18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportSenatul s-a conformat. A votat legea finanţării partidelor cu modificările cerute de...

Senatul s-a conformat. A votat legea finanţării partidelor cu modificările cerute de preşedintele Iohannis

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice şi a campanii electorale cu modificările cerute de preşedintele Iohannis în cererea de reexaminare. Raportul de admitere cu amendamente, adoptat de comisia specială pentru cod electoral, a fost adoptat de plen cu 106 voturi ”pentru”, 2 voturi ”împotrivă” şi o abţinere şi urmează să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, informează Mediafax.

Guvernul a transmis că susţine proiectul de lege, ”pentru necesitatea reformării instituţiilor pubice şi crearea unui cadrul legislativ cât mai clar privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale”Preşedintele comisiei de cod electoral, deputatul Mihai Voicu a declarat în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului că adoptarea legilor electorale se află în grafic, acest lucru datorându-se şi conducerii Senatului.

Comisia de cod electoral a adoptat, marţi, cererea preşedintelui de reexaminare a legii finanţării partidelor, stabilind că împrumuturile făcute partidelor vor trebui restituite în maxim 3 ani, se vor face prin virament bancar şi cele care nu sunt restituite în termen sunt considerate donaţii.O altă modificare decisă în Comisia de cod electoral este în legătură cu donaţiile cu sarcină cu privire la imobile cu destinaţia de sedii, introducându-se un termen de doi ani, pentru a îndeplini sarcina cumpărării unui imobil dintr-o donaţie făcută în acest scop şi neîndeplinrea termenului atrage după sine anulare exceptării de la plafonare. Comisia a mai decis introducerea publicării în Monitorul Oficial şi a împrumuturilor, nu numai a donaţiilor. În privinţa subvenţiilor acordate de la bugetul de stat pentru partide, se va păstra principiul, dar se va preciza că subvenţiile făcute partidelor de la bugetul de stat au statut de special.

Un partid se poate înfiinţa cu trei membri

Şi tot miercuri, plenul senatului a adoptat ropunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii partidelor politice nr.14/2003, care stabileşte, între altele, că un partid se poate înfiinţa doar cu trei membri. Iniţiatorii propunerii legislative sunt toţi membrii comisiei de cod electoral. Senatorii nu au depus amendamente la acest proiect.

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii partidelor politice nr.14/2003 face parte, potrivit raportului comisiei, din pachetul de legi cu care comisia comună de cod electoral a fost sesizată în vederea dezbaterii şi adoptării unui cod electoral care să reflecte noile realităţi politico-sociale, conturate în ultimii ani, ca o consecinţă a modificărilor legislative în materie electorală, adaptate ulterior revizuirii Constituţiei, în 2003.
Un obiectiv important al comisiei de cod electoral a fost “eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid”, potrivit raportului.

 

Cele mai citite

VIDEO. Mesajul transmis de Papa Francisc credincioşilor care sărbătoresc Paştele

Într-un mesaj plin de speranță și încredere, Papa Francisc a transmis un apel puternic la bucurie și pace pentru credincioșii care sărbătoresc Paștele în...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă