13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportSenatul a decis: Deținuții care execută sentințe în închisori supraaglomerate scapă de...

Senatul a decis: Deținuții care execută sentințe în închisori supraaglomerate scapă de trei zile din pedeapsă, la fiecare 30 efectuate

Senatorii au adoptat, luni, un proiect de lege care acordă o compensare deținuților care execută pedepse în condiții de supraaglomerare. Astfel, actul normativ prevede ca pentru fiecare 30 de zile de detenție, deținuților să li se scadă încă trei zile din pedeapsă, informează Mediafax.

„La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere indiferent de regimul de executare a pedepsei ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei într-un spaţiu necorespunzător, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate, în spaţiul necorepunzător, chiar dacă aceastea nu sunt consecutive se consider executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată”, potrivit modificării aduse Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, iniţiată de Guvern.

Se consideră executarea pedepsei într-un spaţiu necorespunzător cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupului sanitar şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea supafeţei totale a camerei la numărul de persoane cazate în respectiva cameră, potrivit proiectul de lege.

Prevederea nu se aplică, însă, persoanelor despăgubite pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale CEDO pentru perioada vizată. „Persoanele care au fost puse în libertate la expirarea duratei pedepsei închisorii, deşi au fost propuse pentru liberare condiţionată, cu luarea în considerare a articolulul 55 indice 1 din Legea 254/2013 pot solicita despăgubiri la instanţa civilă”, informează sursa citată.

Plenul a respins amendamentele UDMR menite să pună în regimuri de detenţie diferite persoane condamnate pentru fapte comise cu violenţă şi cele condamnate pentru fapte săvârşite fără violenţă. „Proiectul îşi propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiţiile de supraalomerare severă şi de a contribui, în acelaşi timp, la degrevarea penitenciarelor. (…) Proiectul de lege a fost iniţiat ca urmare a contestării de către CEDO, pe parcursul mai multor ani, a problemelor sistemului penitenciar din România privind supraaglomerarea şi condiţiile de detenţie, printr-o serie de hotărâri”, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost adoptat cu 117 de „pentru”, un vot împotrivă şi nicio abţinere. Senatul este prima cameră sesizată.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă