală a lui Valerian Vreme (fost ministru PDL). Pentru ceilalți trei foști miniștri vizați în dosar – Dan Nica (PSD), Ecaterina Andronescu (PSD) și Șerban Mihăilescu (UNPR) – ­cercetarea este blocată, deoarece au imunitate, conferită de statutul de ­europarlamentar, respectiv de ­senator.

În tot acest timp, pentru celelalte persoane implicate în dosar nu doar că a mers mai departe ancheta, dar au fost decise și rețineri. Este vorba de primarul din Piatra Neamț, Gheor­ghe Ștefan, de fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, dar și de oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru, reținuți în noaptea de luni spre marți.

Precedente: Interferențe și la Camera Deputaților

Acțiunea PSD din Senat vine la doar o zi după ce deputații social-democrați l-au apărat de DNA pe conservatorul Ion Diniță, implicat în dosarul de corupție al președintelui suspendat al CJ Brașov, Aristotel Căncescu. Tot luni, actuala majoritate a refuzat să pună pe ordinea de zi, pentru a fi respins, proiectul de lege privind amnistia și grațierea, iar în locul lui Viorel Hrebenciuc, în conducerea Camerei, l-au desemnat pe Marian Neacșu, trimis în judecată pentru conflict de interese.

Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă