16 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportServiciul de Informaţii Externe respinge existenţa documentelor "privind scenarii de destabilizare a...

Serviciul de Informaţii Externe respinge existenţa documentelor “privind scenarii de destabilizare a României”. Instituţia califică aceste informaţii drept “o maenvră de manipulare iniţiată de vectori media minori”

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a declarat, miercuri, că așa-zisele ”informații” ajunse ”pe surse din cadrul instituţiei” la diverși vectori media periferici și preluate apoi de presa scrisă sau de posturile TV reprezintă doar o manevră de manipulare, infirmând existenţa unui document atribuit instituţiei prin care se relevă "scenarii de destabilizare a României puse la cale de servicii secrete din Rusia, Ungaria şi Moldova" şi care ar urma să fie discutat în CSAT.

"Dorim să precizăm că niciuna dintre «ştirile» vehiculate în ultimele zile, cu atât mai mult existenţa vreunui document ce urmează a fi prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind «scenarii de destabilizare a României puse la cale de servicii secrete din Rusia, Ungaria şi Moldova» nu sunt reale", adaugă sursa citată.

SIE denunţă "existenţa unei ample campanii de manipulare şi dezinformare" şi informaţiile ajunse pe "surse din SIE" la "vectori media periferici", care sunt preluate de presa cu acoperire naţională, afirmând că folosirea "numelui şi autorităţii" Serviciului pentru a da "credibilitate unor informaţii false"- dar şi "invocarea "informaţiilor din surse apropiate" – scuteşte "autorii de obligaţia de a aduce probe în favoarea alegaţiilor prezentate".

"În acest fel demersuri iniţiate de vectori media minori doar din dorinţa de notorietate devin, prin preluarea, difuzarea şi comentarea unor informaţii false, un element de natură să inducă confuzie şi teamă în rândul populaţiei", se mai spune în comunicat.

Cele mai citite

Estonia închide un punct de control de la granița cu Rusia pe timpul nopții

De la 1 mai, punctul de control Narva-1 de la granița dintre Estonia și Rusia a încetat să mai funcționeze non-stop. Despre acest lucru...

Kylian Mbappe, cel mai mare jucător din istoria PSG

Astăzi are loc cel de-al doilea meci din prima manșă a semifinalelor UEFA Champions League, Borussia Dortmund - PSG, de la ora 22:00 Julien Laurens...

Elevii români, medaliați la Olimpiada Balcanică de Matematică. Mesajul ministrului Educației

O medalie de aur, patru de argint şi una de bronz au fost obţinute de elevii români la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă