11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportSenatul a ratificat protocolul de aderare a Muntenegrului la NATO. Președintele Parlamentului...

Senatul a ratificat protocolul de aderare a Muntenegrului la NATO. Președintele Parlamentului muntenegrean: Este o confirmare că țara a pornit într-o direcție bună. Comănescu: Procesul de reformă a necesitat modernizarea și democratizarea statului

Senatul a adoptat, marți, în unanimitate (101 voturi „pentru”), proiectul de lege pentru ratificarea protocolului de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO), semnat la Bruxelles la 19 mai 2016, informează Agerpres.

În sală au fost prezenți și președintele Parlamentului din Muntenegru, Darko Pajovic, și ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

Plenul Senatului și-a însușit raportul de admitere întocmit proiectului de Comisia de politică externă.

„Ratificarea Protocolului de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord reprezintă o etapă procedurală în parcursul Muntenegrului spre calitatea de membru cu drepturi depline al NATO. Prin ratificarea acestui Protocol, România își exprimă consimțământul pentru ca Muntenegru să devină al 29-lea membru al Alianței Nord-Atlantice. Un Muntenegru ancorat ferm în comunitatea euroatlantică va deveni un actor credibil și predictibil în regiunea Balcanilor de Vest, un model pentru regiune, dar și un câștig strategic valoros pentru Alianță”, se arată în expunerea de motive a proiectului, inițiat de Guvern.

Darko Pajovic: Aderarea la NATO este un pas cultural de civilizație pentru Muntenegru

În acest context, președintele Parlamentului muntenegrean, Darko Pajovic, a declarat că aderarea Muntenegrului la NATO reprezintă o confirmare că țara a pornit într-o direcție bună.

„Aderarea la NATO este un pas cultural de civilizație pentru Muntenegru, deoarece reprezintă o confirmare solidă a drumului Muntenegrului către un sistem de valori promovat de țările din NATO. Aderarea la NATO este o confirmare că Muntenegru a pornit într-o direcție bună, că am demarat aplicarea de reforme sociale ample, mai ales în direcția guvernării dreptului și întăririi instituțiilor”, a afirmat Darko Pajovic, marți, în plenul Senatului.

El le-a mulțumit parlamentarilor români pentru ratificarea Protocolului, precum și românilor și statului român pentru suportul acordat țării sale pentru a deveni membru deplin în NATO și UE.

„Deși agenda politică internă este foarte încărcată, ați înțeles importanța primirii Muntenegrului ca membru NATO și ați pus această problemă pe primele locuri în lista cu priorități. Vă mulțumesc! Susținerea unei țări vecine reprezintă o importantă legitimare a avansării pe drumul proceselor integrative. (…) Vă asigur că în Muntenegru veți avea întotdeauna un prieten de nădejde și un partener bun”, a mai spus el.

Lazăr Comănescu:

Ministrul de Externe Lazăr Comănescu a precizat, în plenul Senatului, că Muntenegru a înțeles de la început să se comporte în relația cu NATO ca un partener de încredere, capabil și dornic să contribuie la asigurarea securității spațiului euroatlantic.

„Procesul de reformă al Muntenegru a necesitat eforturi complexe și a avut ca obiectiv nu numai integrarea în NATO ci și modernizarea și democratizarea statului în beneficiul cetățenilor săi. Ne aflăm într-un moment istoric, în primul de rând pentru Muntenegru care după încheierea procesului de ratificare de către aliați urmează să devină membru cu drepturi depline al NATO. În al doilea rând, pentru Alianța Nord Atlantică în ansamblu său. În al treilea rând, pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest căreia i se transmite astfel un nou semnal privind importanța pe care i-o acordă atât NATO cât și aliații. În al patrulea rând, pentru celelalte țări aspirante, pentru că aderarea Muntenegrului este o confirmare a politicii ușilor deschise, că aceasta își menține, în continuare, relevanța”, a spus Comănescu.

Șeful diplomației române a susținut că extinderea NATO are o semnificație specială pentru România, care a susținut aderarea Muntenegrului.

Totodată, Comănescu și-a exprimat încrederea că Muntenegru, prin scrutinul care va avea loc 16 octombrie, „va valorifica oportunitatea pentru a avansa decisiv către familia euroatlantică”, subliniind faptul că țara noastră va continua să sprijine și parcursul aderării europene a acestei țări.

 

Protocolul de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord va intra în vigoare după îndeplinirea de către toate statele membre NATO a procedurilor legale interne, necesare în acest sens. Ulterior, secretarul general al NATO va adresa Muntenegrului, în numele statelor membre NATO, o invitație de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord. Muntenegru va deveni parte la acest Tratat la data depunerii instrumentului de aderare la Guvernul Statelor Unite ale Americii, depozitarul Tratatului.

 

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă